iPhone 13 вологозахист

Як на мене, однією з найкорисніших фішок багатьох сучасних гаджетів є захист від води. За своє життя я встиг утопити кілька кнопкових телефонів і навіть один старенький iPhone. Коли Apple додала у свої смартфони вологозахист, я був на сьомому небі від щастя. Однак пізніше виявилося, що це дуже підступна фішка.

З одного боку, захист від води справді може врятувати твій гаджет від загибелі. З іншого, виробники не можуть гарантувати, що пристрій не вийде з ладу навіть після невеликого запливу. У цьому матеріалі розберемося як справи з вологозахистом у iPhone 13 і чи можна з ним купатися.

Який вологозахист встановлений в iPhone 13

Мало кому відомо, що перші спроби убезпечити яблучний смартфон від рідин розробники робили ще в iPhone 6s. У цій моделі експерти змогли відшукати перші гумові ущільнювачі та герметичні з'єднання між деталями корпусу.



864х452_01.jpg

Але офіційно вологозахист з'явився тільки в iPhone 7 та iPhone 7 Plus. Він відповідав стандарту IP67. Це дозволяло девайсу занурюватись на 30 хвилин у воду на глибину до 1 метра. Такою ж фішкою володіло восьме покоління смартфона від Купертіно, моделі X, XR і навіть SE 2020.

Наступні iPhone XS і XS Max обзавелися більш досконалою технологією IP68. Вони можуть пірнати на 2 метри тривалістю до 30 хвилин. Новіші iPhone 11 Pro і 11 Pro Max навчилися занурюватися до 4 метрів на 30 хвилин.

Останні сімейства яблучних телефонів iPhone 12 та iPhone 13 просунулися ще далі. Вони здатні витримувати глибину в 6 метрів тривалістю до півгодини.

З року в рік, від моделі до моделі, купертинівці намагалися покращувати вологозахист. Без змін залишилося лише одне правило – на смартфони, що втопилися, гарантія не діє. Адже у разі поломки сервісний центр не зможе розпізнати, як довго і на скільки метрів ти занурював свій апарат.

-4%
MLLE3
53 999 ₴
51 999 ₴
1 300 $
-6%
MLVH3
57 999 ₴
54 799 ₴
1 370 $

Завдяки цьому розробники змогли заощадити мільйони доларів. Ремонтувати "втоплеників" практично неможливо. А якби вони взялися замінювати кожен гаджет після контакту з водою на новий, то вже розорилися б.

Захист від попадання води і справді здається дуже дивною характеристикою. В описі він є, а от у реальному житті за нього ніхто не відповідає. Щоб розібратися в цьому питанні, необхідно зрозуміти особливості тестування захисту.

Як перевіряють iPhone на вологозахист

Щоб перевірити свої пристрої на захищеність від води, виробники відправляють їх у лабораторію. Там фахівці надають їм сертифікат відповідної категорії зі значенням "IP".



864х452_02.jpg

Як відбувається тестування. Співробітники лабораторій обережно опускають гаджети до потрібної глибини на 30 хвилин. А потім дістають на поверхню та перевіряють, чи все з технікою добре. Такий експеримент не має нічого спільного з реальними умовами користування.

Температура всередині приміщення не піднімається вище 20-22 градусів. Вологість не перевищує 50%, а смартфони занурюють лише у прісну воду. Нарешті, девайс занурюється і дістається дуже повільно. Насправді він поринає і виринає набагато швидше. Тому на гаджет діє більший тиск рідини.

У реальному житті ми можемо кинути пристрій у мильну воду. Наприклад, у ванну чи раковину. Або закинути його в солоне море, або повний хімікатів басейн. За таких умов смартфону набагато складніше залишитися сухим усередині.



864х452_03.jpg

Можливо, ти зустрічав на просторах мережі відеоролики експертів, де вони перевіряють захист iPhone від води. Блогери заливають телефон солодкою газованою водою, засовують його в холодильник, а він і далі працює. Але як так?

Що не так із захистом у iPhone 13

Твій гаджет від Купертіно цілком здатний витримати один заплив навіть не в ідеальних лабораторних умовах. Саме це перше занурення є найшкідливішим для девайсу. Адже хімія, мило чи сіль, яка потрапила на прокладки, миттєво почне псувати захист.

Наступний стрибок може стати для пристрою вже останнім. Навіть якщо це буде невелика прісна калюжа. Адже ущільнювачі могли вже зіпсуватись. Вони є гумовими, або ж силіконовими прокладками між деталями. Ти можеш знайти їх у лотку для SIM-карти, Lightning-роз'єму і навіть в отворі для динаміка.

MLQE3
36 999 ₴
42 399 ₴
1 060 $
-9%
MLK63
39 999 ₴
36 599 ₴
915 $

Згодом ущільнювачі можуть засохнути, зміститься або відклеїться. Це дуже ненадійний елемент, як витратні прокладки в автомобілях. Різниця лише у тому, що на машинах вони легко замінюються. А в смартфонах їх ніколи не переклеюють.

Чи можна мочити iPhone 13

Навіть якщо ти створиш у себе вдома ідеальні лабораторні умови з ванною прісної води, ми все одно не радили б занурювати туди свій смартфон. Адже у разі поломки на нього не діятиме гарантія. У жорсткіших умовах пристрій тим більше не варто тестувати.

Вологозахист в iPhone 13 потрібний для того, щоб пережити хоча б одне падіння у воду. Це вже заощадить тобі чималу суму. А на більше розраховувати не варто.


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар