Apple готується запустити власний метавсесвіт

Зміст
  1. Метавсесвіт – наступний рівень інтернету?
  2. Метавсесвіт. З чого все почалося
  3. А що Apple?
  4. Гарнітури VR та AR. У чому різниця?
  5. Як щодо конфіденційності?

Що являє собою метавсесвіт і чи є він у Apple? Відповідаю. Маючи власний цифровий аватар, ти можеш подорожувати віртуальним світом, майже як фізичним. Відвідувати концерти та тусовки, кафе та ресторани, ходити вулицями – і все це в цифровому просторі.

Конструкція метавсесвіту занурює тебе в цифровий світ на кшталт комп'ютерної гри. Світ, який може різко відрізнятись від звичної реальності, світ, у якому можуть переважати краєвиди з науково-фантастичних романів. Та й взагалі все, що завгодно. Обмеження у цьому випадку – лише уява творця.

Але коли і як такий простір почне діяти. Про напрацювання Apple у можливому створенні власного цифрового всесвіту розповім нижче. Поїхали!


Метавсесвіт. З чого все почалося

Саме поняття “метавсесвіт” вперше з'явилося на сторінках класичного науково-фантастичного роману американського письменника-фантаста Ніла Стефенсона, який називався Лавіна (Snow Crash) і був виданий у 1991 році. Метавсесвіт у романі постає як тривимірний простір, увійти до якого можна лише володіючи спеціальним терміналом або окулярами віртуальної реальності. Знайомо? Далі більше!



1ezh|864х452.png

Головна дія роману відбувається у цифровому просторі, що називається The Street. Потрапляючи на цю вулицю, персонажі стають учасниками альтернативної реальності. А розробники, які мають доступ до вихідного коду, доповнюють The Street різними відгалуженнями та провулками.

Віртуальна реальність – не новина. Так, вона існує, але до її свідомості та корисності є чимало питань. Платформи VR та AR, які також називаються як Web 3.0, язик не повертається назвати гучним словом "метавсесвіт". Наприклад, гарнітура VR до твоєї приставки PS5 не зможе працювати за межами ігрового простору.


А що Apple?

2017 рік став початком розробок фахівців компанії Apple у сфері метавсесвіту. І ось, через п'ять років редактор мережного видання Bloomberg Марк Гурман виявив згадку гарнітури VR у вихідному коді операційної системи iOS 16. А отже, чекати, мабуть, залишилося недовго. Той факт, що життєвий цикл iOS 16 триває з 2022 року до кінця 2023 року, про це красномовно свідчить. Але це лише здогадки.

Є деякі припущення щодо нового метавсесвіту. Це буде схоже на клуб любителів iPhone. Тобто для входу в цифрову реальність знадобиться пристрій, сумісний із гарнітурою Apple VR.



2ezh|864х452.png

Той самий Марк Гурман також нещодавно поділився ще однією цікавою деталлю: перша версія операційної системи, що має кодову назву Oak, вже готова. А сама компанія продовжує набір фахівців на роботу з інтеграції iOS у VR та AR. Отже, метавсесвіт таки кується потроху.


Гарнітури VR та AR. У чому різниця?

Гарнітури для взаємодії з метавсесвітом залежно від повного або неповного занурення бувають у двох варіантах виконання:

  • VR. Така гарнітура передбачає видимість лише цифрового всесвіту без відволікання на реальний світ.

  • AR. Ця гарнітура для реальності, змішаної з метавсесвітом, коли віртуальні елементи вбудовуються в простір реального світу навколо тебе

Очікується, що гарнітура від Apple буде якраз із розряду змішаних. Власник такого гаджета бачитиме реальний світ із накладеними на нього цифровими конструкціями. Причому спочатку вийдуть окуляри, що нагадують лижну маску, громіздкі, але з вражаючими характеристиками. А ще через рік-два з'явиться гарнітура, більше схожа на окуляри традиційного вигляду, які нічим не відрізнятимуться від звичайних.



3ezh|864х452.png

Оскільки Apple говорить про саме доповнену реальність починаючи з 2017 року (про це судять із оприлюднених компанією шматочків інформації), то можна припустити, що нова операційна система діятиме як канал, у якому поєднуються звичайна реальність і цифрова від Apple. І цим такий метавсесвіт відрізнятиметься від головного конкурента в сегменті Meta (Facebook) з його VR платформою.


Як щодо конфіденційності?

Серйозне ставлення компанії Apple до безпеки та конфіденційності своїх користувачів не може не тішити. Вона убезпечила соціальну мережу Facebook від відстеження власників iPhone з метою надання реклами. Адже бізнес-модель яблучників не передбачає збирання даних користувачів, як це заведено у Марка Цукерберга.

Сподіватимемося, що і нові продукти доповненої реальності від Apple будуть безпечні для своїх шанувальників. А поки що можна лише очікувати анонсів від компанії про запуск свого власного метавсесвіту. І я думаю, що це станеться зовсім скоро.




Читати наш блог у Telegram
Популярні VR-гарнітури:
Коментарі
Додати коментар