6G наближається! LG вже тестує нове покоління мобільного зв'язку

Цього літа компанія LG Electronics змогла першою в історії запустити вишку 6G на відкритому повітрі. Це сталося в Берліні в партнерстві з Берлінським технологічним інститутом і лабораторією суспільства Фраунгофера Генріха Герца. Минула подія свідчить про те, що створення мереж шостого покоління завершено практично на половину.

Історичне досягнення LG

Шосту генерацію зв'язку почали розробляти ще в 2018 році. Однак близько трьох років інженери не могли досягти стабільної роботи нової технології. Основною проблемою для запуску було те, що прототип 6G втрачав потужність сигналу під час передачі і прийому даних.



1ezh|864х452 копия.jpg

Тоді винахідники вирішили підвищити потужність сигналу за допомогою підсилювача. Раніше подібного пристрою ще не було, тому його довелося створювати з нуля. За це взялися південнокорейська компанія в сфері електроніки та два інститути, які ми перерахували вище.

Їх гаджет допоміг стабілізувати вихідний сигнал і передати його на відстань понад 100 метрів. З одного даху міського будинку на інший. Перша вишка також змогла змінювати напрямок сигналу і збільшувати потужність за допомогою відразу двох підсилювачів і антен.

До речі, LG Electronics є абсолютним лідером в розробці 6G. Компанія ще в 2019 році створила власний дослідницький центр спільно з передовим південнокорейським інститутом технологій. Виробник техніки робить найбільший внесок у запуск мобільного зв'язку майбутнього і, швидше за все, LG першою прийде до фінішу.


Що таке 6G і як це працює

Майбутнє покоління мобільного зв'язку буде працювати в терагерцевому діапазоні. Простіше кажучи, ця технологія дозволяє передавати величезні файли в одну мить. Її впровадження заплановано на 2028-2030 роки, тоді як розробка почалася ще в 2018-му. Швидше за все її назва буде 6G THz, за аналогією з 4G LTE, де THz значить терагерц.

Шоста генерація мереж зможе передавати дані зі швидкістю від 100 Гбіт/с до 1 Тбіт/с. Наприклад, 5G розвиває швидкість від 10 до 25 Гбіт/с, а поширена в Україні на сьогодні технологія 4G (LTE) всього до 700 Мбіт/с. Цікаво, що для управління мережами шостого покоління будуть використовувати штучний інтелект.

6G буде кардинально відрізнятися від своїх попередників насамперед неймовірною швидкістю і мінімальною затримкою в сигналі. Ідеальна мережа 5G в своїх максимальних характеристиках дозволяє завантажити всі сезони серіалу "Гра престолів" за одну хвилину. Тоді як шоста генерація потенційно зможе завантажити такий обсяг всього за секунду.



2ezh|864х452 копия.jpg

Але все це тільки в теорії. На ділі інженери поділяють мережі для різних завдань, це називається network slicing (нарізка мережі).

Приміром, одна дозволяє завантажувати і дивитися відео, інша - висіти в соціальних мережах, третя - працювати Інтернету речей. Через це швидкість значно падає, але з іншого боку, таким способом можна уникнути перевантажень і затримок в сигналі.

Неймовірні можливості шостої генерації потрібні людству не для швидкого відправлення повідомлень, або миттєвого завантаження нового серіальчіка на Netflix. Майбутню технологію використовуватимуть для запуску Інтернету речей, телемедицини, безпілотного транспорту і, на жаль, у військовій справі.

MHDM3
23 499 ₴
26 799 ₴
670 $

З цікавості ми приблизно підрахували яка модель iPhone отримає підтримку 6G. Якщо компанія Apple не стане випускати смартфон з приставкою "s" і не змінить нумерацію, то шосте покоління мобільного зв'язку імовірно з'явиться вже в iPhone 22, ну або iPhone (2030).

До речі, через 9 років в нашому блозі ми підготуємо детальний огляд iPhone 22 (ну або як він там буде називатися), не пропусти!



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар
Схожі статті