MacBook M1. Чому я віддаю перевагу лише процесорам Apple

Зміст:

17 листопада 2020 го увійшло в історію світу технологій, як день, в який Apple представила першу систему на кристалі ARM-архітектури – Apple M1. Не дивно, що це зробила саме яблучна корпорація. Їй не вперше випала роль першопрохідника – згадати тільки iPhone, iPad або легендарний Macintosh 128K.

В один ряд з ними можна і потрібно ставити всі MacBook 2020 року випуску і навіть iPad Pro 2021. Чому вони круті, революційні і чому з осені минулого року я поступово переходжу на всі гаджети з чіпом M1? Зараз розповім.

MacBook на Apple M1 – добре розрекламована новинка або лептоп майбутнього?

Чи вийшло у Apple провести нову революцію? Відповім відразу – так. Розробники з Купертіно здійснили все те, про що заявляють в рекламі, про що говорять журналісти та експерти.



1ezh|864х452.jpg

Ноутбуки на M1 стали працювати довше і швидше. Ресурсомісткі професійні додатки просто літають. Суперсила ARM-чіпа здається зовсім неможливою. І це не описати в двох словах.

Apple M1. Швидкість роботи

За майже рік я встиг затестити MacBook Pro M1 (навіть придбав його) на новому чіпсеті і його молодшого брата MacBook Air M1. Цей досвід перевернув моє уявлення про лептопи.

На відміну від більшості ноутбуків на ринку, "прошка" не знає, що таке знижувати потужність процесора. Це дозволяє отримувати від пристрою саме те, що мені потрібно – стабільна швидка робота. І підвисання в Photoshop мене більше не дратують – їх просто немає.


"Повітряна модель" цим не може похвалитися, адже у неї немає примусового охолодження, від слова взагалі. З одного боку, це перевага – немає шуму вентилятора, адже вентилятора зовсім немає в конструкції гаджета.

З іншого боку, MacBook Air іноді все ж скидає потужність на програмному рівні. Залізо справляється, а ось система нагадує нам: "Гей! Ти ж купив домашній лептоп для серіальчіків і соцмереж, що твориш?"

-21%
MGND3/Z12A0006C/Z12A000B2
43 499 ₴
34 399 ₴
860 $
Спеціальна ціна-21%
MGN63/Z1240002B/Z12400071
43 499 ₴
34 499 ₴
862 $

У свою чергу MacBook Pro – це робоча машинка. Він працює без збоїв. Що було особливо дивно в перші дні знайомства, так це швидкість відкриття програм. Наприклад, Safari відкривається швидше, ніж я встигаю прибрати курсор мишки з іконки. Це дуже нагадує iOS-пристрої. Вони ідеально оптимізовані і налаштовані для роботи.

Apple M1. Автономність роботи

Apple заявляла, що лептопи на новому чіпі зможуть працювати 20 годин – "прошка", і 18 годин – "повітряна" версія, без підключення до інтернету і важких завдань. У роботі вони, природно, споживають набагато більше енергії, відповідно витрачають більше заряду. Але і тут з відривом обходять всіх попередників.



2ezh|864х452.jpg

У порівнянні з тими ж моделями 2019 років є кардинальні зміни. Ми провели тест для порівняння, в результаті якого побачили наскільки довше живе модель 2020 року. Рендеринг 5 хвилин 8K 60 FPS HDR відео в Final Cut Pro мій MacBook Pro М1 витрачає 19% заряду, тоді як аналогічна 13-дюймова модель 2019 роки мого друга зовсім розрядилася.

Apple M1. Потужність: чи можна працювати?

Потрібно. Їх неможливо порівняти з попередниками на Intel, хіба що з Mac на графічних чіпах накшталт Radeon 5500M або Vega 2, які обійдуться в рази дорожче. Новинки 2020 року перевершують усіх попередніх родичів в графічному дизайні, монтажі відео та інших складних завданнях.

Додатки, які не призначені під чіп і повинні працювати тільки на пристроях з Intel легко відкриваються через Rosetta 2. У мене до неї не виникло нарікань. Я можу встановити будь-яку програму, яка мені буде потрібна.



3ezh|864х452.jpg

Як результат – я залишився вкрай задоволений своєю покупкою. До речі, брав собі не новий яблучний лептоп, а СРО. Тому зміг непогано заощадити. Якщо тобі раптом цікаво, можеш прочитати про це докладніше тут. Але це не єдина моя обнова в цьому році.

Pad Pro 2021 – навіщо планшету такі характеристики?

Яблучний планшет вийшов трохи пізніше, в квітні 2021. І він має всі переваги лептопа – потужність, швидкість роботи і енергоефективність. Але навіщо йому такі високі характеристики?

Відповідь дуже проста. Apple вже який рік працює над тим, щоб iPad змогли замінити нам ноутбуки в роботі з хорошою половиною сервісів-інструментів. Наприклад, з фотошопом і текстовим редактором. Це саме те, що мені потрібно.


На даний момент iPad Pro дійсно є робочою машинкою, і мова не про останню модель, а про всі покоління. Правда, в серйозних цілях їх використовують тільки дизайнери, архітектори і деякі журналісти. Для них Apple вже створила безліч зручних аксесуарів – Apple Pencil, клавіатури і мишки.

iPad Pro 2021 змінив це. Він став першим пристроєм, який зміг стерти межу між лептопами і планшетами. Відтепер в них використовується один процесор, а значить важкі додатки, які легко даються MacBook, запрацюють і на iPad Pro. Поки цього не сталося, але майбутня iPadOS втілить це в реальність.

Вже зараз я використовую мобільний гаджет для робочих завдань в подорожах, або десь поза домом, коли не хочеться тягнути з собою MacBook Pro. А коли купертинівці підготують повноцінний перехід, я зможу забути про ноутбук і купити собі стаціонарний iMac на M1. Мені більше не знадобиться MacBook.



4ezh|864х452.jpg

Нові чіпи від Apple – це крок в майбутнє. Вони дозволяють компанії зшити ідеальний костюм спеціально для вас, з урахуванням всіх особливостей і потреб. У той же час всі інші виробники пропонують готове вбрання з вітрини, в якому кожну деталь (операційну систему, процесор, материнську плату і інше) роблять різні компанії.

Майже через рік стало ясно, що у яблучної корпорації вийшло таки вичавити зі свого заліза всі можливості, щоб надати користувачам майже ідеальні пристрої. Це неймовірний досвід і це тільки початок.

І так, можливо тобі здасться, що цей матеріал дуже хвалебний. Мені, чесно кажучи, теж так здається. Але я не можу писати спокійніше, мене просто переповнюють емоції! Це як коли в дитинстві я відкривав подарунок на Новий рік. Тільки зараз це відчуття не проходить вже кілька місяців.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Apple на M1 Chip:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар