Кнопки гучності iPhone. ТОП 12 незвичайних застосувань

Зміст

З кожним наступним поколінням iPhone не тільки обростає новими функціями, а й отримує нові технології, пов'язані з апаратною частиною. Досить згадати використання того ж Face ID в iPhone X замість вже здавалося б звичного Touch ID.

Лише одне залишається незмінним. Про що я? Мова, звичайно, про кнопки гучності. І, хоча ще зовсім недавно ходили затяті чутки про їх модернізацію в майбутній лінійці iPhone 15 (використання движків Taptic Engine для тактильного зворотного зв'язку), більшість авторитетних інсайдерів спростували «витік». А значить, з 99% ймовірністю на нас чекають класичні Volume Buttons й у наступному айфоні.

Читай також: iPhone 15 – дата виходу, характеристики, ціна

Можливо, ти не знав, але кнопки гучності можна використовувати не лише за прямим призначенням для регулювання гучності медіа, дзвінків та інших звуків. У цьому матеріалі зібрав ТОП 12 незвичайних способів застосування звичних кнопок. Все для більшого розкриття потенціалу твого iPhone. Поїхали!


Для створення фото

Кнопки збільшення або зменшення гучності можуть легко замінити віртуальну кнопку затвора для режимів «Фото», «Портрет» або «Квадрат». Але не тільки. А як щодо режиму «Панорама»?



ti 864x452 3.png

Сфоткати пейзаж, що сподобався, причому без взаємодії з екраном, допоможе одна з кнопок гучності. І тут можливі два варіанти:

  1. Або одноразовим натисканням запустити режим «Панорама», а другим зупинити зйомку.

  2. Або натиснути та утримувати стільки, скільки необхідно для охоплення кадру.

Це дуже зручно, начебто користуєшся фотоапаратом. Так, функції фотографування за допомогою кнопок гучності поширюються як на стандартні програми Apple («Контакти», «Нотатки», «Лупа»), так і на програми від сторонніх розробників. Наприклад, Adobe Lightroom, Focos або Camera by Moment. А ще, фізичні кнопки можна використовувати для створення історій в Instagram.


Для запису відео

Під час створення відео в програмі «Камера» кнопки гучності працюють аналогічним з фото чином. Все, що потрібно зробити, це запустити будь-який із запропонованих режимів: «Відео», «Уповільнена зйомка» або «Інтервальна зйомка» та натисканням будь-якої кнопки керувати включенням та зупинкою запису.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $

Така ж сама історія з утриманням кнопки на період запису ролика. Функцію можна використовувати і в інших програмах, наприклад, у ProMovie Recorder, активувавши її в налаштуваннях.


Для керування функцією QuickTake

Починаючи з iOS 14, стало можливим записувати відео в режимі фото, натискаючи одну з кнопок гучності. Найзручніше в цьому те, що не потрібно возитися з переходом в інший режим. Але є і мінус, налаштувати роздільну здатність, стереозвук та функцію посилення звуку при QuickTake не вийде, доведеться перейти в режим відеозйомки.

З iPhone XS і новіше серійна зйомка також керується кнопками гучності. Для цього зайди в меню «Налаштування» – «Камера» та активуй «Використовувати збільшення гучності для серійної зйомки». Після ввімкнення жесту кнопка зменшення гучності переводить камеру в режим QuickTake.


Для сканування документів

Вбудована у твій iPhone утиліта «Сканер» є ніби продовженням програми «Камера». З її допомогою можна відсканувати будь-який документ у програмах «Файли», «Пошта» або «Нотатки».

Читай також: Як не перегрівати iPhone влітку. 7 важливих порад

Тут ти можеш заперечити, помітивши, що сканування відбувається автоматично. Але так є не завжди. Тому можна скористатися кнопкою гучності, виставивши документ. А потім обрізати кути та натиснути на «Зберегти».

Маніпуляцію зі скануванням документів за допомогою кнопок гучності можна робити як у добре знайомих застосунках (про які я говорив вище), так і відносно новому Freeform або сторонньому, наприклад, OneDrive від Microsoft.


Для керування будильником

Спросоння для того, щоб відкласти повторний звук будильника або його відключити, набагато зручніше просто намацати клавішу гучності. Для цього навіть не потрібно розплющувати очі. Попередньо зайди в налаштування програми «Годинник» та встанови час пробудження та нагадування. Якщо хочеш, щоб будильник спрацьовував один раз, відключи повзунок «Повторення сигналу».


Для ігор

Деякі ігрові програми використовують клавіші гучності айфон. Річ у тім, що Apple жорстко припиняє будь-які спроби нестандартного використання апаратних кнопок.

Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Яскравим прикладом такого застосунку є головоломка Blackbox – Brain Puzzles. У ній на повну силу застосовуються датчики iPhone, включаючи акселерометр і гіроскоп. А ті ж кнопки гучності виступають як контролери. До мінусів можна віднести те, що в процесі ігрової сесії при натисканні на кнопки гучність пристрою постійно змінюється.


Для підрахунку будь-чого

Звичайно ж, робити обчислення можна за допомогою записів у «Нотатки» та «Калькулятор». Але набагато простіше все це робити в одному місці – у програмі-клікері».



ti 864x452 4.png

Наприклад, у застосунку Pitch X - Pitch Counter, призначеному, перш за все, для підрахунку результатів гри в бейсболі, можна рахувати все, що завгодно:

  • записувати кількість кидків м'яча;

  • фіксувати очки в настільних іграх;

  • вести рахунок будь-якому спортивному поєдинку.

Так, керувати даними та записами можна за допомогою кнопок гучності. А не помилитись у підрахунках допомагає тактильність фізичних кнопок.


Для вимкнення Face ID

Якщо раптом необхідно швидко деактивувати вхід із Face ID, допоможе кнопка гучності та бічна клавіша. Ось що потрібно зробити. Натисни та утримуй дві кнопки, бічну та гучності, протягом 3 секунд. На екрані з'явиться три повзунки: «Відключення», «Medical ID» та «Екстрений виклик SOS».

Читай також: 5 функцій для передачі даних повітрям на iPhone

Готово! Твій Face ID вимкнено, доступ до пристрою стане можливим лише після введення пін-коду.


Для перегляду Medical ID

Та ж комбінація клавіш працює при відкритті вже згаданої індивідуальної медичної картки. Такий собі швидкий доступ, що може бути в деяких випадках життєво важливим.


Для перезавантаження iPhone

Буває, що iPhone завис, а екран не озивається на жести. Для розв'язання цієї проблеми зазвичай достатньо перезавантажити гаджет.

-7%
MQ903
56 406 ₴
52 299 ₴
1 307 $
-6%
MPW83
38 999 ₴
36 499 ₴
912 $

Натисни на кнопку збільшення гучності, а потім швидко на кнопку зменшення гучності і на завершення затисни та утримуй бічну клавішу. Доки на екрані не з'явиться зображення надкусаного яблука.


Для входу в режим діагностики

Цей режим потрібний для перевірки апаратного та програмного забезпечення iPhone на коректну роботу. Щоб запустити режим діагностики, спочатку вимкни пристрій (натисни та утримуй кнопку гучності та живлення до появи повзунка). Потім натисни та утримуй обидві кнопки гучності і, не відпускаючи їх, підключи айфон до джерела живлення або комп'ютера за допомогою кабелю. Коли з'явиться логотип, відпусти кнопки. І, нарешті, натисни на спливаюче повідомлення «Почати сеанс».


Для оновлення прошивки iPhone

Режим DFU призначений для аварійного відновлення низькорівневої прошивки та застосовується при дрібному програмному збої пристрою. Наприклад, після встановлення чергової бетаверсії iOS.

Отже, щоб увійти в «Режим відновлення», підключи айфон до комп'ютера та відкрий Finder. Далі натисни кнопку збільшення гучності, потім кнопку зменшення гучності і, нарешті, затисни бічну кнопку. Дочекайся ефекту чорного екрана і натисни та утримуй кнопку зменшення гучності близько 5 секунд.



ti 864x452 1.png

Відпусти бічну кнопку, продовжуючи утримувати кнопку зменшення гучності ще 10 секунд. Дочекайся повідомлення на моніторі «Ваш Mac виявив iPhone у режимі відновлення». І лише після цього відпусти кнопку. Ось така хитромудра схема. Тішить тільки, що вона не для частого застосування.


Висновок

Як бачиш, у клавіш гучності досить великий функціонал. То чому б не почати використовувати всі їхні переваги прямо зараз? Тим більше, що ми (швидше за все) побачимо старі добрі клавіші гучності і в наступному поколінні iPhone 15.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар