Легалізація Bitcoin в Україні. Парламент ухвалив відповідний законопроект

Днями Верховна Рада вдруге підтримала проект закону, який стосується криптовалют. Завдяки цьому вже скоро в Україні всі віртуальні гроші можна буде легко обмінювати, декларувати, майнити і навіть відстоювати право на токени в суді. Навіщо новий закон потрібен – зараз розповімо на зрозумілій мові.

Що передбачає закон України про криптовалюту

Говорячи по-простому, з недавнього часу в нашій країні дозволили мати і примножувати свої віртуальні активи. Насправді, добувати біткоіни раніше теж не було порушенням закону. Але цей процес заробітку не був під захистом держави.



1ezh|864х452.jpg

Тому власники криптовалюти не оподатковувалися, вони не вважалися працевлаштованими і не могли до кінця легально займатися своєю справою. Суд України не міг відстоювати їх інтереси, якщо раптом хтось вирішив викрасти дорогу валюту.

Але вже зовсім скоро "крипта" отримає в Україні юридичний статус, тобто буде нарівні з євро, доларом і фунтом. Майнери і власники віртуальних активів зможуть захищати свої права в суді. У нашій країні зможуть зареєструватися та абсолютно легально працювати різноманітні біржі, на яких проходять торги.

Контролювати оборот криптовалюти буде Міністерство цифрової трансформації. Воно відповідає за впровадження передових технологій в нашій державі. Виведення "крипти" може пробудити шахраїв, які стануть відмивати незаконно отримані гроші через ті самі біржі.


Тому Мінцифра збирається моніторити ринок за рекомендаціями нової організації FATF (Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей). Але чесним майнерам нема чого боятися. Вони зможуть розпоряджатися своїми активами, як того захочуть. І навіть розплачуватися "криптою" за послуги і товари.

Криптовалюта в Україні

Цікаво, що в нашій країні віртуальні гроші добуваються і використовуються, як мінімум п'ять років. Саме такий термін називають експерти, але нам здається, що криптовалюта в Україні з'явилася ще раніше. Обсяг транзакцій за день оцінюється в 150-200 млн доларів, в цілому наші громадяни мають близько 2 мільярдів доларів в токенах. Це просто неймовірні цифри!

Всі ці активи раніше не приносили жодної копійки до державного бюджету. Але вже скоро їх власники повинні будуть звітувати за покупку, продаж і інші операції перед податковою службою.



2ezh|864х452.jpg

У всьому світі поки немає єдиного способу регулювати криптовалюту. Кожна держава створює свої закони і правила обігу. Токени повністю легалізовані в таких країнах, як Японія, Німеччина і Франція.

У Британії вони до кінця не позначені законом, хоча там офіційно можна працювати біржам і обмінникам. Такі фірми проходять держреєстрацію і платять податки. Наша західна сусідка Польща визнала майнінг, покупку і продаж "крипти" бізнесом.

Північна сусідка Білорусь дозволяє ведення криптовалютного бізнесу в країні. А також дозволяє майнінг, реєстрацію бірж і обмінників. Найцікавіше, що в Білорусі за будь-яку операцію з токенами не потрібно платити податки.

Наші майнери повинні будуть віддавати до держбюджету 5% від свого прибутку. А крипто-організації обкладаються 18% податку (+1,5% військового збору). Це цілком хороші умови для трудової діяльності. Сподіваємося, що державні органи і далі будуть розвивати передові технології в Україні.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Показати всі
Коментарі
Додати коментар