Огляд macOS 14 Sonoma, watchOS 10, tvOS 17. Дата виходу, підтримувані пристрої

Зміст

Подання нових версій операційних систем для продуктів компанії Apple саме на всесвітній конференції WWDC – це вже традиція. Власне, насамперед для розробників і проводиться івент. iOS 17, macOS 14 Sonoma, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17, visionOS – ось «герої» чергової презентації купертинівців.

Читай також: Огляд WWDC '23. Apple Vision Pro, iOS 17, macOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro та інші новинки

Так, до речі, про те, як пройшла WWDC 2023, нещодавно на YouTube «Техно Їжак» вийшло коротке та гранично інформативне відео. Запрошую до перегляду, якщо ще не встиг це зробити. Там же на тебе чекає ще багато роликів про гаджети і технології. Дивись, цікався, підписуйся!





WWDC '23 за 6 хвилин. Apple Vision Pro, iOS 17, macOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro | Техно Їжак

У цьому матеріалі я розкрию тему трьох оновлених операційних систем: для комп'ютерів Mac, для розумного годинника і для телевізійних приставок. Ну що ж, поїхали!


Для початку представлю основні покращення та функції macOS 14 Sonoma, watchOS 10 та tvOS 17 в окремій таблиці. Коротко про головне, так би мовити. А ти вже вирішиш, продовжити читати далі чи зупинитись на цьому:



macOS 14 Sonoma, watchOS 10, tvOS 17
  Нові функції та покращення Сумісність
macOS 14 Sonoma Віджети: додавання доступне в будь-якому місці екрана, режим Continuity для перенесення віджетів з iPhone на Mac
Ігровий режим: Game Porting для перенесення ігор з Windows на Mac
FaceTime: ефект Presenter Overlay для виділення спікера на фоні
Safari: іконки в закладках, функція вебпрограми, можна ділитися ключами та паролями
MacBook Air: від 2018;
MacBook Pro: від 2018;
Mac mini: від 2018;
Mac Pro: від 2019;
Mac Studio: від 2022;
iMac: від 2019;
iMac Pro: від 2017.
watchOS 10 Smart Stack: колекція віджетів, що випливають залежно від контексту
Центр керування: швидкий доступ до налаштувань
Циферблати: 2 нових «Палітра» та «Snoopy»
Велосипед: всі дані у режимі реального часу можна побачити на iPhone.
Піший туризм: покращений застосунок «Компас», контури місцевості із зазначенням висот
NameDrop: Миттєвий обмін контактною інформацією
Apple Watch series 4 і новіший;
iPhone XR і новіший з iOS 17.
tvOS 17 Покращений Центр управління
FaceTime
Split View
Функція пошуку пульта
Apple TV HD (крім функції FaceTime);
Apple TV 4K.

Продовжуємо, і перша на черзі операційна система – macOS 14 Sonoma. Про неї і йтиметься.


macOS 14 Sonoma

Своєю назвою вже чотирнадцята версія операційної системи для гордості Apple – комп'ютерів Mac, цього разу завдячує долині в Каліфорнії, яка, до того ж, є центром виробництва маркових вин.

Спеціальна ціна-22%

До Sonoma була Ventura, названа на честь міста на центральному узбережжі тієї ж Каліфорнії. А ще раніше Monterey – на честь міста на березі однойменної затоки. Але не заглиблюватимемося в термінологію. Далі про macOS 14 Sonoma на які мак можна буде встановити систему, дату випуску бета та фінальної версії і, звичайно ж, про нові функції операційної системи.


Які Mac отримають MacOS 14 Sonoma?

До списку сумісних із Sonoma не увійшли деякі моделі Mac із 2017 року. Інформацію про те, які мак отримають macOS 14 Sonoma, можна побачити в таблиці вище.

Підтримка стосується пристроїв п'ятирічної та навіть шестирічної давності. Але не всі нові функції працюватимуть на старіших комп'ютерах. Для якихось потрібні будуть виключно чіпи Apple, а не Intel. Якось так.


Коли вийдуть версії MacOS 14 Sonoma?

Період виходу версій нової операційної системи затягнеться аж до осені та подання фінального продукту. А перша macOS 14 Sonoma beta чекала на розробників відразу після презентації на WWDC 23.

Отже, приблизний графік випусків виглядає приблизно так:

  1. WWDC 23 (5 червня). Найперша бета-версія, розрахована на розробників.

  2. Липень. Перша бета-версія, але для всіх охочих.

  3. До вересня (жовтня). Серія бета-версій та активне тестування.

  4. Вересень (жовтень). Остаточна версія без помилок.

Для завантаження та встановлення macOS 14 Sonoma beta profile розробника – ключова умова. Треба сказати, що цього року підхід змінився. Тепер не потрібно завантажувати спеціальну утиліту, а достатньо зареєструватись у бета-програмі під своїм Apple ID.

Але якщо тільки ти не розробник, поспішати не варто. Встановлювати версії, що проходять тестування, так собі ідея. Вони мають багато помилок і недоробок, які можуть вплинути на роботу твого Mac. Краще дочекатися, коли вийде macOS 14 Sonoma у вигляді фінальної версії, тим більше, що це всього лише три місяці.


Що нового в macOS 14 Sonoma?

Нова операційна система для «яблучних» комп'ютерів стартувала. macOS 14 Sonoma дата виходу якої (я про остаточний продукт) намічена на осінь 2023 року, вже пропонує низку цікавих функцій та можливостей.

Віджети. А ось і перша відповідь на запитання: «macOS 14 Sonoma що нового?». Додавання віджетів тепер доступне будь-де на екрані. Головна теза Apple щодо них: «Наочність, але не нав'язливість». При запуску якого-небудь застосунку віджети ніби блякнуть, стають чорно-білими і не відволікають від роботи. Хоча в налаштуваннях можна залишити колір.

З'явився новий режим Continuity, що дозволяє додавати віджети з iPhone на Mac.



ti 864x452.png

Ігровий режим. Ігри для Windows тепер можна переносити на MacOS 14 Sonoma, завдяки спеціальному набору інструментів Game Porting. Це у рази зменшує період розробки ігор. Новий режим стане у пріоритеті для використання центрального та графічного процесорів, що за словами Apple, має найкраще вплинути на видовищність та чуйність під час ігрової сесії.

FaceTime. Новий ефект під назвою Presenter Overlay ніби відокремлює тебе від решти тла. Це особливо актуально для проведення презентацій або конференцій. На Mac з власними чіпами M можна також додавати розмиття фону та грати з освітленням.

Читай також: iOS 17. В деталях

Браузер Safari. Як запевняє Apple, «яблучний» браузер тепер найшвидший у світі. Це стосується насамперед пошуку. У закладках з'явилися іконки. Тепер вебсайт, що часто переглядається, можна перетворити на вебзастосунок. Достатньо додати його до панелі Dock. У macOS 14 Sonoma можна ділитися ключами та паролями з групою контактів. Це має сенс для корпоративних облікових записів.


watchOS 10

Оновлення для розумного годинника стало, на думку багатьох, найбільшим з представлених на WWDC 23. Про дати випуску всіх версій, які Apple Watch отримають watchOS 10, а також про нові функції далі.


Які Apple Watch отримають watchOS 10?

Нова операційна система працюватиме з тими ж пристроями, що і watchOS 9. А це означає, що Apple Watch series 4 і новіше гарантовано отримають оновлення. До цього перелік сумісних моделей скорочувався раз на 2 роки. Тепер все інакше. Щонайменше рік четверта серія точно протягне.


Що ж до сумісності з iPhone, підійдуть всі смартфони із встановленою iOS 17. Тобто iPhone 8/8 Plus та iPhone X залишаться за бортом.


Коли вийдуть версії watchOS 10?

Тут картина приблизно така ж, як і у випадку з macOS 14 Sonoma з тією різницею, що фінальна версія watchOS 10 може вийти трохи раніше, у вересні. Наприклад, watchOS 9 вийшла 9 вересня 2022 року.


Що нового в watchOS 10?

В операційній системі десятого покоління основний упор націлили на тренування та здоров'я. Не забули також і про віджети. Але про все по черзі.

Smart Stack. У watchOS 10 реалізована ціла колекція віджетів, що залежать від контексту. Що це означає? За допомогою Digital Crown на будь-якому циферблаті можна міняти віджет. Просто поверни коліщатко - і один з них, що максимально відповідає моменту, першим з'явиться на екрані.

Наприклад, якщо день тільки розпочався, це буде віджет «Погода», а якщо ти увімкнеш таймер, першим буде відповідний віджет.



ti 864x452 2.png

Центр керування. Для того, щоб отримати швидкий доступ до налаштувань, достатньо натиснути на бічну кнопку, свайп виявився не таким зручним. А щоб повернутися до останньої відкритої програми, можна двічі натиснути на Digital Crown.

Циферблати. У watchOS 10 з'явилося два циферблати: «Палітра» та «Snoopy». Перший має безліч кольорів, а шари, що перекривають, змінюються і зсуваються протягом дня. Другий нагадує циферблат «Toy Story», що вже доказав свою популярність.

Велосипед. Взаємодія з iPhone під час велотренувань ніколи ще не була такою зручною. Маршрут та всі дані тепер можна бачити на екрані смартфона, встановленого на кермі, прямо під час їзди.

Додалося багато різних фішок, серед яких:

  • зони серцевого ритму;

  • гоночний маршрут;

  • висота над рівнем моря;

  • оцінка потужності (FTP);

  • налаштування тренування.

Крім цього, збільшився список аксесуарів та датчиків, що підключаються через Bluetooth. До таких відносяться, зокрема, датчики каденсу.

Спеціальна ціна-18%
-11%

Піший туризм. Покращення торкнулися застосунку «Компас». У ньому тепер зберігатимуться точки в дорозі, наприклад, коли востаннє здійснювалося підключення до стільникового зв'язку. Карти тепер здатні відображати контури місцевості зі вказівкою висот. Можна шукати маршрути, дізнаватися про їх протяжність та рівень складності (опція доступна тільки в США).

NameDrop. Про цю функцію я вже писав у матеріалі про iOS 17. Для обміну контактною інформацією достатньо піднести Apple Watch до iPhone і натиснути на «Поділитися».


tvOS 17

Під час анонсу нової операційної системи для «яблучних» телевізійних приставок було продемонстровано кілька корисних функцій. Серед них покращений Центр керування та пошук втраченого пульта за допомогою iPhone.



ti 864x452 4.png

Але все це затьмарив застосунок FaceTime для здійснення відеодзвінків на Apple TV 4K. Тепер можна використовувати камеру iPhone або iPad під час розмови з телевізором. Є підтримка SharePlay, можна синхронізувати контент під час розмови FaceTime.

Ще одна фішка – Split View або розділення екрана. Ти можеш дивитися важливий контент і водночас розмовляти телефоном.

Інтеграція зі сторонніми програмами теж є. За заявами Apple, програми для відеоконференцій від Cisco, Zoom та інших компаній зможуть працювати на приставці вже до кінця цього року.

І так, з новою операційною системою будуть сумісні всі приставки Apple TV 4K, а також Apple TV HD, але на ній не запрацює функція FaceTime.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні гаджети Apple:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар