Ігри MacBook Pro 16. Чи можна грати на нових MacBook Pro 2021

Останні роки видалися дуже важкими для ігрової промисловості. У всьому світі відчувається гостра нестача мікрочіпів, через що виробники не здатні випускати потрібну кількість відеокарт, процесорів та інших комплектуючих.

Через "чіпогеддон" користувачі ПК на Windows не завжди можуть зібрати гідний потужний апарат за нормальною вартістю, а консольним геймерам не вистачає Xbox і PlayStation.

І тут на допомогу може прийти зовсім несподівані гравці – MacBook Pro 2021. Виявляється, нові лептопи від Apple дружать з відеоіграми набагато краще, ніж всі думали.

Чи можна грати на MacBook Pro 2021

Нещодавно я захотів купити собі кілька нових пристроїв. Спершу вирішив зібрати ігровий ПК, потім передумав і взяв новенький 16-дюймовий MacBook Pro 2021. На придбанні яблучного лептопа не зупинився, до того ж захотів ігрову консоль від Sony.



1ezh|864х452.jpg

У мене вдома, на жаль, немає машинки для друку доларів, тому довелося зробити паузу між такими грандіозними шопінгами. У цьому проміжку, поки у мене ще не було консолі, але вже був ноутбук від Apple, я натрапив на дуже цікаве відео тестування MacBook Pro в іграх.

Звичайно, я вирішив в той же момент перевірити це. Завантажив кілька класних ігор на кшталт GTA V та Metro Exodus і дуже здивувався тому, що вони працювали стабільно, у непоганій якості та з високою частотою оновлення кадрів.

Насправді власники MacBook навряд чи купують його для геймінгу. Яблучні ноутбуки чудово показують себе в домашніх завданнях. Більш просунуті "Pro"-версії справляються із найскладнішою роботою. Але з відеоіграшками у них якось не склалося.


По-перше, більшій частині аудиторії лептопів вони не потрібні, тому розробники навіть не думають про оптимізацію своїх продуктів під macOS. По-друге, залізо MacBook Pro ідеально підібране для складних технічних завдань на кшталт відеомонтажу, дизайну, програмування. Але для відеоігор воно просто не підходить.

Хоча якщо тобі ну прямо дуже захочеться у щось пограти на своєму новенькому MacBook Pro 2021, то це все ж таки можна зробити. Як у мене вийшло трохи веселіше згаяти час, поки чекав PlayStation – зараз розповім.

На що здатний новий MacBook Pro в іграх

Як я вже й казав, офіційна підтримка іграшок та їх оптимізація не порадує затятого ігромана, у якого в руках опинився MacBook. Але тут не все так погано, як про це часто заявляють блогери. Наприклад, A Total War Saga: Troy цілком нормально працює на процесорах Apple Silicon. Хоч вона і вважається дуже вимогливою через епічні сцени битви.



2ezh|864х452.jpg

Моделі із встановленою системою-на-чіпі M1 Max запускають іграшку з роздільною здатністю 1080p та 100 FPS. На M1 Pro в такій самій якості частота оновлення становить 60-70 кадрів за секунду.

Скільки потрібно FPS для комфортної гри:

  • Менш ніж 20 FPS – грати практично неможливо. (Гальмує картинка, складно швидко реагувати);
  • 25-30 FPS – можна насолодитися простими відеоіграми. (Оперативно реагувати, як і раніше, складно, але для гри в повільному темпі підходить);
  • 35-45 FPS – підходить для більшості іграшок. (Якщо ти не готуєшся виграти черговий Major з NAVI, то така частота цілком прийнятна для комфортної гри. Простіше кажучи, швидкість оновлення дуже маленька для кіберспортивних дисциплін, але в тій же GTA V більше кадрів і не потрібно);
  • 45-60 FPS – дуже добре. (Можна чудово провести час за улюбленою грою без фризів та підлагування, з дуже плавною картинкою);
  • 60+ FPS – насолода для очей.

Baldur's Gate 3 ще не встигла вийти офіційно. Поки що вона доступна тільки в ранньому доступі. Але її продуктивність на новеньких яблучних лептопах здивувала всіх експертів. Версії ноутбуків з чіпсетами M1 Pro і M1 Max легко витягають її в 1080р з 90-100 кадрами в секунду.



3ezh|864х452.jpg

З підвищеною роздільною здатністю 1440р можна розраховувати на ті самі 100 FPS, якщо у тебе чіп “Max”. Однак кристал "Pro" здатний розігнатися лише до 30-45 кадрів, чого цілком достатньо для нормальної гри. З роздільною здатністю 4К процесор "Max" витягує іграшку з частотою 60 кадрів/с – це дуже круто!

Чорна магія: Rosetta 2 та CrossOver 21

Багато розробників досі не адаптували свої програми під особливості ARM-архітектури нових процесорів від Apple. Якщо говорити по-простому, то чіпи останніх MacBook не можуть запустити деякі програми через відмінності з популярними чіпами Intel, тому що над цим не попрацювали творці софту.

Але купертинівці передбачали цю проблему і створили свій емулятор Rosetta, який все ж таки дозволяє запускати практично будь-які програми та ігри. Завдяки Rosetta 2 можна без жодних проблем запустити Shadow of the Tomb Raider у роздільній здатності 1080p (50-60 к/с), Metro Exodus 1080p (100 к/с) та багато інших популярних іграшок.


Ще один емулятор CrossOver 21 здатний "переконати" будь-яку відеогру в тому, що вона зараз запущена не на MacBook Pro 2021, а на Windows-ПК. З її допомогою можна насолодитися практично будь-якою грою, яка доступна на віконній операційній системі Microsoft.

На CrossOver 21 особливо добре працюють Witcher 3 1200p (50 FPS) на максимальних налаштуваннях графіки та GTA V на "ультрах" 1080р (54 FPS). І це далеко не весь список іграшок, що підтримуються.

Apple Arcade: захоплюючі аркади

Варто згадати про спеціальний яблучний сервіс Apple Arcade. Це програма, в якій можна знайти та завантажити казуальні іграшки виробництва Купертіно. Для того, щоб насолодитися ними, не потрібно морочитися з емуляторами. Arcade встановлено на багатьох гаджетах від Apple.



4ezh|864х452.jpg

Незважаючи на свою простоту, ігри в Apple Arcade дуже захоплюючі. Особливо рекомендую платформер Hot Lava, скроллер Rayman Mini та головоломку What the Golf.

Загалом, на MacBook є у що пограти, якщо дуже захочеться. Список ігор не обмежується простими інді-продуктами та аркадами. Завдяки емуляторам користувач може поринути у всесвіт "Відьмака 3" і поблукати на руїнах постапокаліптичної Москви у крутій грі українського виробництва Metro Exodus. Враховуючи те, що вони абсолютно не пристосовані для macOS – це дивно!


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі MacBook:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар