Детальніше про Starlink. Супутниковий інтернет Ілона Маска атакують конкуренти

Багато сучасних компаній роблять величезну ставку на супутниковий інтернет. Першопрохідцем в цій галузі була космічна корпорація SpaceX на чолі з Ілоном Маском. Далі в гонку включився гігант Amazon.

А недавно стало відомо, що супутниковим зв'язком всерйоз зацікавилася Apple. Однак купертинівці поки не увійшли в боротьбу за околоорбітальний простір. А ось SpaceX і Amazon розгортають свої мережі більш активно. Хоча і регулярно атакують один одного звинуваченнями.

Amazon проти SpaceX: в чому справа?

Напередодні конфлікту компанія Ілона Маска подала заявку на розширення свого проекту по супутниковому інтернету. Starlink хоче збільшити кількість супутників на орбіті до 30 тисяч одиниць. Раніше фірмі вже дозволили запустити 12 тисяч апаратів.



1ezh|864х452.jpg

Через це прохання в обурення прийшла фірма Project Kuiper. Це головний конкурент корпорації Маска, який належить Amazon. Проект Безоса теж займається розгортанням супутникової всесвітньої мережі.

Kuiper поскаржилася державному регулятору США, що розширення SpaceX принесе проблеми іншим операторам супутникового зв'язку. Дітище Безоса вважає, що через проект Ілона на орбіті з'явиться більше сміття і перешкод.

Вже не вперше Amazon псує плани запуску Starlink. Найбільший інтернет-магазин планети регулярно атакує компанію Маска скаргами та позовами в суді. SpaceX підрахувала, що проект Безоса відправляє скарги в середньому кожні 16 днів. На цей раз Starlink вирішила не мовчати.

#TEXT_ELEMENTS_1#

Компанія відправила лист у відповідь в комісію зв'язку США, в якому детально описала свою позицію. SpaceX вважає, що "Проект Купера" навмисно вставляє їм палиці в колеса, бо хоче надолужити відставання від Starlink в плані запуску космічного інтернету.

Kuiper веде нечесну боротьбу з конкурентами, розсилаючи сумнівні скарги і позови в суди. Наприклад, вона заявляла, що проект Маска недостатньо продуманий. Після чого, SpaceX відправила їм детальний план своїх дій. А в фірмі Безоса поскаржилися, що їм надали секретну інформацію.

У той же час, сама Amazon вже встигла порушити умови комісії зв'язку США. Більше року тому регулятор запросив від неї звіт з техніки безпеки. На той випадок, якщо раптом вони залишать космічне сміття на орбіті. Минуло вже 400 днів і ніякої відповіді до комісії не надійшло.

Для чого створені проекти Starlink і Project Kuiper

Метою обох компаній є запуск широкосмугового інтернету по всій земній кулі. В першу чергу ці проекти потрібні для тих регіонів і місць на карті, де немає доступу до інтернету, де є проблеми зі зв'язком або він занадто дорогий. Starlink розвиває компанія Ілона Маска SpaceX. "Проектом Купера" займається дітище Безоса Amazon.



2ezh|864х452.jpg

Станом на сьогодні, в розгортанні космічного інтернету більше процвітає Starlink. Фірма встигла вивести на орбіту 1738 супутників. Ілон Маск запустив свій глобальний проект ще в 2014 році. Тоді як Project Kuiper зареєстрували в 2019-му.

У цілому, загальний доступ до інтернету - це дуже важлива і благородна місія. Це ще один крок до рівності на планеті Земля, де у кожної людини однакові можливості розвиватися, вчитися і самореалізовуватися. З іншого боку, компанії-гіганти можуть працювати над космічною мережею тільки заради того, щоб набити свої банківські рахунки.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар