Про технології у 2023 році. Тенденції розвитку в Україні та світі

Зміст

Від готових презентацій великих корпорацій, до малопомітних у широких колах, але революційних інновацій. Таким ми, та інші експерти бачать 2023 рік. Сьогодні ми вирішили поговорити про технології, які стануть флагманами цього року.

І, як справжні патріоти, почнемо з технологій, які розвиватимуться в Україні і безпосередньо впливатимуть на Україну. Та доповнимо їх технологічними тенденціями, важливими для світу. Ну бо вони також матимуть вплив на нас. Хоч і не такий масштабний. Поїхали!


Головні тренди Українських технологій 2023

Після початку повномасштабного вторгнення левову частку економіки нашої країни переведено на військові рейки. Та окрім добрих новин з фронту ми чекаємо нових розробок від вітчизняного оборонпрому та приватних підприємств, що спеціалізуються на створенні високоефективних засобів боротьби з ворогом. На друге ж місце за важливістю переїхала підтримка IT-галузі як передової у всіх сенсах.


Дрони made in Ukraine

Наврядчи хтось сперечатиметься, що головне завдання всіх українців зараз – посильна допомога обороні країни у боротьбі із загарбниками. А будь-яка ефективна оборона розпочинається з модернізації військово-промислового комплексу. І на цьому напрямі вже є деякі напрацювання, результати яких обов'язково виявлять себе у 2023 році на полі бою.



1ezh|864х452.png

Мова про дрони українського виробництва. Адже саме дрони вже стали чи не головною ознакою сучасної армії. В Україні розпочали серійне виробництво нових розвідувальних дронів Довбуш Т10. За словами засновника проекту Володимира Яценка, розробники створювали безпілотник майже з самого початку повномасштабної війни, а тепер розгорнули виробництво БПЛА в одній з європейських країн.

Сьогодні ці безпілотники працюють по всій лінії фронту, поки що тільки для розвідувальних місій та коригування вогню. Довбуш Т10 можна переробити на ударний, але питання у точності поразки ворога. Якщо конструкторам вдасться досягти похибки 1-2 метри, то дрон опиниться на одному рівні із закордонними аналогами. Як стверджує фундатор проекту, випробування можуть затягнутися на кілька місяців. Але вони точно будуть і їх з нетерпінням чекають наші захисники.

Ще одна українська розробка, яка до речі тримається в секреті – морські дрони. Відомо тільки, що такий безпілотний апарат оснащений системою автопілотування, відеосистемами, у тому числі приладом нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від ворожих засобів радіоелектронної боротьби, резервними модулями зв'язку та бойовою частиною. За даними від військових, він вже активно використовується та модернізується в процесі. У 2023 році планується створити цілу флотилію таких «катерів» у 2023 році!


Дія City – держава в смартфоні

«Цифрова держава» або як її ще називають, «держава в телефоні» – це про додаток Дія. Воістину унікальна платформа з різноманітною корисною документацією, прирівняною до фізичної за законом.



2ezh|864х452.png

І остання на даний момент програма, яка розпочала роботу в додатку, це Дія City, яка покликана залучити перспективні IT-компанії для розвитку бізнесу високих технологій. Вигідні умови в обмін на відкриття офісів в Україні – це головне значення нововведення.

Перспективи створити сприятливий клімат для IT в нашій країні, звичайно, є, тим більше що представники Мінцифри вже зустрічалися з керівництвом компаній Apple і Google. Але більш детальна увага проекту буде приділена вже, мабуть, після перемоги. Віримо, що це буде ще у 2023 році!


Світові флагмани технологій

Ну, а які технології будуть актуальні в іншому світі?


Силові напівпровідники

Напівпровідники становлять основу сучасних технологій, адже їх можна знайти буквально у кожному гаджеті. Заміна кремнієвих компонентів на силові напівпровідники, такі як нітрид галію або карбід кремнію, може стати початком революції вже у 2023 році.



3ezh|864х452.png

Такі компоненти не тільки енергоефективні, але й витримують незрівнянну напругу. Тому їх використання більш ніж виправдане.

Де їх застосування доречно?

  1. Приводи електромобілів.
  2. Надшвидкі зарядні пристрої.
  3. Потужні сонячні панелі.
  4. Космічні розробки.
  5. Зелена енергетика нового покоління.
  6. Військово-промисловий комплекс.

Аналітики Deloitte прогнозують, що продажі чіпів на основі силових напівпровідників у 2023 році зростуть на 40% у порівнянні до 2022 року. Спостерігатимемо!


Метавсесвіти

Ще якийсь час тому це поняття обговорювалося лише у вузьких колах футурологів. Але в 2022 році слово «Метавсесвіт» стало другим у списку претендентів на звання «Слово року» за версією Оксфордського словника. В 2023 метавсесвіти можуть стати чи не основним трендом, вважають аналітики Info-Tech Research Group.

Поки що ніхто не зміг створити успішний масовий продукт на базі метавсесвіту. Насамперед це пов'язано з дорожнечею технологій, необхідних для реалізації цифрового всесвіту. Але вартість AR та VR гарнітур поступово знижується, а про бажання працювати у цьому напрямі висловлюються такі гіганти як Apple та Meta. До речі, Facebook не просто так перейменувала корпорацію на Meta.



4ezh|864х452.png

На думку аналітиків, саме у 2023 році стане зрозуміло, як розвиватиметься індустрія метавсесвітів у найближчому майбутньому.


Генна інженерія

Француженка Еммануель Шарпаньє та американка Дженніфер Дубна стали Нобелівськими лауреатами 2020 року з хімії. Вони створили технологію генетичної модифікації CRISPR-Cas9, відому як «Генетичні ножиці». З її допомогою в теорії можна редагувати ДНК людини і позбавляти людей мутацій та хвороб.

Але до практики ще на жаль далеко, поки ця технологія недостатньо досконала, а в ході випробувань на людині можна легко внести незаплановані зміни в геном. Наслідки можуть бути катастрофічними. А от експериментувати із матеріалами вчені можуть без проблем.

Футуролог Бернард Марр вважає, що у 2023 році одним із головних технологічних трендів стане саме генна інженерія. А використання нанотехнологій допоможе людині змінювати природу не тільки рослин, а й матеріалів, додаючи їм нові корисні властивості, водостійкість або здатність до самовідновлення, наприклад.


Суперзастосунки

Вперше цей термін з'явився в далекому 2010 році, а вигадав його один із засновників BlackBerry Майк Лазарідіс. І дав йому чітке визначення. Суперзастосунок – це закрита екосистема багатьох додатків на кожен день, тому що вона пропонує цілісний, інтегрований, контекстуалізований та ефективний досвід.



5ezh|864х452.png

Один із найвідоміших прикладів суперзастосунків – Facebook. У ньому є як соціальна мережа з месенджером, так і ігри, і магазини. Та, хоча не всі експерименти та нововведення у Марка Цукерберга закінчуються вдало, все ж таки прагнення створити «платформу платформ» не згасає, а навпаки, тільки набирає обертів.

Створення таких продуктів – прерогатива лише великих IT-корпорацій, до яких поряд з Meta додаються китайський WeChat або американський Uber. І, незважаючи на те, що суперпрограми існують на ринку вже кілька років, аналітики Gartner включили їх у свій топ технологічних трендів саме 2023 року. А до 2027 року, за їх прогнозами, вже більше половини жителів планети стануть активними користувачами хоча б одного суперзастосунку.


Комерційні супутники

Поки в одного Ілона Маска з його Starlink є 2600 супутників, Amazon планує вивести на орбіту власні 3200 супутників. А за досить реалістичним прогнозом Deloitte до кінця 2023 року на орбіті Землі діятиме загалом 6 тисяч комерційних супутників широкосмугового доступу до мережі інтернет.

У свою чергу британська компанія OneWeb вже вивела на орбіту 70% із 648 своїх супутників і планує стати глобальним гравцем уже до кінця 2023 року.

Якщо так продовжуватиметься й надалі, до 2030 року у світі працюватимуть від 7 до 10 супутникових провайдерів, клієнтами яких стануть близько 10 мільйонів абонентів. У сукупності загальна кількість активних супутників може сягнути 40-50 тисяч.



6ezh|864х452.png

Для нашої країни, що знаходяться в умовах війни, тренд на супутниковий інтернет як ніколи актуальний. Бо ми на своєму досвіді вже побачили, як безперебійний інтерент допомагає в умовах бойових дій та блекаутів. А збальшення конкуренції може сприяти здешевленню послуг та більшій доступності. Це однозначно добре!


5G

За прогнозом Deloitte тренд на автономну 5G-інфраструктуру посилиться, а кількість операторів, які інвестують у неї, збільшиться вдвічі.

Повноцінні автономні мережі 5G на противагу неавтономним мережам NSA, які вже кілька років розгортаються на базі старої інфраструктури 4G, на даний момент налічують понад 100. А вже до кінця 2023 їх має бути 200. Оператори активніше тестуватимуть, розгортатимуть або впроваджуватимуть у бізнес зв'язок нового покоління.

В Україні 5G може стати реальністю вже 2023 року. А першими переваги нової мережі відчує бізнес, який зможе впроваджувати захищений зв'язок URLLC та масовану інфраструктуру інтернету речей.


Штучний інтелект

Згідно з дослідженнями Info-Tech, у 2023 році найпопулярнішим напрямом інвестицій стане штучний інтелект. Опитування представників великих компаній показало, що 35% вже вклалися в штучний інтелект, а наступного року до них планують приєднатися ще 44%.



7ezh|864х452.png

Трендом нового 2023 року, на думку аналітиків, мають стати два види штучного інтелекту:

  • Адаптивний – здатний самостійно адаптуватися під мінливі умови та завдання. Він використовує великі обсяги даних для постійного самонавчання і здатний вирішувати завдання, які спочатку не були прописані людиною в алгоритмах. Такий тип штучного інтелекту здатний значно підвищити рівень ефективності роботи компаній, яким необхідно оперативно реагувати зовнішні зміни.

  • Генеративний – навчається на великих обсягах даних за допомогою нейромереж, а потім, на основі вивченого створює власний оригінальний контент. Це може бути музика, відео, зображення та багато іншого, наприклад, для індустрії розваг.

Це далеко не повний перелік того, що планується здійснити. Світ, як і завжди, не стоїть на місці, і технології розвиваються все швидше. Про результати розвитку обов'язково дізнаємося у 2023 році і, звичайно ж, розповімо у блозі Техно Їжака!


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар