Як гаджети Apple рятують життя

Зміст

Генеральний директор Apple Тім Кук якось сказав, що найбільший внесок компанії в розвиток людства, швидше за все, буде пов'язаний зі здоров'ям. І за останнє десятиліття купертинівці досягли дивовижних успіхів у нових функціях для здоров'я та фітнесу, а також завели партнерські відносини з медичною спільнотою.

Але це ще не все. Завдяки цілому набору функцій безпеки «яблучний» гаджет може врятувати життя. Таких випадків стає дедалі більше. У цій статті я розповім про фішки Apple Watch і iPhone, застосунок «Здоров'я», що стрімко набирають популярність, і головне, як все це працює в Україні. Поїхали!


Функція «Екстрений виклик – SOS» на Apple Watch

Розумний годинник від Apple створений не тільки для зручності спілкування, але також здатний виручити у важкій ситуації. Влітку 2022 року жінка відпочивала за містом Даллас біля річки Колумбія. Під час купання її нога застрягла в корчі і вона не змогла самостійно вибратися. При цьому температура води у річці була лише 13 градусів. На щастя, їй вдалося запросити екстрену допомогу завдяки функції SOS. Через якийсь час за нею прибули рятувальники, і все закінчилося добре. І це далеко не поодинокий випадок!



kak_gadzhety_apple_spasayut_zhizn.png

Як працює така корисна функція, знаємося далі.

Щоб додати екстрені контакти, відкрий програму «Здоров'я» в iPhone й торкнись зображення профілю. Потім відкрий розділ «Медичний ID», натисни «Змінити», а потім прокрути до пункту «Екстрені контакти». Торкнись кнопки «Додати», щоб додати екстрені контакти. І наприкинці вибери контакт і введи характер ваших стосунків. Тисни «Готово». Все!

Для здійснення екстреного дзвінка необхідно здійснити кілька нехитрих дій. Для початку натисни і утримуй кнопку на бічній панелі Apple Watch доки не з'явиться повзунок «Екстрений виклик». Перетягни його праворуч і годинник автоматично набере телефонний номер регіональної екстреної служби.

Потім Apple Watch зв'яжуться з абонентами, доданими в екстрені контакти та повідомлять їх про твоє поточне місцеперебування (повідомлення із зазначенням геопозиції). Якщо служби геолокації було вимкнено, вони запустяться автоматично. При зміні розташування годинник надішле оновлені дані.


Зателефонувати до служби порятунку можна і без торкання відповідного бігунка. Для цього потрібно натиснути та утримувати бічну кнопку, і Apple Watch почнуть зворотний відлік, після завершення якого пристрій набере номер екстреної служби.

Якщо раптом ти випадково натиснув на екстрений виклик, натисни спочатку на екран, а потім підтвердь «Так», щоб завершити виклик.

А для того, щоб відключити зворотний відлік при натисканні та утриманні бокової кнопки, потрібно деактивувати автодзвінки. Це можна зробити в Apple Watch на iPhone за допомогою декількох простих кроків:

  1. У застосунку натисни на «Мій годинник».

  2. Вибери «Екстрений виклик – SOS».

  3. Деактивуй опцію «Утримання бічної кнопки для виклику».

Хоча зворотний відлік буде вимкнено, екстрені виклики, як і раніше, будуть можливі.


Функція «Виявлення падіння» в Apple Watch

Ця функція присутня в Apple Watch SE або Apple Watch 4 та новіше. Завдяки акселерометру годинник визначає жорстке падіння і показує попередження на екрані. Якщо його ігнорувати протягом однієї хвилини, гаджет надішле повідомлення до екстрених служб.

78-річний Майк Ягер із містечка Саммерфілд (штат Техас) оступився поряд із власним будинком. Внаслідок падіння він розбив ніс і знепритомнів. Годинник зреагував миттєво і вже через деякий час йому надавали допомогу медики зі служби порятунку.

А ось ще один приклад. Під час штурму чергової гори альпініст Джеймс Пруденчіано зірвався та пошкодив хребет. Годинник зафіксував падіння, а після того, як власник залишався нерухомим, викликали рятувальників.


Активизувати функцію «Виявлення падіння» дуже просто. Відкрий програму Apple Watch на iPhone і перейди на вкладку «Мій годинник». Торкнися «Сигнал SOS». Увімкни або вимкни функцію виявлення падіння. Якщо функцію «Виявлення падіння» ввімкнено, ти можеш вибрати «Завжди ввімкнено» або «Увімкнено лише під час тренувань».


Функція «Розпізнавання аварії» в iPhone 14

На відміну від виявлення падіння це нова функція. Але працює вона схожим чином, залучивши оновлений гіроскоп та акселерометр. Технологія здатна визначити лобове, бічне та заднє зіткнення, а також перекидання за участю легкових машин.

iPhone 14 одного з пасажирів автомобіля, який потрапив в аварію в штаті Небраска попередив рятувальників про страшну автокатастрофу. П'ятеро із шести постраждалих загинули на місці, а шостого вдалося оперативно доставити до лікарні.

На сумісних моделях iPhone та Apple Watch функцію «Виявлення аварій» увімкнено за замовчуванням. Ти також можеш виконати наведені нижче кроки, щоб переконатися, що твій пристрій може поширювати інформацію, необхідну екстреним контактам та екстреним службам. Щоб оповістити екстрені контакти й поширити медичний ID для екстрених служб, налаштуй свій медичний ID й екстрені контакти в програмі «Здоров’я».

Щоб поширити своє розташування для екстрених контактів, увімкни функцію «Служби локації» для параметра «Сигнал SOS»: на iPhone вибери «Параметри» > «Приватність і безпека» > «Служби локації» > «Системні сервіси» й переконайся, що ввімкнено функцію «Екстрені виклики і SOS».


Застосунок «Локатор»

Цей сервіс також може сприяти порятунку. Поранена американка провела всю ніч в автомобілі, що вилетів на узбіччя однієї з доріг у штаті Каліфорнія. Родичі постраждалої тривалий час не могли з нею зв'язатися, після чого вирішили перевірити її останнє місцеперебування у застосунку «Локатор». Рятувальники виявили жінку за двісті метрів від траси і визволили з розбитої машини.

До речі, про функцію «Локатор» я вже писав в статті ТОП 5 функцій iPhone. Заходь, цікався.


Оптичний датчик пульсу в Apple Watch

Починаючи з Apple Watch 4 до фіксації пульсу, безперечно, важливої функції, додалася електрокардіограма. З того часу випадків про те, як «яблучний» годинник врятував життя, стало набагато більше.

Американка зі штату Мен, Кім Дурки, отримала повідомлення від своїх Apple Watch про нерегулярний серцевий ритм, що цілком могло бути симптомом миготливої аритмії. Так тривало кілька днів, після чого жінка звернулася до лікаря. Під час обстеження у неї виявили пухлину на серці. Операція пройшла успішно, а все могло закінчитися смертельними наслідками.



02ezh_864х452.png

Щоб скористатися програмою «ЕКГ», онови iPhone 8 або новішої моделі до останньої версії iOS, а Apple Watch — до останньої версії watchOS (програма «ЕКГ» недоступна на Apple Watch SE).

Відкрий програму «Здоров’я» на iPhone, а потім дотримуйся інструкцій на екрані, щоб налаштувати ЕКГ. Якщо підказка про налаштування не відображається, торкнись «Огляд» унизу справа, торкнись «Серце», а потім — «Електрокардіограми (ЕКГ)». Відкрий програму «ЕКГ» на Apple Watch. Поклади руку на стіл чи на коліна. Приклади палець руки, на якій немає годинника, до коронки Digital Crown, і утримуй його, доки Apple Watch не запише ЕКГ. Тобі не потрібно натискати коронку Digital Crown під час сеансу.


«Екстрений виклик – SOS» по супутниковому зв'язку в iPhone 14

Нова фішка дозволяє знайти власника iPhone 14 у тих випадках, коли мобільний зв'язок недоступний.

У передмісті Лос-Анджелеса автомобіль із двома пасажирами з'їхав із дев'яностометрового урвища. iPhone 14 одного з постраждалих, крім автоматичного визначення аварії, також передав рятувальникам координати безпосередньо через супутник.

Дія функції не миттєва, для зв'язку із супутником може знадобитися 15 секунд. Поки що для України сервіс недоступний, а працює лише в США, Канаді, Великій Британії, Франції, Німеччині та Ірландії. Сподіватимемося, що це тимчасово. У тих же Карпатських горах постійно шукають туристів, що заблукали. Активація цієї функції суттєво полегшила би роботу наших рятувальників.


Застосунок «Здоров'я» в iPhone

У програмі «Здоров'я» зберігаються медичні дані та інформація про тренування з твого iPhone, вбудовані датчики Apple Watch, а також сумісні програми та пристрої сторонніх виробників. Ти також можеш додавати інформацію вручну.

За допомогою сервісу також можна:

  • Вести графік вживання ліків. Програма допоможе регулярно приймати необхідні ліки. Можна скласти список ліків, задати розклад вживання та вести журнал.

  • Стежити за менструальним циклом. Функція дозволяє вести журнал місячних, записувати симптоми, наприклад, біль унизу живота. І відстежувати фактори, що впливають на цикл, наприклад, лактацію. Вона також допомагає передбачити початок наступних місячних або вікна фертильності.

  • Оприлюднити медичні дані. Можна безпечно ділитися даними з друзями, сім'єю чи лікарем. Ти сам визначаєш, якими даними і з ким ділитися, при цьому припинити їхнє поширення можна будь-якої миті.

Крім цього, за допомогою програми «Здоров'я» можна керувати розкладом сну, відстежувати ходьбу, зберігати медичні дані та багато іншого.

-7%
MQ0E3
47 778 ₴
44 299 ₴
1 107 $
-7%
MQ003
47 778 ₴
44 299 ₴
1 107 $

А тепер трохи про налаштування медичной карти. Відкрий програму «Здоров’я» та вибери вкладку «Підсумок». Далі натисни зображення свого профілю у верхньому правому куті. Під зображенням профілю натисни «Медичний ID». Торкнись «Змінити» у верхньому правому куті.

Щоб Медичний ID був доступний на замкненому екрані iPhone, увімкни параметр «Показувати під замком». У надзвичайній ситуації люди, які можуть допомогти, одержать потрібну інформацію. Введb медичну інформацію, як-от дата народження, алергії та група крові. Торкнись «Готово». Все, Медичний ID налаштован.

Використовуй функції своїх iPhone та Apple Watch по повній, особливо ті, що стосуються твого здоров'я та безпеки. І хто знає, може одного разу якась з них врятує тобі життя!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар