Apple A15 Bionic. Детальний розбір процесора

Компанія Apple на своїй вересневій презентації iPhone 13 приділила дуже мало часу новенькому процесору А15 Bionic. Купертинівці порівняли мобільний чіп нового покоління з деталями від конкурентів. Так ми дізналися, що він на 50% швидше самих просунутих процесорів від інших розробників.

Втім, це не стало для нас несподіванкою. Навіть торішній А14 Bionic досі виграває всі топові чіпи від Qualcomm і Samsung. Ми й не чекали того, що його приймач виявиться менш продуктивним. Куди цікавіше було б дізнатися відмінності між яблучними братами А15 і А14 Bionic. Благо, експерти вже детально розібрали новинку в своїх звітах.

Який процесор встановлений в iPhone 13 і iPhone 13 Pro

A15 отримав прискорений нейронний движок, 4 або 5 ядер графічного прискорювача (в залежності від комплектації), новий движок дисплея і перероблені кодери і декодери для відео.



864х452_01.jpg

Простіше кажучи, яблучний смартфон тринадцятого покоління працює з графікою і відео абсолютно не так, як це робив iPhone 12. Для користувачів це дає більше можливостей в монтажу відео і збільшену швидкодію.

У порівнянні з конкурентами свіженький А15 Bionic з чотирьохядерним графічним процесором показує себе на 30% швидше. А його п’ятиядерна версія обганяє чіпи від інших компаній на всі 50%.

Що нового в процесорі iPhone 13 – Apple A15 Bionic

Експерти, яким вже вдалося розібрати і вивчити систему-на-чіпі свіженького смартфона кажуть, що розробники оснастили ядра продуктивності і ядра ефективності центрального процесора новими мікроархітектурами. Мікроархітектури є основою для роботи чіпа, тому від них безпосередньо залежать швидкість і потужність.

У своїх звітах інсайдери розповіли, що новий A15 Bionic в одноядерному режимі досягає частоти 3240 МГц, наприклад торішній А14 розганяється до 2998 МГц. У багатоядерному режимі кожне ядро процесора працює на частоті 3180 МГц проти 2890 МГц в попередника.

-6%
MLVN3
57 999 ₴
54 799 ₴
1 370 $
-7%
MLQ83
32 999 ₴
30 599 ₴
765 $

Подейкують, що A15 створений на базі п’ятинанометрового вузла N5P від TSMC. Хоча жоден виробник смартфонів не розкриває точних деталей конструкції. Простіше кажучи, N5P – це вдосконалений вузол, який може похвалитися кращою витратою батареї і більшою продуктивністю.

Всі ці цифри означають, що чіпсет iPhone 13 став набагато могутніше. Різниця буде помітна не тільки на папері, а й у повсякденній роботі. При цьому, він не отримав якихось кардинальних нововведень і переробок в порівнянні зі своїм попередником. По суті, розробники Apple капітально поліпшили A14 Bionic.

Гігантський кеш – масивні 32 МБ

Ще одна деталь нового процесора, про яку розробники не згадали на презентації, це збільшений обсяг системного кеша з 16 Мб (в iPhone 12) до 32 Мб (в iPhone 13).

Системний кеш є дуже важливою частиною чіпсета. Він дозволяє процесору виконувати більшість операцій набагато швидше. Багато інших виробників систем-на-чіпі використовують більш повільні і енерговитратні кеші. Наприклад, в Snapdragon 888 встановлена 3-х мегабайтна система.



864х452_02.jpg

Кеш в продуктивних ядрах збільшився з 8 до 12 Мб. Фактично, в мобільному процесорі використовується та ж технологія виробництва, що і в найпотужнішому на ринку комп'ютерному чіпі Apple M1. Різниця полягає лише в тому, що в М1 кеш-пам'ять обслуговує чотири ядра, а в смартфоні тільки два.

Ефективні ядра, схоже, не змінили розмір системного кеша. Він становить 4 Мб. Цікаво, що вони також отримали прискорений доступ до DRAM з затримкою всього в 130 наносекунд. Тоді як в попередника А14 вона становила 215 наносекунд.

Чим відрізняється А15 Bionic від А14

Нові продуктивні ядра на A15, схоже, не сильно відрізняються від торішніх розробок. Архітектура цих процесорів ідентична по пропускній здатності і затримкам. Ядра ефективності отримали більше нововведень. В iPhone 13 вони стали схожими на повноцінні чіпи з хорошою продуктивністю.



864х452_03.jpg

Apple практично нічого не змінила в мікроархітектурі своїх систем-на-чіпі. Можливо, це сталося через світову кризу на напівпровідники або пандемію. Однак A15 отримав дуже великий апгрейд в плані потужності і став менше споживати енергію акумулятора. Це саме те, чого хотіли користувачі.

Купертинівці помітно втомилися змагатися з самими собою в гонці за кращі чіпсети. У трійку кращих сьогодні входять А15, А14 і Snapdragon 888. Яблучні розробники випереджають ринок на один рік, тому поспішати їм поки нікуди.


Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар