HomeKit і розумний дім: інтеграція техніки Apple у розумні системи

Зміст

Керування практично всім, що є в оселі, за допомогою єдиної системи: від освітлення до дверних замків, від штор до відеокамер. Реалізація такого сценарію колись здавалася чимось далеким, а то й зовсім фантастичним. Сьогодні ж для багатьох це буденність. Компанія Apple вперше представила своє бачення «розумного» дому в далекому 2014 році паралельно з iOS 8. Технологія отримала відповідну назву «HomeKit» і міцно закріпилася в «яблучній» екосистемі.

Про особливості роботи HomeKit в Україні, про плюси і мінуси системи, про найпоширеніші пристрої для розумного дому, про можливості асистента Siri, а також про сумісність різних приладів з HomeKit поговоримо в цьому матеріалі. Поїхали!


Як працює система HomeKit від Apple в Україні

Максимальні зручність, надійність і безпека – ось до чого прагнуть усі без винятку виробники гаджетів і програмного забезпечення. І купертинівці зі своєю системою HomeKit лише підтверджують це. Тепер кожен може стати таким собі диригентом побутової техніки у власному домі. Достатньо мати під рукою один із «яблучних» пристроїв – iPhone, той самий iPad, комп'ютер Mac або приставку Apple TV.

Спеціальна ціна-16%
MTP53
36 999 ₴
31 199 ₴
780 $
-12%

Але, як це часто буває у випадку з купертинівцями, після впровадження розумного дому виникла проблема сумісності різноманітних аксесуарів і датчиків сторонніх виробників з HomeKit. Не відкрию великого секрету, якщо скажу, що Apple випускає лише кілька пристроїв для своєї системи, серед яких смарт-динамік HomePod і медіаприставка Apple TV. А величезна кількість всіляких контролерів, датчиків, лампочок, камер і вимикачів – «турбота» інших компаній.

Причому самими «яблучниками» передбачена ціла програма видачі ліцензій на використання певних девайсів у HomeKit. Існує і безліч пристроїв, для яких придумано спеціальні «милиці» у вигляді сервера-емулятора з відкритим вихідним кодом HomeBridge або крихітного комп'ютера під назвою Raspberry Pi, з однією платою і розміром з кредитку. А також різні шлюзи. Загалом, способів, як змусити HomeKit функціонувати на повну, предостатньо.

Отже, за наявності сервера, як пропрієтарного, так і стороннього, і гаджета-пульта, наприклад, твого iPhone, можна створювати і керувати безліччю сценаріїв, за якими працюватимуть прилади в будинку.



ti 864x452.png

Ось лише кілька прикладів реакції системи HomeKit:

  • Клімат-контроль у приміщенні. Можна встановити нормований показник температури в кімнаті або квартирі. І якщо він стане, наприклад, вищим за заявлений, увімкнеться кондиціонер. І навпаки, при зниженні температури запуститься обігрівач. Показання знімаються датчиками і направляються в сервер, а дистанційний термостат, такий як Ecobee 3, підвищує або знижує градуси;

  • Часові інтервали. Щовечора самостійно вмикати освітлення на вулиці зовсім необов'язково. Адже можна створити відповідний сценарій і світло вмикатиметься та вимикатиметься автоматично;

  • Голосовий асистент. Управління голосом – ще одна перевага розумного дому від Apple;

  • Переміщення по будинку. Тепер шукати вимикач у темній кімнаті просто нема чого. Система сама увімкне світло. А якщо ти раптом забув його вимкнути, поспішаючи у справах, програма зробить це за тебе, зреагувавши на відсутність переміщення в будинку.

Звичайно ж, сценаріїв поведінки з HomeKit набагато більше. Тут все залежить від периферійних пристроїв і потреб користувача. Причому, прості алгоритми можуть слугувати певною базою, на основі якої можна створювати цілий ланцюжок режимів для кожного побутового приладу на довгостроковий період.


Переваги HomeKit

Конкуренція на ринку програмного забезпечення, серверів і аксесуарів зараз досить велика. Це і продукція від Intel, і контролери Z-Wave Vera Plus. Китайські «товариші» також не відстають зі своїми рішеннями на базі досягнень таких гігантів, як Huawei та Xiaomi. «Начинка» для розумних домів сьогодні – дійсно перспективний напрямок для багатьох компаній.

Спеціальна ціна-3%
MU783
51 999 ₴
50 399 ₴
1 260 $
Розпродаж-21%

Але Apple і тут примудрилася виділитися із загальної маси виробників завдяки низці незаперечних переваг власної системи HomeKit:

  1. Інтеграція програмного забезпечення HomeKit в «яблучні» гаджети прямо «з коробки».

  2. Голосове керування процесами розумного дому за допомогою помічника Siri. Досить вимовити вголос ту чи іншу команду.

  3. Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс з іконками, описом і коментарями. Не потрібно володіти якимись спеціальними знаннями або досвідом для керування розумним домом.

  4. Оптимізація та синхронізація всіх приладів, вимірювачів і датчиків в оселі.

  5. Система сумісна з багатьма периферійними пристроями як безпосередньо, так і за допомогою додаткових серверів.

  6. Постійний розвиток технології HomeKit і все нові можливості, що з'являються під час запуску чергової iOS.

Так, я б ще додав виняткову надійність «яблучної» системи керування розумним домом. Але ті, хто мав справу з будь-якою епплівською технікою або ПЗ, і так це знають. Інша справа, сумісність із різними девайсами. Про це далі.


Сумісність приладів з Apple HomeKit

Варто визнати, що система епловського розумного дому все ще досить закрита. Хоча кількість сумісних приладів зростає як на дріжджах. Кожен гаджет, який взаємодіятиме з HomeKit, має бути сертифікований. Щоб коректно працювати з системою. Якщо на коробці з якимось хабом є позначка «Works with Apple HomeKit», значить він пройшов необхідну процедуру сертифікації.



ti 864x452 5.png

Але, як я вже писав вище, безліч датчиків, регуляторів і тих же розумних ламп, не схвалених купертинівцями, можна підключити до HomeKit за допомогою так званих шлюзів – окремих пристроїв-посередників між гаджетом і системою.


Керування розумним домом

Можливості керування HomeKit не обмежені лише «яблучними» девайсами на базі iOS, macOS, watchOS або tvOS за допомогою попередньо встановленої програми «Дім». Голосовий асистент Siri також можна задіяти в процесі.

Вигляд самого застосунка «Дім» для різних епловських пристроїв відрізняється. В iPhone і комп'ютері Mac він представлений як три окремих меню: «Дім», «Автоматизація» та «Огляд». Для розумних годинників Apple Watch передбачено дизайн HomeKit у вигляді одного великого меню. Мультимедійна ж приставка Apple TV 4K обзавелася розширеним варіантом застосунка «Home», який отримав назву «HomeCenter».

Тепер про те, що стосується голосового керування. Для реалізації такого сценарію достатньо мати смарт-колонку HomePod. Яка, до речі, ідеально інтегрована в систему розумного дому і дасть змогу отримати доступ до різних приладів на відстані, не вдаючись до допомоги того ж iPhone.


Можливості Siri

Функціональністю «рідного» епловського голосового асистента не варто нехтувати. Серед дій, на які здатна Siri, можна виділити прокладання маршруту, достатньо лише назвати початкову і кінцеву точку. Активувати функцію будильника також можна голосом. Відтворення музики за допомогою Siri – дуже зручна річ, не потрібно копатися в каталозі Apple Music на своєму iPhone.



ti 864x452 6.png

Єдиний мінус асистента – підтримка мов, у списку яких поки що немає української. Але можна непогано підтягнути свою англійську, зокрема й вправляючись в керуванні розумним домом.


Пристрої для розумного будинку Apple

У цьому блоці торкнемося безпосередньо приладів і гаджетів, без яких керування світлом, мікрокліматом, водою та багатьом іншим у системі Apple HomeKit просто неможливе.


Датчики

Вони, мабуть, головні «вуха, ніс і очі» в будь-якому розумному домі. Контроль вікон, повітря, води, сигналізування про рух у житлі та появу в ньому диму – все це і не тільки під юрисдикцією маленьких помічників.

Ось, власне, приклади основних датчиків для Apple HomeKit:

  • Eve Motion. Датчик руху, фіксує факт переміщення та надсилає сповіщення на айфон. Паралельно активує камеру і може запустити сигналізацію;

  • Eve Door & Window. Датчик контактного типу, який повідомляє, в якому стані вікна та двері житла: відчинені або зачинені. Взаємодіє з HomeKit за допомогою Bluetooth;

  • Eve Degree Connected. Надає дані про склад повітря, причому як у будинку, так і за його межами;

  • Netatmo Smart Smoke Alarm. Датчик виявлення диму, який може не тільки ввімкнути систему пожежогасіння, а й сповістити відповідну службу про задимлення;

  • Fibaro Flood Sensor. Цей датчик відповідає за виявлення протікання в трубі, що особливо актуально, коли внизу є сусіди. Та й у приватному будинку такий пристрій точно не буде марним.

Важливість датчиків незаперечна, але є й інші пристрої в системі розумного дому.


Розумні розетки

Найважливіше, що можна сказати про розумні розетки, це те, що вони ніби вводять несумісні з Apple HomeKit гаджети в систему. Адже з їхньою допомогою можна ввімкнути або вимкнути будь-який прилад, що працює від мережі. У нас в країні широку популярність здобула модель Elgato Eve Energy.

Спеціальна ціна-12%
MU0Y3
41 999 ₴
36 999 ₴
925 $
-33%

Чим же вона така гарна? По-перше, крім основної функції будь-якої розетки – живлення техніки, вона бере участь у контролі витрат енергії. І, звичайно ж, звітує про свою роботу в застосунку «Дім». А по-друге, нею можна керувати за допомогою асистента Siri.


Освітлювальна апаратура

Одні з найпоширеніших брендів розумних ламп в Україні представлені компаніями Philips, Nanoleaf, Lifx і Koogeek. Усіх їх об'єднує спільність характеристик:

  • потужність 9-11 Вт;
  • світловий потік 800-1100 люмен;
  • можливість регулювання яскравості та колірної температури;
  • робота за заданим сценарієм або командою голосом.

Варто пам'ятати, що під час вибору смарт-лампи стандарт цоколя має бути E27, а напруга 220 В.


Кліматичні пристрої

Різноманітні очищувачі та зволожувачі з підтримкою системи розумного дому від Apple поступово стали з'являтися і у нас в країні. Але ціна їх, м'яко кажучи, не зовсім демократична. І це я ще не сказав про більші пристрої типу того ж кондиціонера. Але за бажання завжди можна «навести мости» між відносно недорогим очищувачем повітря Mi Air Purifier 2s та HomeKit, задіявши HomeBridge-плагін.

Такий важливий компонент будь-якого житла, як радіатор, можна апгрейдити спеціальним приладом з функцією термостата – Eve Thermo Connected. Він повністю сумісний із системою HomeKit, і після встановлення на батарею контролює як температуру, так і енергоспоживання. А всі статистичні дані надходять в еплівський застосунок.


Аудіосистема

За звук у системі розумного будинку від Apple відповідає смарт-динамік HomePod. Крім збалансованого та об'ємного звуку (особливо у версії HomePod 2-покоління) колонка відповідним чином налаштовує звучання, тож абсолютно не важливо, в якій частині кімнати наразі вона перебуває.



ti 864x452 3.png

А два або більше розумних динаміка HomePod відкривають безліч додаткових функцій. Використовуючи мультирум аудіо з новітнім програмним забезпеченням AirPlay, ти можеш просто сказати «Hey, Siri», щоб відтворити одну й ту саму пісню на кількох колонках або відтворити різні пісні на різних HomePod.

Але повернемося до HomeKit. За допомогою HomePod, яка синхронізована з помічником Siri, можна повністю керувати всім розумним домом за рахунок промовляння команд. Так само, як і в iPhone, але без необхідності відкривання меню програми «Дім». І, нарешті, за наявності декількох динаміків можна використовувати їх як переговорні пристрої та транслювати повідомлення в інші кімнати.


Недоліки Apple HomeKit

Як і будь-яка інша технологія, HomeKit не позбавлена недоліків. Я можу позначити всього три мінуси:

  1. Керування епловською системою розумного дому можливе тільки епловським гаджетом, тобто на iOS і далі за списком.

  2. Вибір пристроїв для взаємодії з HomeKit, особливо в нашій країні, не такий вже й великий.

  3. І останнє, ціна сертифікованих купертинівцями датчиків, термостатів і навіть лампочок досить висока.

В іншому ж система оптимізована, надійна та безпечна. Як, власне, і більшість продуктів від Apple.


Висновок

Так, зі щорічним представленням нової iOS застосунок «HomeKit» обростає все більш цікавими можливостями. І все більше людей цікавиться елементами розумного дому. Але є проблеми з доступністю, а також сумісністю з нашою мережею. Втім, прогрес не стоїть на місці, а тренд на уніфікацію пристроїв різних виробників очевидний. У будь-якому разі майбутнє (а для когось уже й сьогодення) якраз за такими системами, як Apple HomeKit.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар