Чи варто чекати виходу AirPods 4 або купити AirPods 3?

Зміст

Схоже на те, що на шанувальників талантів купертинівців чекає глобальне оновлення AirPods. За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple вирішила переглянути саму концепцію популярного аксесуара. Насамперед, зміни торкнуться базової версії навушників. Нові AirPods 4 багато запозичать від «прошок» другого покоління і будуть представлені у двох варіантах: звичайному і бюджетному. Про нові фішки, які з'являться в AirPods 4, а також про можливу дату виходу пристрою, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Якість звуку в AirPods 4

Головна характеристика будь-яких навушників – це звук. Можливо, тому з точки зору дизайну AirPods 4 будуть мало чим відрізнятися від попередників. Хоча джерела Марка Гурмана стверджують, що ми побачимо гібрид AirPods 3 та AirPods Pro 2. Ніжки вкоротять, а ось змінних амбушурів, як і раніше, не буде. На цьому особливості дизайну закінчуються.



ti 864x452 1.png

Що ж стосується якості звуку, «першу скрипку» в ньому зіграє, звісно ж, процесор H2 – такий самий, як у професійній версії 2022 року. Його виняткова обчислювальна потужність у сукупності з аудіодрайвером і спеціальним підсилювачем додасть кілька нових фішок у базову модель AirPods 4, яких немає в AirPods 3:

  • активний шумодав;
  • адаптивне аудіо;
  • прозорий режим;
  • функція посилення голосу під час розмови.

Окрім цього на нас очікує насиченість в усьому діапазоні: від басів, що мають стати глибшими, до високих частот, що відповідають, насамперед, за чіткість і «читабельність» вокалу.

До відчутного поліпшення звучання додасться миттєве сполучення з твоїм iPhone і перемикання між девайсами. А ще з'явиться можливість переглядати інформацію про стан заряду акумулятора. І в цьому теж заслуга H2 Chip.


Як знайти втрачені AirPods?

Стандарт бездротового з'єднання Bluetooth 5.3 вже активно використовується не тільки в AirPods Pro 2, а й в iPhone і останніх моделях Apple Watch. Не дивно, що більш швидкісне, а головне, надійне з'єднання з сумісними пристроями та аксесуарами отримають і AirPods 4. Що важливо, Bluetooth 5.3 ще й енергоефективний, для портативного гаджета це вкрай важливо.

Спеціальна ціна-20%
MTJV3
11 499 ₴
9 199 ₴
230 $
Спеціальна ціна-13%

Але, як то кажуть, не навушниками єдиними. Кейс AirPods 4 також оновиться до «прошки» 2022 року. По-перше, він обзаведеться вбудованим динаміком, а по-друге, – ультраширокосмуговим чипом U1. До цього базову версію AirPods 3 можна було знайти за звуком з динаміків самих навушників. При цьому пошуки обтяжувалися приглушеністю сигналу, якщо вкладиші перебувають у кейсі. Динамік у футлярі має вирішити цю проблему.

Завдяки ж чипу U1 пошук навушників перетворюється на захопливу подорож із зазначенням напряму руху до цілі та відстані до зникнення. Але, на жаль, в Україні чип U1 не працює. Вся справа в частотах, на яких він функціонує. Їх використовують наші військові.


Час роботи AirPods 4

Якщо порівнювати виключно навушники, без кейса, більш енергоефективний чип H2 у поєднанні з Bluetooth 5.3 мають додати в AirPods 4 півгодини прослуховування з увімкненим просторовим звуком і півгодини в режимі розмови на одному заряді. Підсумковий час роботи – до 5,5 і до 4,5 годин відповідно.

З футляром показники автономності ще більш вражаючі: до 24 годин у режимі розмови порівняно з 20 годинами у AirPods 3. Прагнення купертинівців наділити енергоефективністю «прошки» базову модель цілком зрозумілі. Конкуренція з боку інших виробників зростає. А їхні навушники за меншої вартості, як правило, мають кращі показники автономності.

Спеціальна ціна-9%
Спеціальна ціна-22%

Згідно зі звітом аналітиків з Canalys, частка продажів таких аксесуарів виробництва сторонніх компаній у 2022 році склала 54%. І це без урахування продажів Samsung (8,9%) і Xiaomi (5,3%). У самої ж Apple цифра рекордна – 31,8%. Але, як то кажуть, немає межі досконалості. Тим більше, що AirPods 3 продаються не надто добре. Користувачі віддають перевагу AirPods 2, які дешевші на $40 і не надто поступаються більш свіжій версії.

Ну і, нарешті, роз'єм USB-C і універсальність зарядки. З приводу першого, він уже з'явився у других «прошок» і iPhone 15. Логічно припустити, що кейс AirPods 4 обзаведеться актуальним портом. щодо другого, кейсу AirPods Pro 2 додали можливість заряджатися від «шайби» Apple Watch. Не виключено, що для базових AirPods 4 буде доступна і ця опція. Тим більше, що купертинівці не позиціонують її як преміальну.


Регулювання гучності в AirPods 4

Контроль і зміна такої важливої характеристики, як гучність, у базових AirPods 4 перейде на абсолютно новий, професійний рівень. Так, регулювання гучності буде доступне прямо з навушників, вірніше їхніх ніжок. Для збільшення або зменшення цього параметра досить буде провести пальцем по сенсорній області вгору або вниз. Але чи втілиться фішка моделей преміум класу AirPods Pro 2 і AirPods Max у бюджетному сегменті, сказати важко.



ti 864x452 2.png

До речі, користувачі нерідко скаржаться на те, що через випадковий дотик звук стає максимально гучним. Баг «пофіксили» програмно в iOS 16.1, додавши можливість відключення функції. Чи еволюціонує захист від випадкового торкання в нових моделях AirPods (зокрема й AirPods 4), можна тільки гадати.


Коли вийде AirPods 4?

Остання модель AirPods була представлена 2022 року, і це були AirPods Pro 2. А ось так виглядає загальна хронологія випусків навушників від Apple:

  • AirPods 1-покоління – вересень 2016 року;
  • AirPods 2-покоління – березень 2019 року;
  • AirPods Pro 1-покоління – жовтень 2019 року;
  • AirPods Max 1-покоління – грудень 2020 року;
  • AirPods 3-покоління – жовтень 2021 року;
  • AirPods Pro 2-покоління – вересень 2022 року.

Єдиної думки щодо конкретної пори року і навіть самого року випуску наступних базових AirPods 4 у аналітиків «творчості» Apple немає. Джефф Пу припускає, що купертинівці спочатку випустять дешевшу модель AirPods Lite або AirPods SE навесні 2024 року. Вартість аксесуара сягне рекордно низької для купертинівців позначки в $99. Основне завдання AirPods Lite, як його бачить Тім Кук і команда, полягає в стимулюванні інтересу у користувачів до навушників.

Спеціальна ціна-18%
MGYN3
26 999 ₴
22 199 ₴
555 $
Спеціальна ціна-22%
MGYJ3
28 999 ₴
22 499 ₴
562 $

Повноцінна ж версія AirPods 4 очікується або восени 2024, або навесні 2025 року. До того моменту модель AirPods 3 відзначить своє триріччя, що для базового аксесуара досить критично. З іншого боку, все той же Марк Гурман з Bloomberg стверджує про існування якогось графіка переходу гаджетів Apple на USB-C для задоволення вимог Євросоюзу. Ну так ось, виходячи з цього самого документа, нові навушники вийдуть не пізніше 2024 року. Але як буде насправді? Подивимося!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі AirPods:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар