Як налаштувати новий iPhone. Та найкращі лайфхаки

Купив новий iPhone? Мої вітання! Але перед тим, як почнеш користуватися пристроєм, його потрібно налаштувати. Завдання, на перший погляд, не надто просте, якщо переходиш з Android. А ще виникають побоювання про перенесення контактів, програм та інших важливих даних на iOS.

Про те, як налаштувати айфон як новий основний смартфон, всі нюанси та «підводні камені», а також про деякі фішки, які будуть корисні та й просунутим користувачам, нове відео на YouTube-каналі «Техно Їжак». Заходь, дивись, підписуйся, там ще багато всього цікавого зі світу гаджетів!





Все про новий iPhone – від активації, до налаштування та перенесення даних | Техно Їжак

Ну а тут я розповім про основні етапи налаштування, які допоможуть на старті. Від переходу між операційними системами до можливостей фізичних кнопок твого новенького iPhone. Поїхали!


Бекап контактів та медіа

Перше, що не хотілося б втратити під час переходу – це дані контактів, фото та відео. Переживати нема про що. На більшості пристроїв контакти синхронізуються з обліковим записом Google, а медіафайли – з Google Фото. Якщо все це в тебе є, проблем не повинно бути.


Перше включення

Як і на будь-якому іншому смартфоні, на iPhone все починається з першої активації та налаштувань. Вибираєш мову та регіон і переходиш до наступного важливого кроку – підключення до мережі. Його можна здійснити як через Wi-Fi, так і за допомогою мобільного iнтернету. Підключившись, ти дізнаєшся, чи не введено на цьому гаджеті сторонній обліковий запис Apple ID (це стосується Б/У iPhone).

Якщо все ОК, можна перевірити Face ID та одразу його налаштувати. Для цього тобі буде запропоновано ввести свій персональний код доступу, а потім варіант перенесення програм і даних. Якщо в тебе до цього був iPhone, тут все просто: вибираєш «Перенести безпосередньо з iPhone», підносиш пристрій, з якого потрібно виконати перенесення і далі дотримуєшся підказок.

Щоб перенести дані з Android, вибираєш відповідний пункт «Перенести дані з Android». Паралельно на Android-пристрої встанови програму «Перехід на iOS» і згідно з інструкцією вибери пункти для перенесення.

Ну а якщо немає нічого суперважливого для перенесення, можна налаштувати iPhone як новий пристрій і вибрати «Не переносити дані та застосунки».


Apple ID

Наступний етап – тебе попросять запровадити Apple ID. Це дуже важлива функція для повноцінної роботи iPhone. І якщо ти користувач Android, у тебе такої настройки просто немає. Отже, саме час її створити. Або зараз, або після повного налаштування.

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
Спеціальна ціна-16%
MLPF3
27 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Щоб зробити це потім, натисни «Забули пароль» або «Немає Apple ID», потім в «Пізніше в Параметрах» тиснеш «Не використовувати» та «Погоджуюсь». Далі торкаєшся «Увімкнути геолокацію».

На етапі налаштування стільникового зв'язку можна перенести eSIM або зробити це пізніше. Торкаєшся «Пізніше у Параметрах» і ти на робочому столі.


Завантаження застосунків

Перше, що ти побачиш на робочому столі, – це програми як для Android, так і для iOS. І тут доведеться їх підредагувати, простими словами, знайти їм альтернативу. Тепер перенесені програми залишається тільки завантажити, якщо ти раніше не ввів Apple ID, і нарешті ввести його. При завантаженні доведеться самостійно відкривати кожну програму та вводити пароль. А також прив'язати картку для оплати. Для подальшого підтвердження використовуватиметься Face ID, якщо ти його налаштував, звичайно.

Читай також: ТОП 10 застосунків, які мають бути встановлені на iPhone українця сьогодні

Декілька підказок. Для оновлення та завантаження програм без обмежень виконай ряд дій:

  1. Зайди до «Параметри».

  2. Знайди «App Store».

  3. Далі торкнися «Викачування програм».

  4. Постав галочку на «Завжди дозволяти».

Але якщо все ж таки проблема не вирішиться, і система вимагатиме пароль щоразу при завантаженні, то зайди в «Параметри» – «Apple ID» – «Медіазміст та покупки» – «Параметри пароля» – «Запитувати через 15 хвилин».

Також, відповідно до обраного регіону, буде певний цінник на програми та список доступних застосунків.


Налаштування екрана блокування та робочого столу

Продовжуємо розвивати тему про те, як налаштувати новий айфон і переходимо до екрану блокування. Точніше, до його кастомізації. На заблокованому екрані утримуєш палець, натискаєш «Налаштувати» – «Замкнений екран».

Змінювати можна лише виділені блоки:

  • дату з відповідним списком віджетів;

  • годинник різних шрифтів та кольорів;

  • секцію віджетів.

Основні сповіщення відображаються внизу для зручності керування однією рукою, а ще нижче є піктограми ліхтарика та камери. Камеру можна відкрити свайпом вліво, а свайпом вправо – додаткові віджети.


Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $
Спеціальна ціна-14%
MLPG3
27 999 ₴
23 999 ₴
600 $

Починаючи з iOS 14, додали дуже зручну бібліотеку програм. У ній все автоматично відсортовано залежно від категорії програми. У чому зручність? Найцікавіші дві теки розташовані вгорі. Це «Пропозиції», яка часто використовує програми, і «Нещодавно додані». Застосунки можна шукати як у списку, так і швидкого пошуку на головному екрані.

Раджу зробити таке. На головному екрані залиш тільки самі «ходові» програми, а всі інші шукай за допомогою простого пошуку. Ну чи використовуй другий екран для другорядних програм.

Також у нижній частині екрану є іконки застосунків, що відображаються на будь-якому робочому столі, щоб не потрібно було тягнутися до верхньої частини екрану. До речі, щоб не тягнутися, можна свайпнути вниз і вся картинка зміститься в зону досяжності твого пальця.


Віджети

Віджети на iPhone можуть розташовуватися в трьох місцях:

  • На заблокованому екрані. Утримуєш, натискаєш «Налаштувати» – «Замкнений екран» – «Додати віджет».

  • На робочому столі. Утримуєш, натискаєш «+» і вибираєш потрібний віджет.

  • На спеціальній сторінці, яка доступна і на заблокованому екрані. Щоб її відкрити, свайпни вправо. Для зміни/видалення віджетів натискаєш внизу «Змінити», а щоб додати новий: «Змінити» – «+».

Віджети можуть бути не для всіх програм, а тільки для тих, де розробники їх створили.


Центр керування

Для швидкого доступу до Центру керування потягни вниз з правого верхнього кута. Тому що якщо це зробити по центру або зліва, відкриється шторка з повідомленнями. Більшість функцій у Центрі керування незмінна. Причому, якщо утримувати кожну з них, відкриваються додаткові опції для кожного з пунктів.

Якщо ти звик вимикати ті ж Wi-Fi або Bluetooth із шторки, то тут так не працює. Вони лише переходять у фоновий режим або вимикаються на деякий час. Це зроблено для визначення точної геопозиції, в якому вони також беруть участь. Для повного їх відключення потрібно зайти у відповідний розділ меню «Параметри».

-7%
MPXT3
47 778 ₴
44 299 ₴
1 107 $
-7%
MLQ83
32 999 ₴
30 599 ₴
765 $

Щодо нижнього ряду кнопок у Центрі керування, вони вже змінюються. Для цього заходиш до «Параметри» – «Центр керування» і вибираєш зі списку ті, які хочеш додати/замінити або розставити в певному порядку.


AirDrop

Якщо абияк налаштувати новий айфон без Apple ID ти ще зможеш, то ось використовувати його на повну – швидше ні. Крім цього, він стане основою зв'язку всіх пристроїв Apple. Можливо, тобі сподобається і ти придбаєш iPad, Apple Watch, MacBook або щось інше. Apple ID привнесе до «яблучної» екосистеми багато корисних фішок.

Наприклад, пароль від Wi-Fi не потрібно буде вводити на кожному пристрої. Якщо у тебе будуть навушники AirPods, вони автоматично під'єднаються до всіх твоїх девайсів.

Читай також: ТОП 5 функцій iPhone, про які ти маєш знати

Крім цього, стане доступною функція AirDrop для перекидання даних між твоїми гаджетами Apple. Перекидання можна здійснювати на інші «яблучні» пристрої поза облікового запису. Для цього в Центрі управління потрібно активувати опцію «Видимість».


Фізичні кнопки

Розташування кнопок у більшості актуальних iPhone однакове. Почну з перемикача беззвучного режиму. Перемикання супроводжується вібрацією та відповідною анімацією. Після цього телефон переходить у режим вібрації під час оповіщення. І це дуже зручно!

Кнопки гучності змінюють її під час відтворення саме мультимедіа. Але, якщо потрібно, можна увімкнути регулювання гучності вхідного дзвінка. Для цього заходиш у «Параметри» – «Звуки та гаптика» – «Змінювати кнопками». Але краще встановити фіксоване значення гучності дзвінка, а цю функцію залишити вимкненою. Щоб випадково не змінити гучність дзвінка та не пропустити важливе повідомлення або той самий дзвінок.

Читай також: Як правильно заряджати iPhone

І остання – кнопка живлення чи функціональна клавіша. Яка при одинарному натисканні блокує або розблокує iPhone, при подвійному – викликає Apple Pay, а при довгому – викликає помічника Siri.

Щоб зробити скріншот, натисни кнопку блокування та кнопку гучності вгору. Якщо цю комбінацію утримувати, відкриється меню вимкнення та екстреного виклику SOS. Який краще налаштувати, адже він може врятувати життя. Для цього перейди в «Параметри» – «Сигнал SOS» – «Задати екстрені контакти».

І ще одне. Щоб примусово перезавантажити iPhone (за винятком його можна тільки вимкнути), натисни гучність вгору – гучність вниз – і утримуй кнопку живлення до моменту появи на екрані логотипу Apple.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар