Найкращі застосунки для читання книг на iPhone

Зміст

У наше століття технологій паперові книги перейшли в розряд екзотики. Замовити роман з автографом улюбленого письменника або в якості подарунка, у добротній палітурці та з яскравою твердою обкладинкою, – чудова ідея. Але читати, особливо в роз'їздах, набагато зручніше за допомогою мобільного пристрою. Ба більше, можна обмежитися одним лише iPhone з відповідним застосунком і не тягати з собою ще й електронну читалку. Ось про такі програми і піде мова в сьогоднішній статті. Поїхали!


Огляд застосунків для читання книг на iPhone

Читання все ще в моді. Цей факт підтверджує немислима кількість спеціалізованих програм, представлених в App Store. Розробники змагаються у зручності, доступності та максимальній універсальності своїх читалок.

Спеціальна ціна-16%
MTP53
36 999 ₴
31 099 ₴
776 $
Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 207 $

Причому повністю платних застосунків усе менше. Замість цього користувачам пропонується гнучка система тарифних підписок і якась кількість безкоштовних книг у каталозі.


Найкращі безкоштовні застосунки для читання книг

Деякі віртуальні читалки скоріше можна віднести до таких собі сервісів для скачування та читання літератури. Усі вони мають різний інтерфейс і свої особливості. І тут вже, як то кажуть, не спробуєш, не дізнаєшся.

Почну з пропрієтарного застосунку від Apple, який так і називається Apple Books. Він ідеально оптимізований під твій айфон або айпад. У категоріях можна подивитися поточний рейтинг за книжками, аудіокнигами та авторами. Є вкладки «Книги», «Бібліотека» та «Мої колекції».



ti 864x452 2.png

До функціоналу Apple Books належать такі можливості:

  • збільшення і зменшення шрифтів;
  • створення та пошук закладок;
  • виділення частини тексту іншим кольором або підкресленням;
  • гортання сторінок зверху вниз;
  • інтеграція аудіокниг із помічником Siri.

Але у програми є й суттєві мінуси. По-перше, це підтримка тільки двох форматів книжок: PDF і ePUB. А по-друге, власний каталог здебільшого вміщує видання англійською мовою.

На друге місце безкоштовних читалок для iPhone і айпад я поставив програму від прямого конкурента Apple під назвою Google Books & Audiobooks. Тепер усі книжки, зокрема і в аудіоформаті, з магазину Google Play доступні і для пристроїв з iOS. Причому і в онлайн, і в офлайн.

Крім безкоштовної підписки (платної просто немає) є можливість як безкоштовного скачування, так і на платній основі. Вибір просто гігантський: це і художня література, і комікси, і підручники. А ще, для аудіокниг присутня підтримка Siri.

-12%
MU123
41 999 ₴
36 899 ₴
920 $
-20%
MQ023
56 547 ₴
45 499 ₴
1 135 $

Третє місце в моєму ТОПі безплатних застосунків за eBoox. Який на почесному четвертому місці в рейтингу App Store. Крім усіх принад індивідуальних налаштувань яскравості, розміру шрифту і прокрутки сторінок він всеїдний і підтримує різні формати файлів. Це і FB2, і DOCX, і TXT, і ODT, і навіть застосовуваний в Apple Books ePUB. І, нарешті, можна отримати безкоштовний доступ до версії у вигляді веб-сайту для читання на будь-якому пристрої, підключеному до інтернету.


Платні застосунки для читання книг

Найкраща програма в українському сегменті App Store у розділі «Книги» – читалка Yakaboo. Її бібліотека вміщує понад 20 тисяч звичайних та аудіокниг українських і світових авторів, кожну з яких можна завантажити. За заявами розробників, Yakaboo – найбільша книжкова платформа України. Місячна підписка становить від $2,99.

На другому місці мого ТОПу застосунок з унікальним контентом насамперед українських авторів – це Абук. Тут і проза, і поезія, і нон фікшн, і дитячі твори. Окремо варто сказати про аудіокниги. З розробниками в якості дикторів співпрацюють такі зірки, як Сергій Жадан, Валерій Маркус, Іван Семесюк, Андрій Хливнюк і багато інших. До речі, деякі книги можна завантажити безкоштовно, а мінімальна преміум-підписка становить $3,49.

На третьому місці ще одна онлайн-бібліотека "made in Ukraine" – Librarius, яку також не можна назвати повністю платною. У її вільному доступі є чимало книжок. Що вже добре. Здебільшого, це стосується літературних шедеврів, які не охороняються законом про авторське право.



ti 864x452.png

Librarius має низку плюсів:

  1. Книги можна читати як в онлайн, так і в офлайн режимі.
  2. Є можливість оренди книг до 14 днів за зниженою ціною.
  3. До 10% будь-якого опусу у free-доступі.
  4. Більшість творів мають рейтинг сайту Goodreads з багатомільйонною аудиторією.

І так, у платному варіанті мінімальна ціна книги становить $0,99, а місячна підписка – $4,99.


Особливості читання на iPhone: синхронізація та бібліотеки

Припустимо, ти звик читати на айпаді, але якийсь час у тебе буде доступ лише до айфона. Поточну книгу завжди можна синхронізувати. Причому як місце, на якому зупинив читання, так і закладки, нотатки або виділений текст. Головне, щоб був увімкнений інтернет.

Для цього на смартфоні зайди в «Параметри» – «iCloud» – «iCloud Drive» – «Синхронізувати цей iPhone». Далі натисни на «iCloud» – «Показати все» та активуй застосунок «Книги». У випадку з Бібліотеками зайди в «Параметри» – «Книги» – «Синхронізація» і включи її паралельно з iCloud Drive.


Підтримка форматів і джерел книг

Хороша читалка – це та, яка підтримує саме ePUB-файли. Чому так? Усе просто, у книжках, як правило, присутня плаваюча верстка та мультимедійні вставки на кшталт тих самих ілюстрацій. Формат ePUB справляється з відображенням такого змішаного контенту на відмінно.

Спеціальна ціна-14%
MTUX3
47 999 ₴
41 299 ₴
1 030 $
Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
661 $

Що ж стосується джерел, кожен опус для продажу має свій ISBN – міжнародний книжковий номер. В іншому разі походження такого твору сумнівне.


Огляд хмарних сервісів для зберігання книг

Найпоширеніші місця зберігання книжок в інтернеті для користувачів айфон – це iCloud Drive (у випадку з Apple Books) та Google Drive (Google Books & Audiobooks). Але електронну літературу цілком можна імпортувати з того ж Dropbox в eBoox.


Поради щодо вибору застосунка для конкретних потреб

Рідна читалка від купертинівців підійде для перегляду документів у PDF-форматі та читання книжок із книгарні, переважно англійською мовою, що непогано при її вивченні. Гугловська програма з її великою бібліотекою сподобається любителям новинок.

А от завдяки програмам на кшталт Yakaboo, Абук чи Librarius можна зануритися не лише у світ української поезії та прози, а й почитати чи послухати останні світові бестселери українською.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар