Принцип роботи старлінка

Зміст

Що таке Starlink?

Космічні технології майбутнього ближче, ніж нам здається. Через кілька років інтернет-з'єднання буде навіть у найвіддаленішому куточку планети. І все завдяки проєкту Space-X, який створив глобальний супутниковий сервіс, що забезпечує високошвидкісне підключення (за останніми даними 150 Мбіт/сек) з мінімальною затримкою сигналу (20-30 сек).

Наразі понад тисячу супутників Space-X на орбіті Землі забезпечують доступ в інтернет завдяки ідеї скандально відомого Ілона Маска. Мета компанії збільшити цю кількість до 48 тисяч.


XSpace.jpg

Розберемося, що таке пристрій Starlink. По суті це термінал або хаб, який встановлює у себе користувач. Starlink йде в комплекті з роутером і антеною. Це забезпечує захищене і безперебійне Internet-з'єднання. Starlink - це кінцева точка космічної системи.

Принцип роботи Starlink

Щоб зрозуміти, як працює "Старлінк", спочатку розберемося з його архітектурою. Глобально система складається з:

  1. Низькоорбітальних космічних супутників.
  2. Наземних станцій.
  3. Терміналів користувачів.

Супутники перебувають на орбіті на висоті 550 км від Землі. Таке розташування забезпечує зниження затримки сигналу.

По суті супутник працює як ретранслятор. Він передає сигнал від наземної станції до призначеного терміналу користувача і назад. Щоб весь механізм успішно працював, необхідне покриття супутником усіх наземних елементів, тобто станцій і терміналів. Для цього відстань між останніми має бути не більше 1000 км.

Наземні станції забезпечують підключення клієнтів до мережі Internet. Фінальний компонент системи - це приватний термінал, який підключається до роутера.

Наразі компанія SpaceX продовжує роботу над проєктом з метою знизити залежність роботи від наземних станцій для забезпечення покриття по всій земній кулі.

Технічні характеристики та можливості

Моделі Starlink 3-го покоління відрізняються від попередників поліпшеними технологіями і мінімалістичним дизайном.

Які можливості відкриває для себе користувач оновленої версії пристрою?
  1. Підвищення ступеня захисту від вологи та пилу - IP67. Пристрій може перебувати на глибині під водою близько 30 хвилин при цьому продовжуючи працювати.
  2. Оновлення форм-фактора, відсутність двигуна і зручна підставка. Девайс став значно тоншим і меншим порівняно з попередніми моделями.
  3. Поліпшення потужність антени. Крім цього, розробники зробили додаткову опору для налаштування кута нахилу антени.
  4. Поява двох портів Ethernet. Через їхню відсутність у попередній версії термінала було багато скарг від користувачів.
  5. Наявність світлодіодного індикатора на передній панелі, який відображає стан системи.
  6. Керування та відстеження роботи термінала через застосунок.
  7. Прискорення передачі даних на великі відстані завдяки технології Wi-Fi 6.

Варто зазначити, що система може працювати в складних температурних і погодних умовах, навіть при штормовому попередженні (пориви вітру 90-94 км на годину).

Технічні характеристики:

  • вага: 2,9 кг; з підставкою 3,2 кг;
  • розміри: 43,4 х 298,6 х 120,4 мм;
  • поле зору: 110°;
  • Wi-Fi 6:802.11 a/b/g/n/ac/ax;
  • радіочастоти: три діапазони 4х4 MU-MIMO;
  • Ethernet: 2 порта LAN;
  • температурний режим роботи: від -30°С до +60°С.

Комплект складається з: терміналу Starlink, роутеру, підставки, супутникової антени, двох кабелів для підʼєднання пристроїв між собою та блоку живлення.

У чому різниця від традиційного супутникового та кабельного інтернету

Основна відмінність між Starlink і звичними інтернет-пристроями у розташуванні супутників на земній орбіті. Як уже було описано, низьке положення "Старлінка" забезпечує більшу швидкість інтернет-з'єднання і меншу затримку в передачі даних. Супутники двосторонньої мережі (або супутникової) знаходяться на відстані декількох десятків тисяч від Землі.

Провідний інтернет дає більше покриття по земній кулі, ніж Starlink. Це тимчасова ситуація. Наприклад, зараз в Україні налічується близько 5000 тисяч терміналів "Старлінк", що забезпечує інтернет бійцям, а також об'єктам критичної інфраструктури. Крім цього, до мережі підключені IT-компанії.

Ще одна важлива відмінність - це надійність. У "Старлінка" цей показник 99,9%, чим не можуть похизуватись традиційні підключення. При використанні двосторонніх і дротових мереж зв'язок з інтернетом може зникнути або погіршитися в поганих погодних умовах. У цей час Starlink не втрачає ефективність навіть під час урагану.

Недоліки в роботі

Користувачі запитують чи варто купувати Starlink і з якими труднощами під час роботи можна зіткнутися? Розберімо основні недоліки:

  1. Відсутність технічної підтримки, у разі якщо немає активної підписки. Спочатку оплата, потім питання. При цьому користувачі зазначають, що на запитання відповідають тільки в онлайн режимі і дуже довго.
  2. Попередні покоління мають меншу надійність і захист до погодних умов;
  3. Складність самостійного встановлення та монтажу;
  4. Вартість обладнання та підключення може стати недоліком для деяких користувачів.

Підіб'ємо підсумок, Starlink однозначно зробив технологічну революцію. Він надійний, потужний і забезпечує стабільне підключення. Проте, як і будь-яке обладнання, має свої недоліки. Чи варто купувати? Однозначно так, але орієнтуйтеся на свій бюджет і цілі.


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар