Що таке тепловізор та як він працює

Зміст

Кілька років тому тепловізорами цікавилися переважно мисливці та будівельники. Зараз про ці пристрої не чули хіба що діти. Тепловізійне обладнання покращує ефективність ведення бойових дій.


Тепловізор: що це таке

Для початку пропоную познайомитися з термінологією, а потім перейти до розбору принципу роботи ІЧ-камери. Тепловізор - це оптико-електронний пристрій, який зчитує наявність теплового випромінювання з будь-якого об'єкта за рахунок інфрачервоних променів.


Як працює тепловізор

Щоб зрозуміти, як працює пристрій, слід познайомитися з його архітектурою. Тепловізор складається з:

  • об'єктива;
  • детектора;
  • матриця;
  • сенсор;
  • окуляр із підсумковим зображенням.

Абсолютно будь-який об'єкт має свою температуру. Пристрій зчитує теплові сигнали, коли світло потрапляє в об'єктив. Через оптику проходить повний спектр випромінювань, включно з тими променями, які не бачить людське око.

Девайс обробляє отримані сигнали завдяки мікропроцесорам у матриці. Отримана інформація перетворюється на зображення, яке називається термограма. Картинка може бути монохромною або кольоровою. Якщо поверхня об'єкта має ділянки різної температури, вони відрізнятимуться відтінками.


Які види існують

Існує кілька різних класифікацій ІЧ-ламп. Ми розглянемо найзручніші та найпоширеніші.

За принципом функціонування тепловізори бувають:

  • Спостережні. Найчастіше мають монохромний спектр. Дозволяють виявляти об'єкти на відстані 2-3 км.
  • Вимірювальні. Створюють радіометричні зображення. Можуть вимірювати температуру теплової поверхні.
  • Візуальні. Дають змогу знайти зони з аномальною температурою на великій дистанції.

Ще буває поділ тепловізійного обладнання на портативні, стаціонарні та автоматичні.

Для прикладу розглянемо, як працюють різні типи у військових умовах. Перший тип являє собою легкі та мобільні пристрої, які використовуються у військовій справі снайперами і розвідниками.

Автоматичні встановлюються на військовій техніці. Для спостереження за широкою територією використовують стаціонарні.



ti|864х452 копія.jpg 

Ще військові тепловізори діляться на приціли, насадки, монокуляри, бінокуляри. Перша група - компактні пристрої з мінімальною вагою і розміром. Девайс зручно кріпити на вогнепальну і снайперську зброю. Тепловізійний приціл дає змогу модифікувати озброєння і вести бойові дії на далеких дистанціях. Деякі моделі оснащені лазерним далекоміром.

Насадки розміщують під оптичним прицілом. Пристрій кріпиться на будь-яку зброю. Тепловізійні насадки прості та зручні у використанні. Плюси:

  • чутливий сенсор дає змогу виявити теплові об'єкти;
  • легкість управління;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • стійкість кріплення при віддачі від великокаліберної зброї.

Монокуляри - найпоширеніший вид тепловізорів. Дозволяє з прихованих позицій спостерігати за ворогом. Мають невеликий розмір і вагу (можна тримати однією рукою без перенапруження). Сучасні моделі підтримують Wi-Fi, GPS і 5G.


Нові монокуляри вимірюють дистанцію відразу від декількох об'єктів одночасно. Для управління девайсом виробники оснащують пристрій двома кнопками і джойстиком. Зазвичай корпус складається з водонепроникних і ударостійких матеріалів.

Бінокуляр нагадує зовнішнім виглядом класичний бінокль. На відміну від останнього, тепловізор забезпечує ефективне стеження в нічний час доби і не залежить від погодних умов. Сучасні моделі мають дисплеї, що знижує зорове навантаження на очі.


Основні характеристики

Під час вибору тепловізора орієнтуємося на:

  1. Тип матриці. Від цього показника залежить якість і чіткість картинки. Матриця відповідає за робочий діапазон температур під час виявлення об'єктів. Роздільна здатність не залежить від розміру тепловізора і варіюється в діапазоні від 160х120 до 640х480 символів.

  2. Дальність видимості - показник визначає максимальну дистанцію, на якій візуалізується об'єкт. Виробники пишуть показник на рівній поверхні без перешкод.

  3. Кут огляду залежить від діаметра об'єктива. Що більший останній, то менший огляд території.

  4. Частота зміни кадрів. Найкраще рішення: 60 кадрів на секунду. Мінімальний показник від 9 кадрів на хвилину. Для відеозапису цей показник має бути максимальним.

Від вищевказаних пунктів залежить ефективність роботи. Крім цього, не варто забувати про:

  • ЗУМ. У деяких ІЧ-камерах картинку можна збільшити у 8 разів. Але це може погіршити показники яскравості та контрастності.

  • Автономність. Заряду тепловізора в середньому вистачає на 5 годин. Є моделі, які тримають батарею до 10 годин. Якщо потрібно, щоб він довше пропрацював, тоді варто подбати про додаткове джерело живлення.

  • Кольорову гаму термограми. Існують монохромні варіанти, в яких гарячі ділянки відображаються чорним кольором. Популярністю користуються моделі з кольоровим спектром.

Також необхідно звертати увагу на матеріали корпусу. Тепловізор повинен мати стійкість до широкого температурного діапазону довкілля і справлятися зі своїми завданнями в умовах спеки або морозу.


Скільки коштує тепловізор?

На нашому сайті вартість варіюється від 65 тисяч до 120 і вище. Ціна залежить від типу, моделі та функціональності.


Для чого потрібен тепловізор?

Спочатку вже згадувалося використання тепловізорів для полювання, військових цілей і будівельних робіт. Крім цього, техніка застосовується в:

  • медицині;
  • кораблебудуванні;
  • енергетичних галузях;
  • харчовій та хімічній промисловості;
  • металургії;
  • космічних технологіях;
  • пожежній безпеці.

Забули згадати, що тепловізори також встановлюють у літаках і гелікоптерах для спостереження за противником, його пошуком і контролем встановлення обладнання тощо. Крім цього, пристрій використовується поліцією і службою безпеки в різних операціях.

У медицині тепловізори застосовуються для аналізу температури тіла, що дає змогу виявити запальні процеси в м'яких тканинах.

У промисловості, виробництві та будівництві ІЧ-пристрої допомагають виявити дефекти, наявність витоків, ізоляції, контролю температур.

Пожежники використовують обладнання для виявлення джерела полум'я. Також тепловізори допомагають знайти людей у задимлених приміщеннях.

Підіб'ємо підсумок: тепловізійне обладнання має безліч сфер застосування. Але найкращим чином зарекомендувало себе у військовій справі. Замовляй перевірені тепловізори на нашому сайті!


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар