Як додати віджет Spotify на iPhone

Зміст

13 квітня компанія Spotify представила віджет для екрану блокування iPhone, за допомогою якого можна запустити програму Spotify перед розблокуванням телефону. Однак, функція підійде лише для останньої версії iOS, доступної на цей момент.

Представлена минулої осені в iOS 16 підтримка віджетів екрану блокування дозволила відображати інформацію прямо на заблокованому екрані iPhone у вигляді круглих або прямокутних віконець під датою і часом або у вигляді рядка тексту прямо над ними. До віджетів на екрані блокування відразу приєдналися як великі, так і дрібні розробники. Не обійшлося і без технологічних гігантів, серед яких Google, Meta, Snap та багато інших.

До виходу віджету Spotify користувачі застосовували сторонні програми, такі як Widgetsmith, для створення власних віджетів. Тепер завдяки новому віджету можна швидко відкрити застосунок Spotify, що заощадить час на розблокування телефону і подальший пошук значка програми.

Про те, що собою представляє музичний (і не тільки) сервіс Spotify, його особливості, безкоштовна підписка і тариф Spotify Premium, ринок схожих платформ, а також, про те, як встановити віджет на свій iPhone і чи зручно ним користуватися, розповім в цій статті. Поїхали!


З чого все почалося

Історія цього без перебільшення стрімінгового монстра сягає далекого 2006 року, коли двоє друзів Даніель Ек і Мартін Лорентсон зареєстрували домен spotify.com і цього ж року відкрили однойменну компанію в Стокгольмі (Швеція).

На початковому етапі бізнесмени не мали чіткого розуміння спрямованості майбутнього інтернет-ресурсу. Тоді вдалим для них рішенням здавалося запустити проект, пов'язаний із відео. Але бюджету вистачило лише на аудіосервіс. Так з'явився всім відомий Spotify.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Спеціальна ціна-5%
MLQ63
31 999 ₴
30 399 ₴
760 $

З того часу після низки падінь та невдач (аж до 2018 року компанія була збитковою та існувала на кошти інвесторів, виплачуючи більше авторських відрахувань, ніж заробляючи на послугах) Spotify став одним із лідерів серед стрімінгових сервісів із бібліотекою з більш ніж 50 мільйонів треків. Це трохи менше, ніж у Apple Music та Deezer. Однак, у випадку зі Spotify все вирішують алгоритми (про які пізніше) і, звичайно ж, підписка.


Передплата Spotify

На відміну від деяких інших сервісів, цей можна слухати абсолютно безкоштовно. Достатньо Spotify скачати з магазину застосунків або у вигляді версії для ПК. І так, у безкоштовному варіанті є низка обмежень:

  • реклама у застосунку;

  • альбоми та плейлисти можна слухати лише у випадковому порядку;

  • можна пропустити не більше 6 треків на годину;

  • немає офлайн-режиму.

Ну а в іншому ти отримуєш повний доступ до бібліотеки та сервісу, і тобі не нав'язують преміум версію. До речі, а щодо платної підписки?

Індивідуальна преміум передплата для України становить $4,99 на місяць після закінчення безкоштовного пробного періоду аж у 3 місяці. Там все, що й у безкоштовній версії, лише зі знаком «плюс»)


Мультиплатформність Spotify

Сервіс Spotify має унікальну властивість – у нього є програми, сумісні з практично будь-яким пристроєм: смартфоном, магнітолою, Hi-Fi підсилювачем, десктопним комп'ютером і навіть ігровою приставкою.



ezh 864x452 копія.png

А ще є функція Spotify Connect, за допомогою якої можна прямо з телефону керувати відтворенням на інших гаджетах, перемикати треки і змінювати гучність. Крім цього, Spotify підтримує відтворення через Chromecast – технологію, що дозволяє передавати улюблений контент з мобільного пристрою, планшета або комп'ютера на телевізор або акустичну систему.

Читай також: Тепер Spotify на Apple Watch можна запускати і без iPhone

І найцікавіше, відпочиваючи в компанії друзів, можна відсканувати код і до одного пристрою підключити не один Spotify акаунт, а відразу кілька. Таким чином кожен зможе включити свою улюблену музику без зайвих маніпуляцій з пошуком.


Алгоритми Spotify

Чим сервіс відрізняється від конкурентів насамперед, то це алгоритмами рекомендацій. В їх основі лежить три моделі:

  1. Колаборативна фільтрація. Система аналізує, що подобається людям зі схожим смаком та пропонує певний набір треків. Піонером у цій галузі був сервіс Last.fm.

  2. Обробка природної мови для аналізу тексту. Це не про слова у текстах пісень, а про те, що говорять і пишуть про виконавця в мережі та наскільки він у трендах.

  3. Аналіз аудіофайлів. Якщо виконавець невідомий широкому загалу і про нього мало пишуть, перші два алгоритми не працюють. На допомогу приходить алгоритм, який аналізує особливості кожного завантаженого треку. Таким чином, система запропонує якусь рідкісну пісню замість трендової.

Як же це все працює? Spotify щодня створює кілька добірок, які називаються «Мікси дня». Достатньо послухати кілька треків, поставивши лайки, і сервіс буде що тобі запропонувати. Збірки згруповані за країнами, жанрами та національностями, тому щось цікаве ти для себе точно знайдеш.

Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $
Спеціальна ціна-13%
MLPK3
26 999 ₴
23 399 ₴
585 $

Щотижня прилітає добірка з 30 треків. Там є не лише вже знайомі виконавці, а й схожі на них. Є розділ «Радар», який збирає персоналізовані новинки різного ступеня популярності. Також є радіо по треку, альбому або виконавцю, яке включається автоматично після закінчення того ж альбому (або останнього треку в добірці).

Spotify – це ще й певною мірою соціальна мережа. Можна підписуватись на улюблених артистів та стежити за активністю друзів, щоб дізнатися, що слухають вони. А якщо в тебе раптом виникла ностальгія за Поплавським, і ти не хочеш, щоби хтось про це дізнався, є приватний режим, як у браузері.

Читай також: Як перенести свою медіатеку до Spotify

І на «закуску» наприкінці року Spotify викочує персоналізований звіт про те, що ти слухав коли і скільки. Приємний бонус! І, до речі, з подкастами також працює система рекомендацій. На мою думку, достатньо аргументів, щоб завантажити Spotify і встановити у всіх сенсах зручний віджет. А як це зробити? Про це далі.


Як встановити віджет Spotify на iPhone

У iOS 16, як я вже говорив вище, з'явилася можливість додавання віджетів Spotify на екран блокування iPhone. Для цього потрібно зробити кілька простих кроків:

  1. Попередньо онови застосунок Spotify до версії 8.8.26. Для цього просто зайди в App Store, знайди Spotify та натисни «Оновити».

  2. Потім перейди на екран блокування iPhone.

  3. Натисни і утримуй палець на екрані, поки не з'явиться кнопка «Налаштувати».

  4. Далі перейди в область вибору віджетів та знайди Spotify в алфавітному списку.

  5. Натисни або перетягни піктограму Spotify, щоб додати на Екран блокування.

  6. Коли закінчиш, натисни кнопку «Закрити» у правому верхньому кутку списку, а потім на «Готово» у правому верхньому кутку екрана.

Все! Ти завершив додавання віджета Spotify на екран блокування. Тепер можеш натиснути на нього, щоб відкрити застосунок Spotify з екрана блокування.

Супер ціна-3%
MQ0G3
46 999 ₴
45 399 ₴
1 135 $
-7%
MPXT3
47 778 ₴
44 299 ₴
1 107 $

Якщо твій iPhone вже розблокований і перебуває в режимі головного екрана, ти можеш також перейти в «Налаштування» і натиснути «Шпалери». Звідти відредагувати екран блокування та додати віджет Spotify.


Ринок пропозицій

Крім Spotify існує пристойна кількість схожих стрімінгових аудіосервісів, найвідоміші з яких це Apple Music, YouTube Music (що прийшов на зміну Google Play Music), Deezer, Soundcloud та Bandcamp.

І якщо ти – слухач, то вибір між, наприклад, Spotify або Apple Music не настільки очевидний. Так, у творіння купертинівців більш об'ємна бібліотека, у тому числі й нещодавно доданий новий застосунок Apple Music Classical. Але алгоритми рекомендацій Spotify просто бездоганні.

А от якщо ти – виконавець, викласти власний трек на Spotify не вдасться. Для цієї маніпуляції потрібен посередник у вигляді дистриб'ютора чи лейбла. З сервісами Soundcloud та Bandcamp таких проблем не виникає.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone сьогодні:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар