Який блок живлення вибрати для iPhone 14?

Зміст

Традицію не класти в коробку зарядний пристрій разом із черговою новою моделлю iPhone компанія Apple запустила відносно недавно. Але виявилася (як у багатьох випадках) першою і в цьому неприємному для більшості користувачів нововведенні.

Звісно, перед покупцями (особливо, якщо це перший «яблучний» смартфон) питання вибору оптимального блочка стало відтоді більш актуальним. Сьогодні поговоримо про провідні зарядники різних моделей для останньої на сьогодні лінійки iPhone.

Читай також: Як правильно заряджати iPhone

Оригінальний блок живлення iPhone 14 на 20W, Original Assembly на 20W, класичний на 5W та пара пристроїв сторонніх виробників – герої цього матеріалу. Розбиратимемося, яким з них краще заряджати iPhone і чому. Поїхали!


Чому в комплекті з iPhone 14 немає блочка?

Про те, що в комплекті до кожного смартфона Apple не буде зарядного пристрою та дротових навушників, купертинівці оголосили у 2020 році на презентації iPhone 12. Ці аксесуари також були прибрані з коробок з iPhone XR, iPhone 11, iPhone SE 2. Основною причиною такого кроку стала мінімізація «вуглецевого сліду».

У компанії вирішили, що плодячи зарядні пристрої, Apple тільки витрачає корисні копалини, забруднює повітря вихлопами фабрик і збільшує без того величезну кількість електронного сміття, що не розкладається. Але це лише один бік питання – іміджевий. А є ще й фінансовий, та він теж на користь компанії.


Зі зменшенням об'єму коробок переміщати їх, особливо транспортними літаками, стало набагато дешевше. Адже тепер на одну палету стало можливим помістити щонайменше вдвічі більше смартфонів.

Але відмова від аксесуарів із коробки не «гра в одні ворота», у чому змогли переконатися шанувальники компанії. По-перше, стандартний 18-ватний блок після виходу iPhone 12 подешевшав на третину, а по-друге, ціна iPhone 11 впала на $200. Так, у жадібності купертинівців точно складно звинуватити.

Читай також: Як заощадити заряд на iPhone та продовжити час роботи – ТОП 21 порада на YouTube «Техно Їжак»

До речі, приклад Apple не класти «нічого зайвого» в комплект до своїх смартфонів наслідували такі технологічні гіганти, як Samsung (топові моделі від Galaxy S21) та Google (всі моделі починаючи від Pixel 6).

Сьогодні, як і в 2020 році, в коробці з iPhone ти знайдеш лише кабель USB-C - Lightning, розрахований навіть на швидку зарядку. І це все.


ТОП 5 мережних зарядних пристроїв для iPhone 14

Спочатку я виділив основні особливості кожного з п'яти зарядних блочків, включаючи ціну. І ось, що в мене вийшло.



ТОП зарядних пристроїв для iPhone 14
  Особливості Ціна*
Apple 20W USB-C Power Adapter 1 вихід USB-C
Підтримка Power Delivery
Підійде для заряджання iPad
995 грн
Apple 20W USB-C Power Adapter Original Assembly 1 вихід USB-C
Підтримка Power Delivery
Підійде для заряджання iPad
695 грн
Apple 5W USB-C Power Adapter 1 вихід USB-C
Час повної зарядки 4-6 годин
745 грн
Satechi 30W USB-C PD GaN 1 вихід USB-C
Підтримка Power Delivery
Технологія заряджання GaN
Компактний
Підійде для зарядки iPad та MacBook
1199 грн
Gelius X-Duo Pro 45W 1 вихід USB-C
1 вихід USB-A
Підтримка Power Delivery
Підтримка Quick Charge 3.0
Підійде для зарядки iPad та MacBook
695 грн

*Ціни актуальні на момент написання статті і можуть відрізнятися.

А тепер розберемо кожен із пристроїв окремо.


Apple 20W USB-C Power Adapter

Цей зарядник можна використовувати як повноцінний блок живлення iPhone 14 Pro або Pro Max. Завдяки технології Power Delivery твій смартфон всього за 30 хвилин зарядиться з нуля до 50%. Пристрій також підходить для планшетів iPad. І в цілому, в ньому лаконічний дизайн сусідить з бездоганною якістю збірки. Оригінальний блок від Apple – і цим все сказано!


Apple 20W USB-C Power Adapter Original Assembly

Термін «Original Assembly» означає, що перед тобою якісний блочок, у виготовленні якого використані «рідні» деталі та компоненти. Єдина відмінність від оригіналу полягає в тому, що він зроблений на сторонньому заводі.


Звідси деякі похибки у збиранні. А в іншому зарядка iPhone 14 від цього блочка буде такою ж швидкою та безпечною для смартфона, як і від оригінального. Власне тому така невелика різниця в ціні.


Apple 5W USB-C Power Adapter

Справжня класика жанру! Повільно але вірно. Саме так діє цей блочок. Якщо ти звик ставити свій iPhone 14 на зарядку на всю ніч, він якраз для тебе. Крім очевидного мінусу довгого очікування, коли ж нарешті смартфон зарядиться, є жирний плюс.

Повільна зарядка iPhone 14 Pro Max, наприклад, яка може затягнутися на 6 годин, не підвищує температури акумулятора, тим самим збільшуючи його ресурсомісткість.

Читай також: Блок живлення iPhone 14. Як вибрати ідеальний зарядний пристрій для iPhone у 2023 році?

Ідеальним доповненням до цього стане активація функції «Оптимізована зарядка» на твоєму iPhone 14. Вона заряджає гаджет до 80%, а потім дуже повільно доводить цей показник до 100%. В результаті виключаються цикли розряду-заряду.

Ось інструкція щодо включення «Оптимізованої зарядки»:

  1. Зайди в «Налаштування».

  2. Далі в «Акумулятор».

  3. Натисни «Стан акумулятора».

  4. Активуй «Оптимізована зарядка».

Ну а я переходжу до четвертого та п'ятого місця мого сьогоднішнього ТОПу – блоків живлення від інших виробників.


Satechi 30W USB-C PD GaN

У цьому блочку застосована технологія зарядки GaN на основі нітриду галію, завдяки якій пристрій компактний та енергоефективний одночасно. Що особливо актуально у поїздках та подорожах.


Gelius X-Duo Pro 45W

А завершує сьогоднішній ТОП, мабуть, найуніверсальніший адаптер із усіх перелічених вище. Швидка зарядка iPhone 14 Pro або Pro Max – легко! Заряджання iPad або навіть MacBook – без проблем!


Крім цього, пристрій має два виходи і обидва підтримують швидку зарядку:

  • USB Type A із підтримкою технології Quick Charge 3.0;

  • USB Type C із підтримкою технології Power Delivery.

Блочок також захищений від перенапруги та від перевантаження по струму на вході та виході. Ну і врешті-решт, чому б не спробувати в роботі пристрій від українського бренду?


Висновок

Загалом, якісь варіанти мережних зарядних блочків як «їжа для роздумів» у тебе вже є. Якщо хочеш збільшити термін служби батареї – використовуй адаптер на 5W, якщо хочеш надійну та швидку зарядку – вибирай будь-яку з представлених з потужністю на 20W, якщо потрібно заряджати щось потужніше або просто два пристрої одночасно – вибирай Gelius X-Duo Pro 45W або їй подібні зарядки з кількома виходами.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар