Перекладач на iPhone. Як налаштувати та користуватися?

Зміст

У сучасному світі з його мультикультуралізмом та глобалізацією важко уявити людину, яка хоча б раз не скористалася програмою-перекладачем у своєму iPhone. І тут причини можуть бути різні: від читання іноземного інтернет-видання до спілкування з носієм тієї чи іншої мови.

А попит, як відомо, породжує пропозицію. Тому сьогодні ми маємо цілу низку застосунків для перекладу зі схожим набором функцій і при цьому унікальними особливостями.

Серед найпопулярніших можна виділити Google Translate з його великою базою зі 133 мовами; iTranslate, що миттєво перекладає тексти більш ніж 100 мовами, а також включає солідні словники та розширення для Apple Watch; DeepL, головною особливістю якого є автоматичне завершення речень. І, нарешті, Microsoft Translator, застосунок, що досяг успіху в галузі машинного перекладу. Основна його фішка – вбудований чат з миттєвим перекладом для кожного учасника.

Читай також: Перекладач в Safari на Mac. Як налаштувати?

Але в цьому списку відсутній ще один перекладач на айфон, що стрімко набирає обертів. Так, мова про вбудований в iPhone застосунок «Переклад». Про зручність використання, доступні мови, налаштування та активацію, можливості, а також про перекладач для комп'ютерів Mac розповім у цьому матеріалі. Поїхали!


Дизайн Apple Translate

Застосунок «Переклад» («Translate») компанія Apple вперше представила влітку 2020 року на всесвітній конференції розробників WWDC і випустила восени того ж року разом з фінальною версією iOS 14. Таким чином, сервіс став доступним для користувачів iPhone та iPad.

-8%
MGJE3/MGHF3
27 499 ₴
25 199 ₴
630 $
-9%
MGJA3/MGHC3
18 480 ₴
16 799 ₴
420 $

Програма має інтуїтивно зрозумілий і мінімалістичний інтерфейс, що дозволяє вибирати мови для перекладу вгорі, а також варіанти введення (вставки) тексту для перекладу або вимовлення його вголос після натискання мікрофона.

Переклади відображаються великою мірою, при цьому вхідна фраза виділена чорним кольором, а перекладена – синім.


Які мови підтримує?

На момент запуску цей до речі безкоштовний перекладач на айфон від Apple підтримував переклад між 9 мовами і діалектами англійської (британська та американська) і китайської (материкова частина Китаю та Тайвань).

У 2022 році ця кількість, включаючи діалекти, зросла до 19:

  • англійська;
  • американська англійська;
  • арабська;
  • голландська;
  • французька;
  • німецька;
  • індонезійська;
  • італійська;
  • японська;
  • корейська;
  • материкова китайська;
  • тайваньська китайська;
  • польська;
  • португальська;
  • російська;
  • іспанська;
  • тайська;
  • турецька;
  • в'єтнамська.

Всі мови підтримують диктування а деякі можуть бути завантажені для автономного використання. Так, у списку немає української, але сподіватимемося, що найближчим часом купертинівці додадуть і «солов'їну». Наприклад, із виходом iOS 17. Чому б і ні?


Як активувати та вживати?

Оскільки програма «Переклад» вже встановлена в твій iPhone (починаючи з iOS 14), досить просто зайти в пошук і знайти її. Ти можеш використовувати Apple Translate у двох режимах:

  1. Портретний.

  2. Ландшафтний.

У портретному екран розділений на різні частини: у верхній відображаються поточні мови, що у перекладі, фраза і саме переклад. У нижній частині є поле для введення більшої кількості тексту та кнопка для доступу до мікрофона, щоб записати фразу для перекладу.

Спеціальна ціна-11%
MLPH3
26 999 ₴
24 099 ₴
602 $
Спеціальна ціна-7%

Ландшафтний режим фокусується на мікрофоні як засобі введення тексту і має режим уваги, який ти можеш надати перевагу використати, якщо розмовляєш з кимось.


Режим розмови

Для цієї функції, що дозволяє спілкуватися зі співрозмовником іншою мовою, якраз нагоді ландшафтний режим. Достатньо натискати кнопку мікрофона, коли кожен учасник розмови вимовляє слова, і iPhone перекладатиме розмову.

Щоб використати режим розмови з функцією автоматичного виявлення мови («Automatic Detection»), переконайся, що цей параметр увімкнено, натиснувши на одне з мовних полів у верхній частині застосунка та прокрутивши вниз.


Режим уваги

У режимі розмови, якщо торкнуться значка розширення (дві стрілки), перекладач для айфона відобразить фразу великими літерами, які займуть весь екран гаджета для полегшення читання. Тим самим перейшовши в режим уваги.

У цьому режимі великий текст буде корисним, щоб показати його співрозмовнику на відстані. Але важливо врахувати, що він найкраще підходить для коротких фраз та пропозицій, які зможуть поміститися у масштаби екрану.

При натисканні на кнопку відтворення переклад буде вимовлено вголос, а при натисканні на значок підказки вийдеш з режиму уваги і повернешся в режим розмови.


Вкладка «Улюблені»

Ця вкладка передбачена розробниками для збереження та повторення найчастіше використовуваних фраз. У неї також відображаються останні переклади.


Словник

Якщо натиснути на будь-яке слово в програмі, функція «Словник» надасть визначення та приклади використання у різних контекстах. Що цілком корисно, особливо, якщо не знаєш, що означає слово іншою мовою.


Автономний переклад

Якщо завантажити мовний пакет у програмі, переклади можна буде виконувати виключно на iPhone без використання сервера Apple. Для цього зайди в «Налаштування» – «Переклад». Потім торкнися «Викачані мови» і натисни на стрілочку біля тієї мови, яку хочеш завантажити. І насамкінець активуй повзунок «Переклад на пристрої».


Переклад тексту у застосунках

За допомогою Apple Translate ти можеш перекладати текст у таких програмах, як «Камера», «Фотографії», «Повідомлення», «Пошта», браузер «Safari», а також у підтримуваних сторонніх застосунках.

Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Під перекладом тексту можна вибрати будь-який з наступних варіантів:

  • замінити перекладом;
  • скопіювати переклад;
  • змінити мову;
  • додати в «Улюблені»;
  • відкрити у застосунку «Переклад»;
  • прослухати оригінал;
  • прослухати текст перекладу.

Важливо! Переклади тексту в програмах «Камера» та «Фотографії» доступні починаючи з iPhone SE2.


Переклад тексту на Mac

Під час роботи з документами, електронною поштою, повідомленнями, фотографіями та зображеннями, а також з веб-сторінками на комп'ютерах Mac можна вибрати текст для перекладу мовами та почути, як він звучить під час розмови.

Для цього вибери текст для перекладу. Потім, утримуючи клавішу «Control», клацни по ньому лівою кнопкою миші та натисни «Перекласти». У спливаючому меню мов вибери мову тексту, яку ти перекладаєш, та мову, на яку потрібно перекласти. Якщо не вказати мову, Mac буде перекладати пріоритетну (якщо вона підтримується).


Клавіатури з перекладачем

Окрім застосунків для перекладу мовний бар'єр у спілкуванні може подолати перекладач на клавіатурі iPhone. Це особливо доречно під час обміну повідомленнями з носієм іншої мови у якомусь месенджері.

Із популярних клавіатур-перекладачів можна відзначити Gboard від Google. Застосунок підтримує українську мову та безкоштовний.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні нові та Б/У iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар