Гаджети для творчості або як вибрати Macbook для дизайнера

Зміст

Процес втілення творчих ідей за допомогою спеціалізованих застосунків із дизайну не принесе бажаного результату без потужного інструментарію – комп'ютера Mac або iPad із приставкою «Pro». Робота у фоторедакторах, 3D-моделювання, візуалізація контенту, оформлення сайтів та ілюстрування, – все це вимагає від машини як високої продуктивності, так і інших не менш важливих характеристик.

Про основні критерії вибору того чи іншого комп'ютера Apple для дизайнерів, про деякі найбільш підходящі моделі гаджетів для творчості, про програмне забезпечення, а також про додаткові аксесуари розповім у сьогоднішньому матеріалі. Поїхали!


Основні критерії вибору Mac для графічного дизайну

Думка, а особливо, творча, часом ледь вловима. При цьому вона може зникнути так само швидко, як з'явитися. Тому щоб зафіксувати раптове «осяяння» у своєму проєкті, відгук пристрою має бути блискавичним. Але як досягти такого результату?


Ось кілька загальних критеріїв для Mac, на які варто звернути увагу під час роботи з графікою:

  • Центральний процесор. Що більше ядер, то вища швидкість обчислень. Підбирати гаджет для ресурсномістких дизайнерських застосунків краще як мінімум з 8 ядрами ЦП на борту. Це всі ноутбуки від Apple з M1 і M2, а також настолки iMac, Mac mini, Mac Studio і Mac Pro;

  • Об'єднана пам'ять. Якщо в умовах повсякденного використання 8 ГБ ОЗП більш ніж достатньо, то для обробки «важких» зображень бажано мати запас. Об'єм у 16 ГБ допоможе уникнути збоїв у продуктивності та забезпечить плавну роботу програм;

  • Графічний процесор. За рахунок своєї власної «системи-на-кристалі» купертинівці домоглися фантастичної продуктивності від вбудованого GPU. SoC виключає зайві операції, пов'язані зі зверненням ЦП до ГП, як у випадку з дискретними відеокартами. Тут також варто орієнтуватися на 8 ГБ GPU і вище;

  • Дисплей. Ще один важливий критерій, адже екран повинен передавати деталізовану картинку з реалістичними кольорами. Сучасні «прошки» з дисплеями Liquid Retina XDR і навіть більш літні з Retina володіють приголомшливою передачею кольору. За це відповідають технології True Tone і Розширена колірна гамма;

  • Обсяг пам'яті сховища. Файли, з якими доводиться працювати в дизайні, займають багато місця. Тому варто підбирати гаджет із SSD, починаючи від 512 ГБ. Хоча й необов'язково. Можна використовувати зовнішній жорсткий диск або хмарний сервіс.

Але який же з «яблучних» комп'ютерів обрати для дизайну і як визначити найкращий для себе? Спробуємо розібратися на прикладах.


Порівняння різних моделей Mac

Для початку потрібно зробити вибір у бік десктопного Mac або все ж таки професійного лептопу. Чому саме «Pro»? Все просто, по-перше, «повітряні» ноутбуки не мають активного охолодження. А по-друге, портів в Air до неподобства мало, та й слота під SD-карту немає. Плюс мізерна підтримка всього лише одного зовнішнього монітора.



ti 864x452 3.png

Але повернемося до «настолок». Найкращі з них – це Mac Pro і Mac Studio в максимальній конфігурації на чипі M2 Ultra. По 24 ядра ЦП, 76 ядер ГП і 192 ГБ оперативки – потужніше поки просто нікуди. Але є нюанс, точніше три: бюджет, стаціонарність і той факт, що доведеться ще докуповувати окремо монітор. З iMac на M1 проблема монітора виключається, але на його борту по 8 ядер ЦП і ГП і 16 ГБ ОЗП.

Лінійка професійних макбуків, зі свого боку, дає змогу вибрати гаджет, який найбільше відповідає поняттю «ціна-якість». Пройдемося по «прошках» на чипі M1 від самого-самого до більш доступного:

  1. Macbook Pro 14" і 16" M2 Pro і M2 Max. До 12 ядер ЦП, 38 ядер ГП і 96 ГБ ОЗП, частота оновлення 120 Гц.

  2. Macbook Pro 14" і 16" M1 Pro і M1 Max. До 10 ядер ЦП, 32 ядер ГП і 64 ГБ ОЗП, частота оновлення 120 Гц.

  3. Macbook Pro 13" M2. До 8 ядер ЦП, 10 ядер ГП і 24 ГБ ОЗП.

  4. Macbook Pro 13" M1. До 8 ядер ЦП, 8 ядер ГП і 16 ГБ ОЗП.

Звичайно, на великому екрані зручніше працювати в програмах, пов'язаних із графікою. Однак, деякі веб-дизайнери віддають перевагу невеликим 13-дюймовим дисплеям для кращого бачення загальної картини сайту.


Програмне забезпечення для графічного дизайну на Mac

Серед таких застосунків, які без проблем працюють на маках із чипом M, можна виділити всі з пакета Adobe. Це і Photoshop, і Illustrator, і Lightroom, і InDesign. Офіційне ПЗ з турботою про безпеку, як то кажуть.


А також усім відомий CorelDraw і багато інших. До речі, далеко не всі сервіси мають нативну підтримку, тому деякі доведеться запускати через емулятор Rosetta 2.


Підказки щодо вибору екрана і роздільної здатності

Як я вже говорив вище, від якості дисплея залежить дуже багато чого. Адже він відповідає як за деталізацію, так і за яскравість. А ще важливо, щоб були присутні технології істинного тону (True Tone) і РЗ (Розширена колірна гамма). Ну і роздільна здатність чим більша, тим краща. На щастя, у дисплеїв Liquid Retina XDR і Retina це є. У крайньому разі завжди можна підключити зовнішній монітор.


Додаткові аксесуари для графічного дизайну

Не знаю, чи можна назвати iPad Pro аксесуаром, скоріше повноцінним робочим інструментом. А ось Apple Pencil цілком потрапляє під цю категорію. Разом вони представляють таке собі багаторазове полотно і справжню знахідку для художників, ілюстраторів і дизайнерів.



ti 864x452.png

Ба більше, з'явилася зміна для Apple Pencil 2, яка доступна тільки для моделей з чипом M2: iPad Pro 12,9" 6-gen і iPad Pro 11" 4-gen. Завдяки функції «Наведення олівця» при піднесенні аксесуара до поверхні дисплея з'являється віртуальний курсор, який показує точне місце дотику кінчика стилуса.

Тепер можна писати, створювати ескізи та ілюстрації з ще більшою точністю, а також переглядати, як змішуються акварелі перед початком процесу створення малюнка.


Мобільні рішення для графічного дизайну

Десктопи – це не про мобільність. А що, якщо хочеться попрацювати не тільки в різних частинах квартири, а й у кафе або парку? Тут відповідь одна – якщо дизайнерити, то на «прошці» (наприклад, MacBook Pro 13" на M1 і M2 із запасом у 20 годин у режимі перегляду відео).


Він і відносно компактний, і потужний одночасно. А якщо ти художник, варто спробувати iPad Pro 12,9" 6-gen з підтримкою Apple Pencil 2.


Поради з налаштування Mac для оптимальної роботи

Застосунки для творчості досить ресурсомісткі й іноді вимагають від системи роботи на межі можливостей. Але комп'ютеру можна допомогти, періодично виконуючи такі дії:

  • завжди оновлювати macOS до актуальної (це і про безпеку);
  • відключати автозавантаження незв'язаного софту;
  • намагатися, щоб місця в сховищі Mac було не менше 10%;
  • видаляти старі файли, або переносити їх у хмару;
  • залишати дійсно важливі програми;
  • регулярно перезавантажувати свій Mac.

Ну ось і все. Візуалізуй свій творчий порив, використовуючи техніку Apple і результат тебе як мінімум не засмутить.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар