iPhone 15 Ultra – все, що відомо на сьогодні

Зміст

Ще у вересні 2022 року відомий інсайдер Марк Гурман з Bloomberg заявив, що Apple може замінити назву «Pro Max», яку використовує починаючи з iPhone 11, на «Ultra». Це було б логічно для флагмана, за аналогією з найміцнішим і екстремальнішим годинником Apple Watch Ultra або потужним процесором M1 Ultra.

Але в лютому Гурман змінив свій прогноз, зазначивши, що купертинівці справді працюють над абсолютно новою моделлю смартфона, яка, можливо, матиме приставку «Ultra» та вийде у рамках презентації iPhone 16 у 2024 році.

Однак, є й інші інсайди, що говорять про те, що iPhone 15 Ultra може з'явитися вже цього року. Скарбничка чуток про презентацію одного з найочікуваніших пристроїв продовжує поповнюватися із завидною регулярністю. Про можливу дату виходу, дизайн, а також основні характеристики та відмінності головної новинки 2023 року розповім у цій статті. Поїхали!


Дата виходу iPhone 15 Ultra

Осінній івент та представлення на ньому нової лінійки смартфонів Apple – це вже традиція. Очікується, що оновлений iPhone Pro Max (Ultra) вийде у середині вересня разом з іншими моделями. Хоча можуть бути і затримки. Наприклад, iPhone 12 mini, 12 Pro Max та 14 Plus виходили на три тижні пізніше за офіційну презентацію.


Ціна iPhone 15 Ultra

Чутки про те, що iPhone 15 Ultra стане найдорожчим смартфоном за всю історію Apple, ходять давно. На ранніх етапах стверджувалося, що його стартова ціна в США буде на $300 вищою, ніж у iPhone 14 Pro Max і становитиме $1299.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 314 $
Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 207 $

Флагман iPhone 15 Ultra ціна якого в Америці може здатися високою, на ринку Піднебесної наблизиться до 20 000 юанів (близько $2900). Це стверджує китайський ресурс MyDrivers. Вартість того ж iPhone 14 Pro Max у Китаї складає від $1300 до $1960 залежно від конфігурації. Різниця пристойна, але чи втіляться ці невтішні чутки в реальність? Дізнаємося восени.


iPhone 14 Pro Max vs iPhone 15 Ultra

Щодо випуску iPhone 15 Ultra новини, чутки та різноманітна інсайдерська інформація з наближенням до презентації все більш змістовні. Настільки, що я навіть спробував порівняти поточний флагман із майбутнім за основними характеристиками. І ось, що в мене вийшло:



ТОПОВІ IPHONE
  iPhone 14 Pro Max iPhone 15 Ultra
Матеріал рамки корпусу Нержавіюча сталь Титан
Товщина лицьової рамки 2,17 мм 1,55 мм
Чіп Apple A16 Bionic Apple A17 Bionic
Чіп драйвера OLED-дисплея 40-нм техпроцес 28-нм техпроцес
ОЗП 6 ГБ 8 ГБ
Кнопки гучності та живлення Фізичні Твердотілі
Функціональна кнопка Перемикач режимів оповіщення Кнопка «Дія»
Оптичний зум 3x 6x
Локальна мережа Wi-Fi 6 Wi-Fi 6E
Порт Lightning USB-C
Ціна в США $1099 $1299

Про найяскравіші відмінності двох топових смартфонів далі вже детальніше.


Дизайн iPhone 15 Ultra

Рендери, що нещодавно з'явилися, вказують на те, що iPhone 15 Ultra не буде сильно відрізнятися зовні від інших iPhone 15. Більш того, він буде схожий на iPhone 14 Pro Max з 6,7-дюймовим OLED-дисплеєм і вирізом Dynamic Island для фронталки і Face ID .



ti_864х452.png

Згідно з витоком від ShrimpApplePro, iPhone 15 Ultra буде мати більш тонкі та вигнуті рамки в порівнянні з iPhone 14 Pro Max. При цьому дисплей залишиться плоским, як у Apple Watch Series 8. У свою чергу відомий інсайдер Ice Universe, який не раз видавав точну інформацію про плани Apple, повідомив у своєму твіті, що майбутній флагман поб'є рекорд 1,81-міліметрової товщини лицьової рамки, встановленої в Xiaomi 13. Рамка iPhone 15 Ultra (або Pro Max) матиме товщину всього 1,55 мм. Для порівняння у iPhone 14 Pro вона становить 2,17 мм, а у Samsung Galaxy S23 Ultra – 1,95 мм.


Корпус із титану

З виходом титанових Apple Watch Ultra чутки про можливу реалізацію рішення із застосуванням цього «шляхетного» металу в iPhone 15 Ultra тільки зміцнилися. У порівнянні з нержавіючою сталлю титан легший і міцніший, але є і «зворотний бік медалі», – він дорожчий.

Але практичність цього матеріалу безперечна. Матова текстура не залишає відбитків пальців, чого не скажеш про глянцеву рамку з нержавіючої сталі. А сам метал не боїться ударів і вкрай стійкий до вм'ятини, хоч і не захищений від дрібних подряпин.


Твердотілі кнопки

За чутками, фізичні кнопки, що використовуються в моделях iPhone 14, у наступному поколінні «яблучних смартфонів» будуть замінені на твердотілі з тактильним зворотним зв'язком. Їхня головна відмінність від «фізичних братів» – при торканні фактичного натискання не відбувається. Натомість, використовується тактильна вібрація, яка лише імітує його.

-3%
MQ8T3
51 225 ₴
49 699 ₴
1 239 $
-8%
MQ0N3
51 357 ₴
47 499 ₴
1 185 $

Така технологія вже застосовується Apple для кнопки «Додому» в iPhone SE і трекпада в MacBook Pro та MacBook Air. Вона може покращити захист від пилу та води, але для її реалізації необхідне додаткове обладнання, яке займе деяке місце у смартфоні.

Джерела кажуть, що купертинівці додадуть два додаткові лінійні вібромоторчики Taptic Engine у флагманські моделі iPhone 15. Твердотілі кнопки будуть використовуватися як для регулювання гучності, так і для кнопки живлення пристрою. Нагадаю, що у поточних моделях використовується один Taptic Engine для тактильного зворотного зв'язку.

За словами анонімного джерела з форуму MacRumors з'явиться новий перемикач у меню «Налаштування», за допомогою якого можна буде регулювати чутливість кнопок твердотільних. Це дозволить легко взаємодіяти з гаджетом навіть у щільних рукавичках.


Кнопка «Дія»

За аналогією з кнопкою «Дія» в Apple Watch Ultra, такий же функціональний елемент управління може бути реалізований і в iPhone 15 Ultra. Про це розповіло джерело того ж форуму MacRumors. Як стверджується, кнопка «Дія» замінить перемикач режиму оповіщень, який був у кожній моделі iPhone починаючи з 2007 року.

Ось лише десять можливих функцій, якими можна керувати за допомогою нової кнопки:

  1. Дзвінок/тиша.
  2. Режим «Не турбувати».
  3. Ліхтарик.
  4. Скріншот.
  5. Запис екрану.
  6. Режим низького споживання енергії.
  7. Світлий/темний режим.
  8. Показати головний екран.
  9. Показати екран блокування.
  10. Активувати Shazam.

І хоча управління більшістю функцій можливе завдяки спеціальній опції Back Tap, вперше представленій в iOS 14, кнопка «Дія» тільки розширить можливості iPhone. А, можливо, і привнесе щось нове.


Дисплей iPhone 15 Ultra

За повідомленням, опублікованим тайванською газетою Economic Daily, всі моделі iPhone 15 будуть оснащені енергоефективнішим чіпом драйвера OLED-дисплея, виготовленим на основі 28-нм техпроцесу. Для порівняння, у поточних моделях використовується чіп із 40-нм техпроцесом. Нововведення зменшить енергоспоживання екрану і збільшить загальний час автономності гаджета.


Перископічна камера iPhone 15 Ultra

Оснащення новою технологією камери перископа торкнеться лише топової моделі. У iPhone 15 Ultra камера за рахунок системи лінз перископа забезпечить 6-кратний оптичний зум, який вдвічі перевершить поточний флагман. Обмеження використання такої камери тільки у найбільшій версії, ймовірно, пов'язане з внутрішнім простором, необхідним для апаратного забезпечення.


LiDAR в iPhone 15 Ultra

Компанія Sony замінить Lumentum і WIN Semi та стане основним постачальником компонентів сканера LiDAR. У серії твітів авторитетний інсайдер Мінг-Чі Куо повідомив, що лазер поверхневого випромінювання VCSEL від Sony споживає менше енергії. А це означає, що оновлений сканер стане більш енергоефективним у iPhone 15 Ultra.

-8%
MQ0E3
47 897 ₴
44 299 ₴
1 105 $
Спеціальна ціна-16%
MLPG3
27 999 ₴
23 399 ₴
584 $

Цей факт може сприяти:

  • або збільшення часу автономної роботи пристрою;

  • або забезпечення підвищеної продуктивності у тому рівні енергоспоживання.

Крім того, покращений сканер LiDAR може принести користь таким функціям камери, як нічний режим та автофокус, а також використати доповнену реальність. Нагадаю, що вперше технологія LiDAR була застосована в iPhone 12 Pro, що вийшов 2020 року.


Чіп Apple A17 Bionic в iPhone 15 Ultra

Очікується, що в iPhone 15 Pro та iPhone 15 Ultra використовуватиметься процесор наступного покоління, побудований на 3-нм техпроцесі. Чіпи A15 і A16, якими оснащена лінійка iPhone 14, своєю чергою, побудовані за 5 та 4-нм техпроцесами.

Тайванська компанія з виробництва напівпровідників TSMC щільно працює над удосконаленням 3-нм техпроцесу. Чип Apple A17 Bionic, що вийде, повинен підвищити продуктивність обробки на 10-15% та знизити енергоспоживання на 30%. Але через дорожнечу виробництва новий процесор стане доступним лише в моделях iPhone 15 Ultra Pro Max (потрібне підкреслити).


Wi-Fi 6E в iPhone 15 Ultra

Уся лінійка новинок 2023 року, у тому числі і Apple iPhone 15 Ultra, буде оснащена чіпом Snapdragon X70 від компанії Qualcomm. Він виготовлений за 4-нм техпроцесом та розроблений для використання машинного навчання з метою забезпечення максимальної продуктивності 5G, а також низької затримки та енергоефективності саме мобільного пристрою.

У порівнянні з Wi-Fi 6 стандарт Wi-Fi 6E пропонує велику пропускну здатність, забезпечуючи вищу швидкість підключення. Він може підтримувати гігабітне покриття всього будинку або мультигігабітне покриття відкритого простору. Крім цього, Wi-Fi 6E справляється з обсягом потоків даних, які використовуються для застосунків доповненої та віртуальної реальностей.


Так, виходячи з численних чуток (головні з яких про продуктивність та автономність), можна з упевненістю сказати, що наступне покоління флагманів від Apple якщо не стане революційним, то, як мінімум, точно не засмутить шанувальників бренду.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone сьогодні:
Показати всі
Коментарі
Михайло, 14.04.2023 07:54:12
Одне з головних, кажуть що 15 ультра буде- без-портовий. Для мене тайп сі це недолік, тому і чекаю port less
Додати коментар