Garmin – кращий спортивний годинник

Зміст

Про смарт годинник Garmin знає кожен професійний спортсмен. Так, цей гаджет просто незамінний для тренувань та подальшого аналізу активностей. Але наскільки він стане в пригоді звичайному користувачеві, який тренується не для перемог у змаганнях, а лише для підтримки гарної фізичної форми?

На YouTube «Техно Їжак» вийшло відео про саме такий погляд з боку на розумний годинник від Garmin. Заходь, дивись, підписуйся, став лайк, якщо сподобалося. Там ще багато всього цікавого з новин техносвіту! До речі, бонусом до ролика стало інтерв'ю з Артемом Кравцовим – технічним директором інтернет-маркету ti.ua, який понад три роки займається у команді KIT Triathlon Team, бігає півмарафони та бере участь у IRONMAN. Нудно точно не буде!





Годинник Garmin – must-have для спортсмена! Відгук від триатлета, який зробив IRONMAN | Техно Їжак

У цьому матеріалі я розповім про функції, основні фішки та особливості смарт годинника від Garmin на прикладі двох популярних моделей, а також про те, в чому їхні переваги (і чи є вони) в порівнянні з тими ж Apple Watch Ultra. Поїхали!

Почну з порівняння цих моделей гаджетів: масивних Garmin Fenix 7 Solar і народних Garmin Venu 2. Отже, ось як воно виглядає, поки що у вигляді таблиці:



Годинники Garmin
  Garmin Fenix 7 Solar Garmin Venu 2
Дисплей Transflective 1,3", 260 x 260 AMOLED 1,3", 416 x 416
Пам'ять 16 ГБ 8 ГБ
Навігація GPS, Galileo, ГЛОНАСС GPS, ГЛОНАСС
Автономність до 20 днів до 12 днів
Корпус Метал, пластик, ремінець із силікону Метал, пластик, ремінець із силікону
Ступінь захисту 10 АТМ, MIL-STD-810 5 АТМ
Розміри 47 x 47 x 14,5 мм 45,4 x 45,4 x 12,2 мм
Вага 79 г 49 г
Функції Зарядка від Сонця
Безконтактна оплата
Датчик серцебиття
Компас
Гіроскоп
Акселерометр
Пульсоксиметр
Термометр
Мультичастотний приймач систем супутникового позиціонування
Автояскравість
Always-On
Безконтактна оплата
Датчик серцебиття
Компас
Гіроскоп
Акселерометр
Пульсоксиметр
Термометр
Ціна* 25395 грн 12395 грн

*Ціна актуальна на момент написання статті і може відрізнятися.


Дизайн

У комплектації до обох годинників нічого цікавого немає: коробка, інструкція та кабель для зарядки. А ось про дизайн варто поговорити окремо. Fenix 7 Solar відмінно вписується саме в поняття «тактичний годинник Garmin». Це такий собі робочий інструмент, міцний та надійний. Його корпус нагадує бутерброд зі сталі, полімерного пластику та металу. Доповнює картину гнучкий силіконовий ремінець.

Fenix 7 Solar захищений за воєнним стандартом MIL-STD-810, з ним можна пірнати на глибину до 100 метрів. І загалом гаджет на руці виглядає супербрутально. Товщина корпусу пристрою 14,5 мм може потягатися з деякими ноутбуками. Завершує брутальний образ ще й пристойна вага в 79 г, що на сьогодні чимало. Проте смарт-годинник не відчувається так, ніби у тебе цегла на руці.


А ось Venu 2 в порівнянні з Fenix 7 Solar – справжня «пушинка». Вага цього годинника від Garmin складає всього 49 грамів. Трохи легший, вірно?) Його дизайн простіший і схожий на більшість сучасних розумних годинників. Діаметр корпусу Venu 2 не такий масивний і дорівнює 45,4 мм, а товщина близько 12 мм. Металева частина гаджета – безель (ободок), а все інше із пластику.

Venu 2 витримує глибину до 50 метрів, а його ремінець також виконаний із силікону. І в цілому він компактнішій та елегантнішій.

До речі, щодо ремінців. Обидва мають фіксатори для швидкого знімання, а замінити їх на будь-якій іншій в лінійці простіше простого. Все завдяки єдиному стандарту товщини 22 мм.


Дисплей

Якщо ти думаєш купити годинник Garmin Venu 2, у мене для тебе гарна новина. У ньому звична для багатьох AMOLED-матриця та відмінна густина пікселів, текст читається взагалі без проблем. Жодного відчуття дискомфорту! Ну і ціна для годинника з таким дисплеєм цілком прийнятна. При цьому в гаджеті передбачена автояскравість, що додає ще більшої зручності. А ще є функція Always-On, але вона логічно зменшує автономність годинника.

Як захисне скло в цій моделі виступає Gorilla Glass 3, але є нюанс. Воно майже нарівні з безелем і невідомо, хто з них перший візьме на себе удар під час падіння.

Екран у Fenix 7 Solar – трансфлективний або, як його ще називають, «Memory-in-Pixel». Це означає, що він дуже енергоефективний і що більше на нього потрапляє світла, то краще видно інформацію. Подібна технологія застосовується в електронних книгах зі своїми E-ink. Але перевага такого екрану є його недоліком. Особливо, коли більшу частину часу проводиш у менш світлих приміщеннях чи залах. Інформацію іноді навіть важко розглянути.

Спеціальна ціна-4%

Тут на допомогу приходить активація підсвічування, яке своєю чергою негативно впливає на автономність. Функцію підсвічування можна запустити як натисканням кнопки, так і жестами, а також налаштувати її інтенсивність та увімкнення за розкладом.

Скло у Fenix 7 Solar називається Power Glass і воно трохи краще захищене за рахунок виступаючого сталевого безелю.


Способи керування

Хоча обидва гаджети оснащені сенсорними дисплеями та кнопками, у Venu 2 саме сенсор відповідає за основне управління, а кнопки лише допомагають йому в цьому. Їх всього дві:

  1. Верхня відповідає за виклик швидкого меню, якщо її утримувати, а також за включення розумного годинника. При натисканні один раз на головному екрані відкриваються режими швидкого запуску.

  2. Нижня відповідає за повернення назад, а при утриманні – за повернення на головний екран. Утримуючи кнопку в режимі головного екрана, на ньому відкривається меню налаштувань.

Жест назад в обох моделях можна здійснити свайпом вправо. А у Venu 2 цей же жест відповідає за ярлик. Тобто, запуск конкретної функції, яку можна вибрати зі списку. Наприклад, керування музикою, збереження GPS-координат об'єкта, секундомір, таймер, яскравість, попередження (будильник) та звичний для Apple Watch гаманець для безконтактної оплати.

І в цілому, Venu 2, як годинник Garmin жіночій – чудовий варіант. Всіма функціями можна керувати легким рухом пальця по екрану без необхідності натискання кнопок.

Читай також: Apple Watch ULTRA. Garmin напряглись?

А ось у Fenix 7 Solar дедалі серйозніше. Хоча б через кількість кнопок – їх тут аж п'ять! Так, і є можливість відключення сенсора, щоб керувати пристроєм тільки за допомогою цих кнопок.

Для включення годинника потрібно натиснути на кнопку «Light», а не «Start», як багато хто може подумати. Ця кнопка відповідає за активацію підсвічування екрана при одинарному натисканні. Нижче знаходиться кнопка «Auto» і вона служить для виклику меню. При натисканні на неї списки перегортаються вгору, а якщо утримувати – відкривається меню з налаштуваннями.

Ще нижче кнопка «Down», яка перегортає списки вниз. Справа кнопка «Start/Stop», яка при одинарному натисканні в режимі головного екрана запускає спортивний режим.


Елементи взаємодії

Вібрація є на обох моделях і це основний індикатор стеження за оповіщеннями. На Fenix 7 Solar вона досить відчутна, але немає налаштувань щодо її інтенсивності. А у Venu 2 є три типи налаштувань інтенсивності: низька, середня та висока. Але навіть високий рівень вібрації слабший у порівнянні з Fenix 7 Solar.

Fenix 7 Solar також має монофонічний динамік, що включається при активації таймера. Але його можна налаштувати й для інших функцій. Для цього виконай низку кроків:

  1. Заходиш у «Налаштування».

  2. Далі «Зв'язок» – «Телефон».

  3. Тиснеш «Розумні оповіщення».

  4. Потім «Загальні налаштування» або «Під час тренування» і налаштовуєш на свій розсуд.

Оскільки у обох моделей немає нормального мікрофона та динаміка, відповідно немає і можливості відповідати на дзвінки. Вхідний дзвінок буде перенаправлено на телефон.

Функції для спорту

Спортивний годинник Garmin насамперед відстежує цілу купу даних, щоб ти міг визначати показники свого тіла та проводити аналіз тренувань.


Крім пристойного набору датчиків той ж Fenix 7 Solar, наприклад, може допомагати з відстеження таких даних:

  • катання на лижах та сноуборді по за трасами;
  • динаміка бігу на лижах;
  • функції для серфінгу;
  • MTB-динаміка;
  • інтервальні тренування;
  • рекомендації з тренувань;
  • візуальний прогноз часу перегонів;
  • програма-планувальник підйомів;
  • бігова динаміка;
  • рекомендації щодо відновлення;

Завдяки цим та іншим показникам ти зможеш зрозуміти проблемні місця у тренувальному процесі та опрацювати їх.


Застосунок Garmin Connect

Для того, щоб зв'язати смартфон та смарт-годинник Garmin, розроблено спеціальну програму, яка так і називається «Garmin Connect». У неї збираються всі дані, які збирає годинник, а також можна приєднуватися до вже наявних змагань, або створювати свої.

Окрім цього, є календар, в якому зібрані результати тренувань за кожен день, якими ти можеш ділитися з друзями. З цікавого – це вкладка «Обладнання», де здійснюється підключення додаткових датчиків, Garmin Pay для налаштування безконтактної оплати та вкладка «Пристрої», де є всі налаштування годинника.

Поряд з основним застосунком є магазин Connect IQ, в якому ти знайдеш програми для самих годинників та різні варіанти циферблатів. Величезний асортимент тебе приємно здивує. Є як платні, так і безкоштовні програми.


Apple Watch Ultra vs Garmin

Відносно недавно у купертинівців вийшла спортивна модель розумного годинника Apple Watch Ultra. І багато хто запитує: «Який гаджет все-таки вибрати»? Питання досить непросте. Насамперед через те, що у Apple це лише одна модель для серйозних випробувань.

Читай також: Чи варто купувати Apple Watch? Плюси і мінуси актуальної лінійки годинників Apple

У той час, як у компанії Garmin їх дуже багато: годинник Garmin чоловічій, жіночій та унісекс. Загалом, кожен зможе знайти саме той гаджет, який відповідатиме як естетичному, так і функціональному уявленню про такий важливий аксесуар.

Проте, Apple рухається у правильному напрямку, хоча варто звернути увагу на збільшення автономності та додавання специфічних спортивних функцій.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні годинники Garmin:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар