Google Bard AI. Все про конкурента ChatGPT

Зміст

Розмовний бот ChatGPT став справжньою сенсацією і перевернув саме уявлення про те, як можуть працювати пошукові системи. І, що природно, нажив собі конкурентів в особі переробленого чат-бота Bing AI від Microsoft та нового Bard AI від технологічного гіганта Google.

Про те, що собою являє Bard AI, що супроводжувало реліз продукту, на якій мовній моделі працює, а також про особливості доступності та використання чат-бота в Україні, розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Що являє собою Bard AI

Основне призначення чат-бота від Google – вести діалог із користувачем, генеруючи текст будь-якого типу. У цьому він дуже схожий на ChatGPT, з тією різницею, що Bard у своїх відповідях використовує глобальну мережу. Своєю чергою, ChatGPT (якщо не використовувати платні плагіни) працює без інтернету.

Читай також: Все про Chat GPT в Україні. Що це? Чому всі про нього говорять? Як зареєструватись?

Поки що Bard є лише експериментом і функціонує паралельно з Google Асистентом. Але його потенціал і шанс стати основним помічником у пошуку будь-чого досить високий. А все тому, що основу Bard складає власна модель PaLM 2.


Коли відбувся реліз Bard AI

Вперше світ почув про існування Bard із заяви генерального директора Google та Alphabet. Це сталося 6 лютого 2023 року. Спочатку доступ до чат-боту відкрили для 10 тисяч довірених тестувальників. А потім 21 березня вийшла початкова версія для обмеженої кількості користувачів зі США та Великобританії. Причому великий попит на трендовий продукт змусив Google створити спеціальні списки очікування.

Цікаво, що ще у 2021 році на конференції Google I/O була представлена LaMDA – мовна модель для діалогових програм та прабатько сучасної PaLM 2.

Супер ціна-3%
MQ0G3
46 999 ₴
45 399 ₴
1 135 $
-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $

LaMDA так і залишилася прототипом і застигла в очікуванні своєї зіркової години. Поштовхом до розвитку моделі стала, як завжди, конкуренція та приголомшливий успіх ChatGPT.


Мовна модель Bard AI

Теперішній варіант мовної моделі, представлений на конференції Google I/O 2023 на початку травня, має назву PaLM 2. Він більш досконалий, ніж попередня версія PaLM. Інженерам Google вдалося навчити модель сотням мільярдів параметрів та дозволити ШІ «вивчити» природну мову спілкування самостійно.

Читай також: Google I/O 2023. Чим Alphabet здивувала нас цього року

Google, як у багатьох випадках, вибрав свій шлях. На відміну від ChatGPT та Bing, що працюють на мовній моделі GPT, технологічний гігант використовує виключно свої розробки. До речі, першу версію під назвою LaMDA інженери Google винайшли ще 2017 року. І, за версією Google, архітектура нейронної мережі у ChatGPT така сама, як і у LaMDA.


Доступність Bard AI

Як я говорив вище, початкова доступність чат-бота, м'яко кажучи, не вражала. Загалом дві країни та черга у списку очікування. Тепер кількість держав досягла 180, серед яких все ще немає України.

Що ж до мов, Bard здатний спілкуватися поки що лише на трьох:

  • американський варіант англійської;

  • японська;

  • корейська.

Так, не надто великий вибір. У Google, однак, заявляють, що темпи навчання нарощуються і незабаром кількість доступних мов зросте до 40.

І все ж експериментальний чат-бот вже доступний всім бажаючим. Більше жодних черг на передплату.


Особливості Bard AI

Крім спільних для всіх існуючих розмовних чат-ботів, Bard має низку суттєвих особливостей. З кожною новою відповіддю ШІ пропонує ще дві так звані «чернетки», ну або варіанта відповіді. Нагадує подібність повноцінного пошукача, правда?

Для доступу до інших варіантів відповіді просто натисни «View other drafts» («Показати інші чернетки»). Наприклад, якщо поставити запитання щодо рецепту певної страви, то чернетка буде злегка зміненою версією першої відповіді. Є навіть можливість відновити чернетки. Для цього потрібно натиснути на «Regenerate drafts», щоб чат-бот спробував відповісти ще раз.

Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Проте є нюанс. Відновлення чернеток часто призводить якщо не до ідентичних, то дуже схожих результатів. Але ти завжди можеш відредагувати підказку, натиснувши на іконку олівця або використовувати нову підказку для отримання відповіді.

Ще одна особливість Bard стосується вікна прокручування. Воно видаляється при закритті. Але ти можеш зберегти відповіді. Їх можна експортувати до Gmail або Google Docs. Якщо використовуєш Bard для написання коду, можеш переносити результати до інтерактивного середовища програмування Retlit. Для експорту просто натисни на «Поділитися».


Bard AI або ChatGPT. Що краще?

Використання моделей природної мови та постійне машинне навчання – це те, що поєднує обидва чат-боти. Але набір функцій кожного суттєво відрізняється. ChatGPT повністю заснований на даних, які в основному збиралися до 2021 року. Bard же здатний видавати найактуальнішу інформацію, адже підключений до інтернету. Ти також можеш натиснути кнопку пошуку в Google і отримати схожі на твій запити. І це головна перевага Bard перед ChatGPT.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
-3%
MQ0T3
52 172 ₴
50 799 ₴
1 270 $

Своєю чергою, ChatGPT на голову вище чат-бота від Google у тому, що стосується відповідей саме у розмовному стилі. Таким чином, він найбільше підходить для творчості: написання віршів, статей чи сценаріїв. Крім того, він вже доступний на iOS 16.1 та вище, можна потестити на своєму iPhone тепер вже офіційно.

Читай також: Як ChatGPT інтегрувати на iPhone

І ще одна перевага ChatGPT – він здатний зберігати всі чати та акуратно їх організовувати на бічній панелі. Але Bard може створювати чернетки і це дуже корисна функція. Загалом конкуренція йде лише на користь обом чат-ботам.


Використання Bard AI в Україні

Так як новий чат-бот від Google все ще недоступний у нас в країні, а протестувати його все ж таки хочеться, в даному випадку допоможе альтернативне мережне з'єднання.

Отже, ось інструкція для встановлення та використання Bard AI в Україні:

  1. Перед встановленням завантаж VPN на свій гаджет.

  2. Підключися до сервера з країни, де є «покриття» Bard. В ідеалі це повинні бути США або Великобританія.

  3. Зайди до bard.google.com.

  4. Увійди до свого облікового запису Google.

  5. Погодься з умовами обслуговування.

Все готово! Тепер чат-бот може відповідати на запитання.


Висновок

Технологічний гігант не зупиняється у розвитку технологій ШІ і не зациклюється тільки на розмовному чат-боті. Вже розроблено генератор зображень Imagen, здатний стати конкурентом відомого DALL-E від OpenAI. Також ведуться роботи зі створення генератора музики зі штучним інтелектом від Google під назвою MusicLM. Однак у компанії визнали існуючі ризики присвоєння творчого контенту і що випускати готовий продукт поки що не входить до планів Google.

Ну що ж, продовжуватимемо уважно стежити за поліпшеннями і новими функціями, які неминуче втіляться в чат-боті Bard AI. Інакше і бути не може, адже мова про Google!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар