iOS 17 – все, що відомо сьогодні

Зміст

Щорічне великомасштабне оновлення операційної системи iOS для найпопулярнішого продукту Apple – iPhone відбувається регулярністю, вартою заздрости. І цей 2023 не стане винятком. Поточна версія iOS 16 була випущена у вересні 2022 року, а отже, логічно припустити, що наступною стане iOS 17.

Це безкоштовне оновлення програмного забезпечення має додати безліч налаштувань інтерфейсу, нові функції та виправлення помилок (як же без них). Хоча інформації про iOS 17 зараз не так вже й багато, чекати залишилося недовго. Анонс довгоочікуваного поновлення відбудеться на всесвітній конференції розробників WWDC 5 червня. Ну що ж, побачимо.

Читай також: WWDC 2023. Дата презентації, чим здивує Apple?

Про те, які iPhone будуть сумісні з iOS 17, запланована дата виходу оновлення, як розвивалися попередні iOS і передбачувані фішки майбутньої, особливості бета та фінальних версій, а також, які ще операційні системи нам покажуть на WWDC 2023, розповім у цій статті. Поїхали!


Які iPhone будуть сумісні з iOS 17

Очікується, що iPhone XS та пізніші версії зможуть працювати під керуванням iOS 17. А ось сумісність iPhone 8, iPhone 8 Plus, а також iPhone X, який був випущений того ж року, під великим питанням. І тут два варіанти: або їх оновлення не торкнеться зовсім, або підтримка буде забезпечена ще на рік.

Спеціальна ціна-11%
MNGD3
26 999 ₴
23 999 ₴
600 $
-10%

Суворої системи, за якої та чи інша серія iPhone втрачає підтримку, у Apple немає. Наприклад, минулого року купертинівці виключили зі списку підтримуваних одразу два гаджети iPhone 6 та iPhone 7. І все ж, головне питання для рядового користувача про iOS 17 на які айфони можна буде встановити оновлення, а на які ні?

Ось передбачуваний список сумісності:

  • iPhone 7, iPhone SE (2016) та більш ранні версії – несумісні;

  • iPhone 8 та iPhone 8 Plus – можливо сумісні;

  • iPhone X – можливо сумісний;

  • iPhone XS, XS Max, XR – можливо сумісні;

  • iPhone 11 і новіші версії – сумісні.

Суперечливі повідомлення про сумісність постійно спливають від різних джерел. У квітневому твіті Fame_Monsters повідомив, що iPhone 8/8 Plus і iPhone X втратять підтримку, а Anonymous AS на форумах порталу MacRumors спростував цю інформацію і заявив, що iOS 17 підтримуватиме ті ж смартфони, що і iOS 16.

Крім того, навіть якщо підтримка ПЗ на рік забезпечена, старі iPhone можуть не отримати всієї різноманітності нових функцій. Наприклад, iPhone 8 і iPhone X після оновлення до iOS 16 втратили кілька цікавих нововведень: покращена глибина різкості, живі субтитри, розпізнавання птахів, комах і статуй, режим виявлення в лупі. Все через більш старіший процесор.


Дата виходу iOS 17

Традиційно iOS 17 анонсують на WWDC 2023 на початку червня, і вже восени фінальна версія стане доступною по всьому світу. Перед оновленням iOS 17 дата виходу якої, швидше за все, відбудеться в середині вересня на нас чекає ціла серія бета-версій.

Очікуваний графік виглядає приблизно так:

  1. Початок-середина червня. Анонс iOS 17 на WWDC 2023 та перша бета-версія iOS 17 для розробників.

  2. Липень. Перша загальнодоступна бета-версія iOS 17.

  3. До вересня. Серія додаткових бета-версій для всіх.

  4. Початок вересня. Анонс iPhone 15.

  5. Середина вересня. Фінальна загальнодоступна версія iOS 17.

Звичайно ж, можна не чекати вересня і встановити бета iOS 17 набагато раніше. Але чи варто це робити? Бета-версії не є закінченим програмним забезпеченням і часто містять помилки, які можуть спричинити небажані наслідки. Та якщо ти не розробник, а звичайний користувач, є великий сенс у тому, щоб не поспішати і дочекатися «причесаної» версії.

А чим запам'яталися попередні iOS та на що вплинули? Про це далі.


Факти з історії iOS

Дебют iOS (хоча тоді вона не називалася iOS 1) відбувся у червні 2007 року разом із першим iPhone. Легендарний смартфон працював на OS X – програмному забезпеченні для Mac. Потім назва змінилася на iPhone OS, поки, нарешті, не скоротилася у четвертому поколінні до теперішнього iOS.

Перша важлива віха – поява магазину App Store у iPhone OS 2. А з iOS 4 поряд з iPhone систему починає використовувати iPad. iOS 5 анонсували разом з iPhone 4s, в якому вперше з'явився голосовий помічник Siri, який став невіддільною частиною операційної системи.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Спеціальна ціна-10%
MWLJ2/MHD23/MHDM3
13 764 ₴
12 399 ₴
310 $

Воістину революційною стала iOS 11, що представила перший інтерфейс торкання та жестів. Завдяки цьому iPhone X позбавився кнопки «Додому», яка була в кожній попередній серії.

Ще один єпохальний перелом стався в iOS 13. З'явилася нова операційна система iPadOS для планшетів Apple, тоді як iPhone залишився на iOS. Що цікаво, номери версій синхронізовані до цього дня (на відміну від тієї ж watchOS). І нам слід чекати на оновлену iPadOS 17 також цього року.


Покращення та нові функції iOS 17

У iOS 16 було включено безліч функцій, у тому числі оновлений екран блокування, скасування надсилання повідомлень до iMessage, а також загальна бібліотека фотографій iCloud.

Читай також: 16 головних функцій iOS 16

Ранні чутки про iOS 17 що буде менше серйозних змін, ніж зазвичай, пояснювалися спрямованістю ресурсів Apple на розробку програмного забезпечення для майбутньої гарнітури змішаної реальності xrOS. Про це йшлося у січневому звіті Марка Гурмана з Bloomberg. Пізніший звіт від LeaksApplePro підтвердив слова аналітика, наголосивши, що iOS 17 може стати налагоджувальною версією з упором на стабільність та ефективність і що візуальних змін не передбачається.

Однак останні чутки стверджують, що на нас чекає досить великий реліз. Учасник форуму MacRumors заявив, що в iOS 17 через багато років все ж таки зміниться Центр керування. Раніше ця ж людина злила точну інформацію про Dynamic Island до його появи.



ezh 864x452.png

А 12 квітня у своєму твіттері відомий інсайдер analyst941 докладно описав кілька нових функцій, інформацію про які (за його словами) він отримав безпосередньо від команди розробників Apple:

  • зміни інтерфейсу користувача та налаштування Центру керування;
  • нові функції для Dynamic Island;
  • додаткові налаштування Always-On-Display;
  • додаткові фільтри режиму фокусування;
  • зміни інтерфейсу програми «Здоров'я»;
  • зміни у додатку «Камера»;
  • зміни повідомлень та додаткових параметрів;
  • значно покращений пошук Spotlight.

І, нарешті, 25 квітня на китайському порталі Weibo (від акаунту, що передбачив вихід iPhone 14 в жовтому кольорі) були докладно описані деякі з можливих поліпшень в iOS 17. Сюди увійшли налаштування розміру шрифту екрану блокування, можливість перейменовувати теки бібліотеки застосунків, повзунок яскравості ліхтарика, що вільно регулюється, поліпшення інтерфейсу в Apple Music і підтримка користувацьких тек бібліотекою застосунків.

А тепер поговоримо про найяскравіші зміни в iOS 17.


Центр керування

Надійне джерело з форумів MacRumors (яке не раз давало точні передбачення про плани Apple) каже, що вбудований Центр керування чекають серйозні зміни, окрім меню «Налаштування» та інтерфейсу користувача. І на цьому поки все. Нагадаю, що Центр керування не отримував помітних оновлень із моменту запуску iOS 11 у 2017 році.


Журнал

За даними The Wall Street Journal купертинівці розробляють застосунок для ведення журналу, який дозволить користувачам відстежувати та записувати свої дії та думки протягом дня. Новинка буде аналізувати поведінку користувача та визначати, наскільки той чи інший день звичайний чи виходить за межі звичного розпорядку.

Програма зможе інтегруватися з текстовими повідомленнями та телефонними дзвінками, але щоденний аналіз виконуватиметься виключно на пристрої.

Dynamic Island

За чутками, Apple покращує Dynamic Island. Відділ маркетингу нібито тисне на розробників, щоб вони включили до нього більше функцій. Тим більше, що всі моделі iPhone 15 підтримуватимуть цю функцію під час запуску.

-3%
MQ8T3
51 098 ₴
49 599 ₴
1 240 $
Спеціальна ціна-10%

Той самий екранний інтерфейс помічника Siri можна інтегрувати в Dynamic Island. Таким чином, спливаюче вікно не буде нав'язливим.


Активні віджети

Анонімне джерело з форумів MacRumors (яке у минулому не раз ділилося точною інформацією) каже, що Apple тестує активні віджети для домашнього екрану. Вони можуть включати кнопки швидкого доступу, повзунки, і все, що може зробити віджети більш динамічними та інтерактивними.


Екран блокування

На екрані блокування можуть бути деякі незначні оновлення , у тому числі параметри зміни розміру шрифту. Ті, що створюють дизайни екранів блокування, можуть ділитися ними з іншими користувачами iPhone за допомогою нової опції для спільного використання користувальницьких екранів блокування.


Продуктивність

Як вже зазначалося раніше, підвищення продуктивності, ефективності та стабільності – основні цілі оновлення iOS 17. Apple також працюватиме над довгостроковою підтримкою старих моделей iPhone. Ранні бета-версії можуть бути нестабільними на деяких пристроях з 3 ГБ ОЗП (iPhone 8, iPhone X, iPhone XR), але очікується, що розробники значно покращать стабільність протягом бета-тестування.


Які ще OS покажуть на WWDC 2023

Захід WWDC першою чергою присвячений програмному забезпеченню, тому можна бути практично впевненим у тому, що компанія анонсує оновлення операційних систем більшості своїх пристроїв.

Крім беззастережного хедлайнера iOS 17 ми швидше за все побачимо оновлення і для інших «яблучних» гаджетів, включаючи iPad (iPadOS 17), Mac (MacOS 14), Apple TV (tvOS 17), HomePod та Apple Watch (watchOS 10).

Загалом, нудним івент точно не буде, тому запасаємося попкорном та продовжуємо стежити за новинами, тим більше, що чекати залишилося недовго.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні нові та Б/У iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар