Apple Maps в Україні. Або Apple Maps vs Google Maps

Зміст

Власний картографічний сервіс від компанії Apple в обличчі Apple Maps все більше витісняє беззаперечного лідера ринку Google Maps, поступово вдосконалюючись і обростаючи новими функціями. І це зовсім не випадково, адже розвиток програми «Карти» для купертинівців є одним із пріоритетних завдань. Поряд з іншими встановленими застосунками.

Однак, на відміну від «яблучних» гаджетів, в яких встановлені Apple Maps Android-пристрої не можуть підтримувати сервіс. У той час, як застосунок Google Maps доступен для обох стандартів.

Про нововведення в Apple Maps, «тернистий» шлях сервісу, а також його перспективи в Україні розповім у цій статті. А компанію йому складуть Google Maps та Wayz. Все пізнається у порівнянні, чи не так? Поїхали!


Новини Apple Maps

Apple запустила нові функції своїх мап ще в шести країнах Європи: Австрії, Хорватії, Чехії, Словенії, Польщі та Угорщини. Стали доступні такі опції:

  • Look Around (аналогічна Street View у Google Maps), що надає відображення вулиць на основі 3D-фотографій для легкості орієнтування.

  • Ведення по потрібній смузі, що особливо актуально на широких шосе.

  • Share ETA, що автоматично повідомляє передбачуваний час прибуття обраним контактам і оновлює його у разі непередбаченої затримки.

  • Керівництво природною мовою, що означає, що голосові підказки більше схожі на сформульовані людиною. Наприклад, «Поверніть ліворуч на наступному світлофорі», а не «через 100 метрів».

Ці нововведення вперше були представлені в деяких штатах Америки ще у 2018 році, і з того часу територіальне охоплення збільшилося у 20 разів.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
-3%
MQ8T3
51 098 ₴
49 599 ₴
1 240 $

Крім того, компанія впровадила технологію Detailed City Experience, яка пропонує неймовірне 3D відтворення великих міст по всьому світу і пов'язаних з ними пам'яток, тепер і в Бостоні. Ця функція поєднує супутникові зображення високої роздільної здатності, 3D-візуалізацію і чудову деталізацію місцевості. Що своєю чергою значно покращить навігацію, пішохідні та велосипедні маршрути, а також опцію громадського транспорту.

Але, попри нові фішки Apple Maps offline доступ до сервісу все ще не реалізований. Про це пізніше, а поки що поговоримо, з чого все почалося.


Apple Maps. Початок

Анонс додатка для iOS 6 відбувся 29 червня 2012 на всесвітній конференції розробників WWDC. Він замінив Google Maps, що входить до складу операційної системи з релізу першого iPhone у 2007 році. З самого початку сервіс став піддаватися обґрунтованій критиці через низьку якість супутникових знімків, а також неприпустимі помилки в навігації та 3D-режимі. На цьому ґрунті навіть був створений спеціальний сайт, куди кожен охочий міг завантажити черговий «промах».

Та що там сайт, дійшло до генерального директора Тіма Кука, якому довелося вибачатися за погану якість продукту. Наприклад, через слово «Garden» у назві спортивного комплексу Madison Square Garden, розташованого в Нью-Йорку, арена була позначена на мапі, як зелена зона. З того часу багато що змінилося. Застосунок розвивається, а користувачів все більше приваблює отримання повноцінного сервісу «з коробки». І Apple Maps тут не є винятком.


Google Maps та Wayz

Безкоштовний картографічний сервіс був створений компанією Google у далекому 2005 році та став цілим хабом для всіляких функцій і пов'язаних застосунків. Яким, зокрема, є Google Earth із можливістю тривимірного відображення земної поверхні з урахування рельєфу. Саме Google Maps лідирує як основа інтегрованих додатків, що поєднують дані з кількох джерел в один інструмент.

-31%
Спеціальна ціна-31%

Що ж стосується Wayz, ця соціальна (і теж безкоштовна) навігаційна програма була створена в Ізраїлі в 2008 році і придбана Google в червні 2013. Вона дозволяє відстежувати ситуацію на дорогах в режимі реального часу, прокладати оптимальні маршрути, дізнаватися про розташування радарів швидкості (поліційних радарів).

Порівняння Wayz vs Apple Maps не зовсім коректне. Wayz – це соціальна мережа з ухилом у навігацію, а не повноцінний картографічний сервіс. Інформацію про зміну дорожніх умов, перешкоди, ДТП користувач може отримати як від інших учасників проєкту, так і поділитися нею самостійно. Причому мапи в застосунку створюються самими водіями. Але це правильно лише частково. Багато об'єктів (магазини, сервіси тощо) підтягуються з Google Maps та Foursquare, що, безсумнівно, полегшує пошук того чи іншого місця.


Google Maps vs Apple Maps в Україні

На відміну від навігатора Wayz, обидва сервіси претендують на багатозадачність і загалом пропонують подібні послуги. Але які із них працюють в Україні? Я пройшовся за основними функціями Мап і ось що в мене вийшло:



СЕРВІСИ МАП
  Apple Maps Google Maps
Стандартна мапа Є Є
Супутникова мапа Є Є
Покрокова навігація Є Є
Офлайн режим Немає Є
Відображення заторів Є У режимі реального часу заблоковано
У режимі навігатора є
Камери швидкості Є Є
Додавання проміжної точки маршруту Є (починаючи з iOS 16) Є
Відображення вулиць на основі 3D-фотографій Не доступно в Україні Є


Крім відключення функції накладання трафіку в режимі реального часу в Google Maps, була відключена і Live Business, – функція, яка показує, наскільки популярним може бути місцеперебування в цей момент. Google внесла зміни (попередньо проконсультувавшись із відповідними службами нашої країни), щоб забезпечити безпеку українців у зв'язку з війною. Але оновлення трафіку, як і раніше, доступні в Україні при використанні режиму навігації Google Maps.

Спеціальна ціна-24%
Спеціальна ціна-24%

Якщо складно визначитися, який із сервісів: Google Maps чи Apple Maps підходить саме тобі, ось просте рішення. На щастя користувачам iPhone доступні обидва, чого не скажеш про власників гаджетів на Android. Тому можна і потрібно експериментувати, тим більше, що в Apple Maps постійно додаються нові функції, деякими з яких вже можна користуватися в Україні.


Координати місця на Apple Maps

Іноді потрібно поділитися місцем зустрічі чи цікавою локацією. За допомогою Apple Maps ти можеш позначити точку на карті, і поділитися розташуванням із зазначенням точних координат.

Ось як це зробити на iPhone покроково:

  1. Відкриваєш програму Apple Maps. Якщо там, де ти перебуваєш, сервіс підтримується недостатньо, скористайся режимом «Супутник».

  2. Вибери локацію, якою потрібно поділитись.

  3. Натисни і утримуй її до появи шпильки.

  4. Далі торкнись кнопки «...» і натисни «Поділитися»

  5. Вибери спосіб надсилання вибраної локації.

  6. Якщо потрібно скопіювати GPS-координати вказаного місця, натисни і утримуй значення широти та довготи до появи спливаючого меню «Скопіювати».

А як ввести координати Apple Maps? Все дуже просто. У застосунку знаходиш меню «Пошук» та вводиш координати GPS, які ти хочеш знайти. Потім тиснеш на кнопку «Пошук». Все, готово. Розташування GPS буде знайдено та показано на мапі. Той же трюк можна виконати і в Google Maps, послідовність дій ідентична.


Висновок

То який із сервісів вибрати? Єдина порада, яку я можу дати в цьому випадку, це використання того чи іншого там, де вони справляються краще. Звичайно ж, поки що в Україні популярніший саме Google Maps. І справа тут не тільки в широкій деталізації, зображенні вулиць на основі 3D-фотографій, але також і в офлайн доступності.

Своєю чергою, Карта Apple може запропонувати взаємодію з екосистемою своїх гаджетів (наприклад, ті ж Apple Watch сигналізують про наближення повороту в режимі навігації за допомогою вібрації), а також підвищену конфіденційність вибраних точок маршруту.

Що ж до застосунку Wayz, він поки не користується популярністю у нас в країні (чого не скажеш, наприклад, про Ізраїль, де цей навігатор просто намбер ван). Як я вже писав вище, у його вдосконаленні беруть участь активні користувачі, і чим їх більше, тим точніше сервіс.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар