iPadOS 17 – що нового

Зміст

На всесвітній конференції для розробників WWDC 2023 компанія Apple представила зокрема й нову версію операційки iPadOS 17 для своїх планшетів. Фінальний продукт для всіх охочих вийшов у світ 18 вересня. Тільки ледачий не помітив, що обидві системи: iOS 17 і iPadOS 17 стали близькі як ніколи. Оновлення безлічі функцій, – від FaceTime та iMessage до підтримки загальних паролів і появи інтерактивних віджетів торкнулися як iPhone, так і iPad. У цій статті поговоримо про головні зміни в iPadOS 17, а також про сумісність моделей «яблучних» планшетів з новітньою системою. Поїхали!


Налаштування та віджети екрана блокування в iPadOS 17

Екран блокування в iPadOS 17 повністю оновився. Тепер він такий самий, як той, який був представлений в iOS 16. Причому як зовні, так і з точки зору функціоналу. Розміри шпалер повністю адаптовані під великий екран планшета, можна вибирати як із запропонованих купертинівцями, так і свої власні, використовуючи, наприклад, функцію Live Photos для створення анімованого ефекту. Кольори і шрифти також можна налаштовувати під себе.

Спеціальна ціна-31%
Спеціальна ціна-27%

Окремим завданням розробників Apple було додавання віджетів на екран блокування. Так, в iPadOS 17 їх теж можна додавати. У портретній орієнтації вони розташовуватимуться під годинником, а в альбомній – зліва. Абсолютно всі віджети, які є в твоєму iPhone, тепер доступні і в iPad. Що цікаво, сам дизайн віджетів передбачає ненав'язливість, вони ніби зливаються зі шпалерами і на них менше звертаєш увагу.


Налаштування екрана блокування

З оновленням до iPadOS 17 у користувачів «яблучних» планшетів з'явилася можливість вибору і налаштування всього того, що буде відображатися на екрані блокування:

  • розмір, товщина та кольори шрифту;
  • вид поточної дати та часу;
  • паралакс ефект;
  • надання певного стилю фото;
  • динамічне перемішування фото протягом усього дня;
  • будь-які поєднання кольору.

Поряд із використанням власних фото для створення унікального локскріну твого iPad, можна розглянути варіанти нових шпалер, оптимізованих купертинівцями спеціально для планшета. Наприклад, такі, як «Астрономія» – збірка, основою якої стали планети Сонячної системи. Або «Калейдоскоп» у різних колірних рішеннях.



Ti 864x452 1.png

Старий добрий формат Live Photos, що з'явився ще в iOS 9, став затребуваним в iPadOS 17. При виборі «живої» фотографії в якості шпалер на локскріні вона приходить в рух при розблокуванні девайса.

І, нарешті, на екрані блокування в iPadOS 17 тепер можливий перегляд інформації в динаміці. Завдяки віджетам Live Activities можна активувати кілька таймерів одночасно, відстежувати спортивні досягнення або замовлення доставки їжі.


Покращені віджети домашнього екрану

Головне поліпшення віджетів домашнього екрана в iPadOS 17 (втім, також і в iOS 17 і в macOS 14 Sonoma) – їхня інтерактивність. Це означає, що для здійснення якихось дій у застосунку відкривати його зовсім необов'язково. Припустимо, можна вмикати світло не з програми «Дім», а за допомогою однойменного віджета на домашньому екрані. Те ж саме стосується програми «Музика» для запуску треку або нагадувань. Ці та інші віджети можна розміщувати в будь-якому місці головного екрана.

Спеціальна ціна-31%

Що ж стосується віджетів від сторонніх розробників, купертинівці надали API (WidgetKit) для допилювання віджетів до інтерактивного стану.


Менеджер сцен та підтримка зовнішніх камер

Оновлений Stage Manager запускається з Центру управління, при цьому з'являється бічне меню. Що змінилося? Вікно застосунка можна розташовувати будь-де на екрані, а не чітко посередині, як в iPadOS 16. Розміри вікон (якщо їх кілька) також можна змінювати за шириною і висотою, розміщувати встик або одне над одним.



Ti 864x452 3.png

Менеджер сцен буде корисний і при здійсненні відеодзвінків у режимі конференції з використанням зовнішньої камери для FaceTime на зовнішньому ж дисплеї, до якого приєднано планшет.


Додаткові поліпшення застосунків

Користувачі будуть приємно здивовані появою застосунку «Здоров'я» в актуальній iPadOS 17, а також поліпшеннями в роботі з застосунком «Нотатки» (йдеться про PDF-файли) і з програмою Freeform.


Здоров'я

Застосунок «Здоров'я» так само, як і шпалери або віджети, ідеально оптимізовано для розмірів iPad. Все гранично наочно і зручно. Зліва розташовується меню з вкладками, що включають зведення, доступ, категорії здоров'я і стан здоров'я. А результати активностей, часу сну або роботи серця супроводжуються докладними графіками.

Спеціальна ціна-22%

Функція «Психічне самопочуття» допомагає відстежувати ментальне здоров'я і вносити дані про самопочуття на цьому рівні. А за допомогою опції «Час при денному світлі» в поєднанні з датчиком освітленості на Apple Watch можна моніторити, скільки часу в тебе займає прогулянка. Хоча фішка призначена в основному для дітей, вона особливо актуальна, якщо ти працюєш за комп'ютером.


PDF-файли та нотатки

Застосунок «Нотатки» ґрунтовно прокачали завдяки машинному навчанню. Крім того, що можна прикріпити один або кілька PDF-файлів, їх стало можливим редагувати за допомогою Apple Pencil. Усі дані з карток контактів, включно з іменами, адресами та електронною поштою, можна додавати в конкретний документ.



Ti 864x452 2.png

З'явилася опція групового редагування файлу. Будь-яка твоя дія миттєво відображається на гаджеті колеги, що прискорює процес. Адже не потрібно витрачати час на очікування зворотного зв'язку. Розширене автозаповнення, великий екран і можливість швидких правок за рахунок «магічного олівця» – все це безумовно допоможе полегшити рутинну роботу з документами у форматі PDF.


Freeform

Чим ще може похвалитися поліпшена версія Freeform, як не інструментами для малювання. В оновленні їх одразу кілька:

  1. Пензель для акварелі.
  2. Каліграфічний олівець.
  3. Маркер.
  4. Лінійка.

Підтримка малювання фігур при утриманні Apple Pencil перекочувала у Freeform з Notes. Будь-який, криво намальований тобою квадрат, трикутник, коло або овал тут же перетворюється на ідеальний. Магія!



ti 864x452 4.png

І останнє, малювати тепер можна спільно. При активації опції в режимі реального часу ти будеш бачити ділянку полотна, яка в даний момент привертає увагу іншого користувача.


Сумісність iPadOS 17

Відразу скажу, що iPadOS 17 отримають не всі моделі «яблучних» планшетів, але абсолютна більшість з них:

  • iPad Pro 12,9" 2-покоління та новіше;
  • iPad Pro 11" 1-покоління та новіше;
  • iPad Air 3-покоління та новіше;
  • iPad 6-покоління та новіше;
  • iPad mini 5-покоління та новіше.

На жаль, перша модель професійного iPad та базовий iPad 5-покоління залишаться на iPadOS 16.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPad:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар