Електронні книги у 2022. Чи можуть їх замінити планшети?

Зміст

З появою електронних книг стелажі та полиці з паперовими джерелами знань в більшості випадків виявилися просто непотрібними. Адже в один пристрій сьогодні ти можеш запхати сотні текстів, не захаращуючи своє житло традиційними аналогами.

Націлившись на прочитання роману, що нещодавно вийшов, або лонгріда для навчання, резонно ставиш питання: «А чи варто купувати спеціалізований під читання єрідер і чому не можна обмежитися лише планшетом, з якого можна читати?»

У цій статті спробуємо розібратися у зручності використання обох видів гаджетів, їхньої портативності та автономності, і в деяких інших особливостях, що стосуються безпосереднього читання і не тільки. Поїхали!


Електронна книга, чи планшет? Коли читання у пріоритеті

Мабуть, головна відмінність електронної книги від планшета – це застосування спеціальної технології E-ink, яка розшифровується як електронне чорнило. Екран не блищить на сонці та залишається матовим за будь-якого освітлення. А всі символи відрізняються чіткістю зображення. Створений ефект максимально наближає електронку до звичайної паперової книги та головне – не шкодить зору.


Крім того, сучасні читалки підтримують безліч текстових форматів, завдяки яким можна не лише читати книги, а й переглядати журнали та комікси.

А що може запропонувати планшет? Незважаючи на те, що в тому ж iPad є порівняльний набір функцій у додатку "Книги", що включає перегортання, зміну орієнтації з вертикальної в горизонтальну та бібліотеку, як в електронках наприклад Amazon або Pocketbook, все ж таки навантаження на зір у подібних планшетів набагато більше та схоже з багатогодинною роботою з документами на комп'ютері.

А це не зовсім корисно, особливо коли ти багато читаєш. Вся справа в екрані. Хоча варто зазначити, що екрани iPad на основі технології Retina значно менше вплавають на зір, порівняно з іншими дисплеями.

Спробуємо порівняти планшет та електронну книгу з погляду комфорту для читання на прикладі iPad Pro 11” M2 Chip та Amazon Kindle Oasis 10th Gen:



 

Amazon Kindle Oasis 10th Gen

iPad Pro 11” M2 Chip

Екран E-ink технологія
7” дисплей
Liquid Retina
11” дисплей
Автономність До 6 тижнів 10 годин
Вага 182 грами 466 грам
Захищеність Клас захисту IPX8 дозволяє занурювати пристрій на глибину до 2-х метрів у прісну воду протягом однієї години Захист відсутній
Особливості Комфортне читання навіть за яскравого сонячного світла;
Ультратонкий корпус та гладка кришка з анодованого алюмінію;
Зручно лежить у долоні завдяки ергономічному дизайну;
Адаптивне переднє освітлення;
Перегортання за допомогою сенсорного дисплея або кнопок лістингу сторінок.
Вбудований додаток для читання з функціями перегортання сторінок, зміни орієнтації та бібліотеки;
Функція “Читаю зараз” та можливість створення власної колекції книг.

Як ти можеш побачити з порівняльної таблиці, читати все ж таки комфортніше з електронної книги. Крім технології застосування електронного чорнила, найважливішу роль у пріоритеті використання електронки відіграє її виняткова портативність.


Виняткова портативність електронних книг

У порівнянні з планшетом, букридер не вимагає великих витрат енергії акумулятора, і при читанні, навіть з використанням підсвічування, заряду його може вистачати на місяць і навіть більше. Це особливо актуально за неможливості зарядити читалку при планових відключеннях світла або тривалих поїздках.

Багато сучасних цифрових книг мають ряд додаткових функцій, таких як можливість прослуховування аудіокниг або виходом в інтернет. Але навіть за посиленої експлуатації електронку не доведеться заряджати так само часто, як планшет.


А разом із малою вагою та захищеністю від пилу та води електронна книга стане безвідмовним джерелом знань незалежно від зовнішніх умов.


Яку електронну книгу вибрати?

До 2022 року більшість електронок обзавелися новими функціями і стали більш захищеними. На сайті Техно Їжака представлені, мабуть, одні з найвідоміших брендів у цій категорії. Це читалки від Amazon та Pocketbook.

Я виділив для себе кілька з них, що відрізняються універсальністю та максимальним комфортом:

  • Amazon Kindle Oasis 10th Gen 32GB. Букридер середньої величини із 7 дюймовим дисплеєм. Зручно лежить у долоні та важить лише 182 грами. Достатньо однієї руки для гортання сторінок одним із двох способів: за допомогою сенсорного екрана або кнопок. Об'єм вбудованої пам'яті в 32GB дозволяє зберігати величезну бібліотеку, а адаптивне підсвічування автоматично регулює яскравість залежно від ситуації. Вбудований аудіоплеєр дозволяє слухати улюблені книги у аудіо форматі.

  • Pocketbook 617. Дисплей цієї читалки має, мабуть, найпоширеніший розмір діагоналі екрана 6 дюймів. Вона поміститься будь-куди, а технологія дисплея E-ink Carta забезпечить безпеку твого зору на 100%. Температура кольору може змінюватися за допомогою функції SMARTlight, яка також дозволяє зберігати налаштування підсвічування для майбутнього використання. Хмарний сервіс Pocketbook Cloud та програма Pocketbook Reader синхронізують твою бібліотеку між читалкою, смартфоном та планшетом.

  • Pocketbook 970. Ця електронка для любителів великих екранів. Маючи сенсорний дисплей з діагоналлю 9,7 дюйма і великою як для електронної книги ємністю акумулятора в 2200 мАг, важить такий гаджет не так вже й багато в порівнянні з планшетом, всього 369 грам.

На сайті Техно Їжака також представлені моделі електронок, спеціально розроблені для використання дітьми. Така читалка, як Amazon Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Kids Edition дозволить використовувати батьківський контроль для керування контентом і відстежувати прогрес дитини в читанні. Цей букридер не має доступу до мережі інтернет, а отже твоя дитина не витрачатиме час, просиджуючи в соціальних мережах.

Якщо ти любиш читати і проводиш за цим заняттям достатньо багато часу, то електронна книга точно для тебе. Від довгого читання очі не втомляться так, як від планшета, а виняткова автономність та захищеність (як в деяких моделях від Amazon та Pocketbook) такого гаджета дозволять брати його будь-куди, не боячись відсутності можливості підзарядки або випадкового попадання води.




Читати наш блог у Telegram
Вибрати електронну книгу:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар