Apple Store в Україні. Коли відкриття?

Зміст

31 березня компанія Apple відкрила черговий власний магазин у самому серці столиці Південної Кореї, місті Сеул. І не де-небудь, а в жвавому і всесвітньо відомому районі Каннам (Gangnam), такому собі аналог Беверлі Хіллс в Лос-Анджелесі або Сохо в Лондоні. До речі, цей район згадується у хіті південнокорейського виконавця Psy, який так і називається «Gangnam Style», розкішний спосіб життя. Тому вибір місця для нового Apple Store є цілком очевидним.

А все тому, що купертинівці відкривають свої магазини виключно у центрі великих міст і це давня традиція. Що собою являють офіційні Apple Store, скільки їх у світі та в яких країнах, а також про те, чи відкриється магазин Apple Україна і коли, розповім у цій статті. Поїхали!


Що таке магазини Apple Store

Apple Store – це мережа роздрібних магазинів, що розташовані на торговельних майданчиках, які належать компанії Apple. У них здійснюється продаж усієї актуальної продукції купертинівців: iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, AirPods, HomePod та, звичайно ж, лінійки настільних та портативних комп'ютерів Mac.



ezh2 864x452.png

У торгових точках мережі також надається можливість отримати спеціальну консультацію від найкращих у своєму класі спеціалістів. Кожен магазин Apple Store має спеціальну секцію під назвою Genius Bar, призначену для безкоштовної підтримки користувачів з будь-яких питань, що стосуються продукції компанії.

Сьогодні відкриття Apple Store супроводжується колосальною медійною підтримкою. У тому ж Сеулі в Apple Gangnam здійснюються безкоштовні сесії Today at Apple за участю широко відомої в Південній Кореї K-Pop групи NewJeans.

Крім того, проводяться різні майстер-класи:

  • Фото. Вивчення основ фотографії, експериментування з портретами, редагування фотографій у iPhone.

  • Відео. Секрети сторителлінгу для відео та прийоми монтажу, робота з iMovie.

  • Музика. Секрети створення бітів, початок роботи в GarageBand, подкасти.

  • Кодування та програми. Написання кодів та розробка ідей застосунків.

  • Арт, живопис та дизайн. Від малюнку та живопису до дизайну, використання програми Notes, робота з ескізами в Procreate.

Так, магазини Apple – не просто торгові точки, а цілі комплекси, що захоплюють та розвивають навички роботи з гаджетами у тій сфері, яка до душі. І це чудовий приклад ведення роздрібної торгівлі для всіх виробників. Але так не завжди. А з чого все почалося?


Історія мережі Apple Store

Із самого початку комп'ютерна техніка купертинівців продавалася у великих торгових центрах, де часто навіть не було фірмових відділів. Техніка Apple та інших виробників розташовувалася на одній полиці, а консультанти були зацікавлені у продажу будь-якого товару. Це, м'яко кажучи, не відповідало баченню Стіва Джобса.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
-16%
MLPK3
27 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Продаж через онлайн-магазини також не вирішував проблему. Адже повноцінний контакт між користувачем та Apple все одно не виходив. У той час магазини електроніки розташовувалися на околиці міст, що на думку маркетологів, було виправдано: вартість оренди нижча, а комп'ютер – дорога річ, яка купується не часто, і можна з'їздити за місто заради покупки за вигіднішою ціною.

Але Стів Джобс був переконаний у зворотному: набагато зручніше отримати кваліфіковану консультацію та придбати товар поряд із будинком. І до кінця 1999 року він серйозно замислився над створенням першого магазину Apple Store. Джобс взяв на озброєння два приклади: негативний від IT-компанії Gateway Inc., що прогоріла після відкриття власних магазинів у передмісті, та успішний від виробника одягу Gap, торгові точки якого розташовувалися в центрі міст.



ezh4 864x452.png

Таким чином, у раді директорів Apple опинився голова Gap Міллард Дрекслер. Ось що говорив Дрекслер про нову посаду: «Я пішов із універмагів, тому що мене дратувала неможливість контролювати власні товари з моменту їхнього виробництва і до моменту продажу. Стів такий самий, напевно, тому він мене і найняв».

Робота пішла в гору і вже 19 травня 2001 року було відкрито перші два магазини Apple Store: у місті Маклін (Вірджинія) та у місті Глендейл (Каліфорнія). Обидва магазини були оформлені у найкращих традиціях баухауса (перевага балансу симетрії) та мінімалізму. Стриманий та лаконічний інтер'єр поєднав у собі дерево, камінь, скло та сталь. Джобс сам стверджував кожну деталь магазину, включаючи унікальні скляні сходи та навіть постери на стінах.

-7%
MNP13/MNUL3/MNP83/MNUJ3
15 796 ₴
14 699 ₴
367 $

Хоча критики і пророкували провал витівки Джобса, через три роки магазини Apple відвідувало вже 5400 осіб на тиждень. А в листопаді 2004 року було відкрито першу європейську філію в Лондоні на Ріджент-стріт. Після всесвітнього успіху першого iPhone фірмові магазини Apple стали з'являтися із завидною регулярністю у всьому світі.


Географія Apple Store

Найбільше спеціалізованих магазинів Apple Store відкрито у США, і це не дивно, адже Apple – американська компанія. А загалом налічується 521 магазин у 25 країнах світу.

Ось список першої «десятки»:

  1. США – 272 магазини.
  2. Китай – 44 магазини.
  3. Велика Британія – 39 магазинів.
  4. Канада – 28 магазинів.
  5. Австралія – 22 магазини.
  6. Франція – 20 магазинів.
  7. Італія – 17 магазинів.
  8. Німеччина – 16 магазинів.
  9. Іспанія – 11 магазинів.
  10. Японія – 10 магазинів.

Що цікаво, у серпні 2016 року компанія стала відмовлятися від слова Store в назві, замінивши його на приставку вулиці або районі, де розташована точка (той самий Apple Gangnam, що нещодавно відкрився в Сеулі).

У «яблучних» магазинах зараз щорічно купують гаджети понад 100 мільйонів людей. А кожен Apple Store приносить більше доходу на квадратний метр торгової площі, ніж будь-який інший рітейлер.

Окрім загальної впізнаваності за вивіскою з надкусаним яблуком, магазин Apple в кожному місті – це свого роду визначна пам'ятка. Так, паризький Apple Store розташовується в історичній будівлі старого банку прямо навпроти опери. А ще один розташований на другому поверсі центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка.



ezh 864x452.png

Скрізь враховується колорит та дух місця. У Кіото, наприклад, під час створення Apple Store дизайнери надихнулися виглядом традиційних японських ліхтариків і зробили верхню частину магазину повністю прозорою. А також, додали дерев'яні рами, які традиційно використовувалися у старовинних японських будинках.

А що щодо нас і коли очікувати відкриття першого Apple Store в Україні? Про це далі.


Apple Store в Україні?

Компанія Apple відкрила свій офіс в Україні ще 30 червня 2021 року. До цього, у березні запустила український розділ сайту, а з 28 червня офіційна служба підтримки «заговорила» українською.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, компанія планує сама ввозити техніку в Україну як нову, так і відновлену (не плутати з Apple б/у) і контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії. Він додав, що ведуться роботи з адаптації голосового помічника Siri до української мови та покращення рекомендацій Apple Music для українських користувачів.

Поки що офіційний імпортер продукції Apple в Україну – компанія «ASBIS Україна», яка стала таким із 2017 року. А розповсюдженням гаджетів займаються реселери.

Спеціальна ціна-24%

Але чому купертинівці не поспішають із відкриттям офіційного Apple Store в Україні? Причин може бути кілька. По-перше, це пріоритетність ринку, навіть не у всіх країнах ЄС працюють Apple Store. По-друге, вимогливість компанії до захисту інтелектуальної власності. У нас майже в кожному місті є магазини, які використовують логотип чи ім'я компанії. Ну і, нарешті, кредитний рейтинг нашої держави, який у зв'язку з війною погіршився. Так, компанії такого рівня потрібно відповідати, тому довгоочікуване відкриття Apple Store UA затягується. Але, можливо, після нашої перемоги все зміниться на краще.

Однак не все так погано. Відмінний сервіс, консультації і все, що потрібно знати про техніку Apple, яка тебе цікавить, можна отримати в найближчому до твого будинку шоурумі Техно Їжака. До речі, попри війну, ще у жовтні 2022 року компанія відкрила свій флагманський магазин у Києві, про який можеш почитати тут.

Крім «яблучних» гаджетів у шоурумах Їжака представлені «аналогові куточки» з вінілами, книгами та незвичайними дизайнерськими аксесуарами. А затишна і навіть дещо домашня атмосфера точно залишить приємне враження.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні товари Apple:
Показати всі
Коментарі
Nazar, 19.04.2023 09:06:17
Багато хто, не просто просить, а вимагає відкриття у Apple власних ТТ і ще, щоб ціни на їхні платні послуги і підписки, були у гривнях, а не у доларах США, однак очевидно, що в Україні ніколи не зʼявиться Apple Store! Що тут говорити, коли у Apple навіть не всі розділи їх офіційного сайту перекладені на українську мову для українських користувачів!
Додати коментар