5G в Україні. Запуск розпочнеться вже у першій половині 2023 року

Зовсім недавно уряд України в черговий раз перенес запуск 5G в нашій країні, зсунувши видачу ліцензій. Раніше розгортання п'ятого покоління мереж було намічено приблизно на середину 2022. Але тепер 5G варто чекати хіба що в 2023. Що відбувається і коли у нас з'явиться новий зв'язок - зараз пояснимо на людській мові.

Чому в Україні затримується запуск 5G

На початку серпня 2021-го Кабінет міністрів переніс видачу операторам ліцензій на впровадження 5G. За попереднім планом тендер повинен був пройти вже в жовтні 2021, але тепер стартує тільки в лютому 2022. Результати конкурсу оголосять тільки в квітні 2022 року.

Відповідно, оператори мобільного зв'язку не зможуть почати запуск п'ятого покоління мереж аж до квітня наступного року. Причиною цього є нестача державного фінансування.



ezh|864х452 копия.jpg

Але є і хороші новини. "П'ята генерація" неодмінно у нас з'явиться, хоч і з затримкою. Адже угода між Європейським Союзом і Україною зобов'язує нашу державу крокувати в ногу з технологіями в сфері радіочастот, до яких безпосередньо відноситься 5G.

Не варто думати, що розгортання нового покоління мереж є простим завданням. Останні роки наші експерти працювали над тим, щоб звільнити необхідні частоти під 5G. Їх займали військові, служба безпеки, спецслужби і провайдери супутникового ТБ. Далі операторам доведеться запустити нову технологію, що теж робиться не швидко.

-9%
MGJF3/MGHG3
27 499 ₴
24 999 ₴
625 $

Гендиректор Київстару і зовсім не впевнений, що оператори зможуть розгорнути новий стандарт зв'язку в 2022 році. Очікується, що 5G повноцінно почне працювати тільки через два роки. До речі, він також сказав, що через впровадження "п'ятого покоління" вартість послуг для абонентів Київстару не зміниться. Сподіваємося, інші оператори теж не збільшать ціни.

Що таке 5G і навіщо його впроваджують?

Розберемося що таке "G" - ця буква означає "Generation" (покоління). У свою чергу, цифра 5 говорить нам про те, що це "п'яте" покоління. А взагалі, 5G цілком можна назвати революцією в світі технологій.


Багато неактивних користувачів не помітять різниці між 4G та 5G. Але для нас з тобою відмінності будуть просто грандіозними. Відео в найвищій якості 4К або 8К буде завантажуватися за лічені секунди.

"П'ята генерація" відкриє розробникам раніше недоступні можливості в сфері доповненої і віртуальної реальності, потокової трансляції відеоігор. Вона також зможе принести величезну користь нашій країні. 5G використовуватимуть в сільському господарстві (автопілотні комбайни), в проекті smart city (сучасне безпечне місто), в медицині та інших.



1243ezh|864х452 копия.jpg

Експерти говорять, що з розгортанням п'ятого покоління зв'язку, доступ до хорошого інтернету з'явиться на 90% площі України. І це головна причина, чому ми з нетерпінням чекаємо запуск нової генерації. Адже ми щиро впевнені, що передові технології повинні бути доступні кожному.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар