Як налаштувати застосунок Safari на iPhone: змінити мову, очистити історію та інші поради

Зміст

Багато власників iPhone навіть не замислюються про те, який браузер їм використовувати. І це правильно. Навіщо морочитися зі встановленням сторонніх програм і займати ними зайве місце, якщо можна серфити на веб-сторінках інтернету через простий і зрозумілий Safari?

«Яблучний» стандартний браузер вміє практично все те саме, що і будь-який інший. Тільки ось, щоб користуватися його можливостями, необхідно про них знати. У цьому матеріалі розповімо, які корисні фішки можна активувати в Safari і як ними керувати. Поїхали!


Налаштування параметрів Safari на iPhone

Параметри в рідному браузері купертинівців потребують налаштування. Хоча б для того, щоб надалі не витрачати час на непотрібні кліки, а буквально в один дотик вирішувати робочі і не тільки завдання. Власне, ці самі параметри можна змінити (надавши їм індивідуальності) як у безпосередньо, самій Safari, так і в «Параметри» або «Доступність».

У випадку з Параметрами відкрий «Налаштування» – «Safari». А якщо зайти з боку Доступності, потрібно відкрити «Параметри» – «Доступність» – «Параметри програм» – «Додати програму» – «Safari». Але повернемося до нашого «яблучного» браузера.


Налаштування початкової сторінки

У Сафарі все починається саме з неї, точніше, з її налаштування. Після запуску еплівського браузера торкнися огляду вкладок – двох квадратів, що перекривають один одного. А потім тисни на «+». У самому низу сторінки тапни на «Змінити».

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Тепер можна вибрати набір елементів, які буде видно в режимі початкової сторінки:

  • «Використовувати початкову сторінку на всіх пристроях». Одна початкова сторінка на всіх гаджетах, куди ти зайшов.
  • «Вибране». Швидкий доступ до «робочих» вкладок.
  • «Нещодавно закриті вкладки».
  • «Пропозиції Siri».
  • «Поширено для вас».
  • «Часто відвідувані». Ще один швидкий спосіб перейти на потрібний сайт.
  • «Звіт про конфіденційність». Наочне відображення стеження.
  • «Читанка». Зібрано елементи, які входять до списку для читання.
  • «Вкладки iCloud». Відображення вкладок, синхронізованих на інших девайсах в iCloud.

Після налаштування Початкової сторінки можна приступати до вивчення можливостей браузера Safari.


Змінення розміру тексту

Ця опція кардинально відрізняється від «Масштаб сторінки», де змінюються розміри абсолютно всього, що на ній є. Так, у Safari можна збільшити (або зменшити) тільки розмір тексту, причому для конкретної сторінки.

Отже, ось що потрібно зробити. Запусти Сафарі і відкрий сторінку, де є текст (наприклад, блог Техно Їжака). Потім, лівіше поля для пошукових запитів тапни на «aA». У меню, що відкриється, ти побачиш панель керування розміром тексту: ліворуч кнопка «a», праворуч кнопка «A», а між ними відсотки збільшення-зменшення. Загалом, усе інтуїтивно зрозуміло, ну і зручно, само собою.

До речі, в Сафарі є ще одна фішка, пов'язана з текстом, а точніше, з перекладом. Однак, список мов невеликий і поки що немає української. І все ж, щоб перекласти текст на відкритій сторінці, клацни на вже знайому іконку «aA» і вибери, якою з доступних мов хочеш перекласти сайт.


Як у сафарі ввімкнути інкогніто

Після переходу з Android, та й не тільки, для багатьох власників смартфона від Apple може бути важко розібратися з фішкою «інкогніто». І це не дивно, адже кожен розробник називає опцію по-своєму. Наприклад, купертинівці дали їй ім'я «Приватний доступ».



ti 864x452.png Про цю фішку дуже корисно знати. Вона дає змогу вберегтися від рекламодавців і недобросовісних сайтів. Але на відміну від аналога в Google Chrome, після сеансу в режимі «інкогніто», «яблучний» браузер все ж запам'ятовує всі вкладки. Простіше кажучи, твій знайомий може взяти смартфон і дізнатися, які сторінки відкриті. Якщо хочеш залишити щось у секреті, радимо підчистити вкладки.


Конфіденційність у Сафарі

Дуже часто ми незаслужено пропускаємо налаштування приватності. Але це марно. Серед величезного списку пунктів можна відшукати дійсно важливі та корисні. Для цього прямуємо шляхом «Налаштування» – «Safari» – «Конфіденційність і безпека».

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

На кінцевій сторінці знаходяться важливі налаштування, які допоможуть ідеально налаштувати сервіс під себе. Детальніше розповімо тільки про найважливіші з них:

  • «Без перехресного відстеження» (вмикаємо) – фішка дає змогу позбутися стеження. Деякі сайти зчитують інформацію про те, на яких інших сторінках ми побували. Ця опція регулярно видаляє з пам'яті переходи по веб-сайтах і зупиняє недобросовісне відстеження.

  • «Приховування IP-адреси» (активуємо) – забезпечує конфіденційність спеціальної адреси твого пристрою. Після активації ніхто не зможе відстежити твоє точне місце розташування і дії в мережі.

  • «Блокування всіх Cookie» (вимикаємо) – «куки» є дуже корисною частиною інформації, яка зберігається на сайті і допомагає тобі ним користуватися. До них належать навіть логіни та паролі. Тож ми не радили б вмикати повзунок, щоб було зручніше авторизуватися. Хоча найчастіше до Cookie відносять рекламу та інші непотрібні користувачеві дані.

  • «Попередження про заміну сайту» (деактивуємо) – у теорії опція може здатися дуже корисною. Вона нібито допомагає зупинити зловмисників у разі викрадення особистих даних. Але в реальному житті працює не дуже стабільно.

  • «Конфіденційні рекламні звіти» (вимкнути) – якщо активувати повзунок, то браузер дозволить сайтам дізнатися, яка реклама тебе цікавить.

  • «Перевірка наявності Apple Pay» (увімкнути) – за допомогою цієї функції можна розплачуватися в інтернет-магазинах безконтактною версією картки.

Так, конфіденційність Apple як завжди, на висоті. Ну, а ми рухаємося далі.


Як очистити Сафарі на Айфоні

Вся інфа про відвідані тобою сторінки може бути видалена двома способами. Або ж прямо в програмі, або через «Налаштування».

У першому випадку відкрий будь-яку вкладку в браузері, а потім тапни на іконку книги в нижній правій частині дисплея. Далі натисни на картинку годинника (відкрити історію) і тапни «Очистити» в нижньому правому кутку екрана.

У другому випадку перейди в «Налаштування» – «Safari» і перегорни список до кінця аж до розділу «Очистити історію та дані». Потім тапни на віртуальну кнопку і слідуй підказкам системи.


Як у Сафарі закрити всі вкладки

«Яблучна» програма також дає змогу закрити всі вкладки за один раз. Ця проста маніпуляція захована глибоко в системі і знає про неї не кожен. Для того щоб закрити всі вкладки в Safari, потрібно на будь-якій з них затиснути кнопку перемикання між сторінками в правому нижньому кутку. Потім висвітиться меню, в якому необхідно тапнути на «Закрити всі вкладки».

Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 599 ₴
665 $
Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Або можна скористатися ще одним варіантом. У режимі перемикання вкладок натисни і утримуй кнопку «Готово», доки не з'явиться «Закрити всі вкладки».


Зміна елементів керування відображенням та приватністю

Епловський браузер можна повністю налаштувати під себе і керувати не тільки відображенням контенту на кожному відкритому сайті, а й конфіденційністю для сторінки, що відкривається.

Просто торкнися кнопки «aA» і вибери потрібну тобі дію. Наприклад, опція «Показати зручне читання», – при її активації читати який-небудь лонгрід стане набагато простіше. А в меню «Параметри веб-сайту» можна налаштувати допуск конкретної сторінки до камери, мікрофона, спільного екрану чи геолокації.


Як і будь-який інший «рідний» застосунок від Apple, Сафарі максимально оптимізовано. І якщо його правильно налаштувати, користуватися ним буде одне задоволення. То чому б не спробувати вже сьогодні?!


Author photo
Автор статті Степан Шкірта
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар