5 функцій для передачі даних повітрям на iPhone

Зміст

Легко та швидко передавати файли, посилання, фото та відео з одного iPhone на інший без використання дроту та комп'ютера чи хмарного сервісу стало можливим ще далекого 2013 року. Анонсована раніше нова функція AirDrop повноцінно запрацювала в iOS 7. З того часу Apple її практично не вдосконалювала.

І ось, на Всесвітній конференції для розробників WWDC 2023 купертинівці голосно заявили про те, що оновлений AirDrop отримає цілу низку цікавих фішок для ще більшої зручності безпечного обміну даними. Щоправда, деякі з них з'являться навіть не у фінальній версії iOS 17, а трохи згодом, але точно до кінця цього року.

Читай також: iOS 17 в деталях – нові функції, дата виходу, підтримувані пристрої

Про покращення AirDrop, нові можливості передачі файлів і контактів повітрям, а також про те, що стало відправною точкою для них, розповім у сьогоднішньому матеріалі. Поїхали!


Друге народження NFC в iOS 17

Технологія Near Field Communication або просто NFC, яка «надійшла на озброєння» в модель iPhone 6, наступного року відзначить ювілей – 10 років використання в «яблучних» смартфонах. Спочатку сервіс працював лише для безконтактної оплати Apple Pay. І лише через три роки став доступним для використання деякими розробниками сторонніх застосунків.

А завдяки антимонопольній комісії ЄС, з минулого року інші платіжні системи також отримали право для здійснення транзакцій за допомогою NFC у iPhone.

До 2023 Apple не поспішала розвивати можливості «комунікації ближнього поля». Так, були потуги створення функції сканування прав водія в аеропортах за допомогою NFC або, наприклад, використання iPhone як універсального ключа для авто, офісу чи будинку.

Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $
Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Але все виявилося не так просто. У першому випадку процедура затягнулася на 2 роки, і зараз лише кілька аеропортів США пропонують таку послугу. А в другому – все впирається в технічні питання, пов'язані з ПЗ та апаратними змінами в тих же розумних замках.

Здавалося, що NFC й надалі служитиме для оплати. Однак, на WWDC 2023 ми дізналися про цілих трьох пов'язаних з ним функцій та можливостей:

  • оновлений AirDrop;

  • NameDrop;

  • нові сценарії для SharePlay.

Таким чином, старий добрий NFC отримав «другий подих», але тільки для iPhone на базі iOS 17. Про кожну з розширених опцій далі.


AirDrop – для передачі фото в iOS 17

Миттєво передати невеликий файл, яким, власне, і є фото, стало ще простіше, а головне, безпечно. Все, що потрібно, наблизити свій iPhone до іншого на відстань не більше 10 см, такі особливості технології NFC. Перед цим вибери фотку зі своєї медіатеки. Решта система зробить за тебе.



ti 864x452 1.png

Тепер не потрібно занурюватися в безодню хаосу: відшукувати користувачів вручну і тримати на контролі передачу важливих фото або документів на конкретний смартфон. Конфіденційність, про яку так дбає Apple, і тут на висоті.


AirDrop – для передачі великих файлів в iOS 17

Для передачі громіздких відео та цілої купи фотографій AirDrop завжди здавався сумнівним інструментом. Все через те, що технологія використовує Bluetooth, тобто комфортна відстань для обміну не повинна перевищувати 10 метрів.

Читай також: Огляд WWDC '23. Apple Vision Pro, iOS 17, MacOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro та інші новинки

Звичайно, такі умови прив'язують учасників з'єднання один до одного на деякий час. А якщо раптом терміново треба кудись бігти у справах? Однозначно, незручно.

Але з презентації iOS 17, для власників iPhone з'явилися добрі новини. Чекати закінчення процесу прийому чи передачі стало зовсім необов'язковою умовою успіху. При виході за межі горезвісних 10 метрів обмін здійснюватиметься за допомогою інтернету, причому перемикання відбудеться автоматично.

Супер ціна-11%
MQ9T3/MQ993
53 499 ₴
47 599 ₴
1 190 $
Спеціальна ціна-17%
MPVN3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Єдине, що мають бути дотримані дві умови – обов'язкова і рекомендована:

  1. Вхід до iCloud для одержувача та відправника.

  2. Достатня кількість пакетних гігабайт для мобільного трафіку.

Як я вже говорив на початку, підключення інтернету до безпроблемної передачі файлів стане доступним навіть не у фінальній версії iOS 17, а у подальших поновленнях. Тож доведеться почекати.


AirDrop – щоб приховати шок-контент

Хрестовий похід проти загального доступу до шокуючих фотографій та відео почав ще Марк Цукерберг у своїх Facebook та Instagram. Особливо небажаний такий контент для дітей.

Купертинівці підхопили ініціативу та анонсували деякі обмеження на такі медіа у своєму сервісі повідомлень iMessage. Як це працює? Система визначає ступінь «шоковості» та вирішує, замазати таке фото чи ні. А користувачеві надається можливість вибору: натиснути кнопку перегляду або проігнорувати.

-8%
MQ9V3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
-8%
MQ183
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $

Та ж схема торкнеться мультимедіа, що передаються за допомогою AirDrop в iOS 17. І все ж варто визнати, що ідея досить сира, адже кожна дитина може натиснути на кнопку «Show» і прибрати перешкоду між ним і контентом з неприйнятним змістом.


NameDrop – легкий спосіб поділитись контактом

Додавання спеціальних постерів контактів для себе та інших користувачів несподівано підтягло нову функцію – NameDrop. Щоправда, нову лише для Apple. На Android-смартфонах опція обміну контактів повітрям існує вже давно. Так, фішка не унікальна, але це ж iPhone )

У випадку появи NameDrop також не обійшлося без NFC. Так, все правильно, щоб поділитися своїм контактним постером, необхідно просто наблизити айфон до іншого і погодитися з пропозицією розшарування, яка з'явиться на екрані. І ще одна невелика деталь, Bluetooth та Wi-Fi повинні бути активовані.



ti 864x452 2.png

Функція NameDrop запрацює і на Apple Watch, що підтримують watchOS 10. І теж не раніше кінця цього року. Тут все цілком логічно та закономірно.


SharePlay – тепер не лише у FaceTime

Ця найцікавіша функція або навіть платформа була представлена в iOS 15.1. Завдяки SharePlay спільний перегляд улюбленого шоу або спортивного змагання з можливістю коментувати те, що відбувається на екрані, в режимі онлайн, як у кінотеатрі або пабі, став реальністю. А прослуховування музичних треків усіма учасниками сесії у FaceTime підкріпилося опцією вставки своєї композиції у плейлист.

Читай також: Прокачений Safari в iOS 17. Нові нереальні функції

Так було до презентації iOS 17. А тепер додалася процедура, яка незабаром стане звичною для всіх власників айфонів. Сценарії та варіанти дій для SharePlay «відчинять двері» після вже знайомого тобі ритуалу – наближення свого iPhone до іншого.

Не секрет, що Apple все більше уваги звертає на ігри. Розробники вже отримали програмний інтерфейс для зв'язування програм (API) оновленого сервісу SharePlay. А це означає, що ігри, які не входять у підтримку Game Center, стануть доступними в майбутньому.


Висновок

З максимальним розгортанням iOS 17 передавати дані повітрям, швидко і безпечно стане звичайною справою. І ця новина не може не тішити. Залишилося дочекатися виходу постфінальної версії наприкінці цього року.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар
Схожі статті