Все про Apple Vision Pro. Дата виходу, характеристики, ціна та інші деталі

Зміст

Зрештою, це таки сталося. Анонс гарнітури змішаної реальності, про яку ходили чутки протягом кількох останніх років, відбувся. Як і очікувалося, інноваційний продукт від Apple був представлений на всесвітній конференції розробників WWDC 23. І, що цілком зрозуміло, справив справжній фурор серед шанувальників талантів купертинівців.

І так, якщо ти ще не в курсі, які новинки викотила Apple на WWDC 23, можеш дізнатися про них у короткому 6-хвилинному відео на YouTube «Техно Їжак». Заходь, дивись, підписуйся, тисни на дзвіночок, щоб не пропустити актуальну інформацію зі світу гаджетів!





WWDC '23 за 6 хвилин. Apple Vision Pro, iOS 17, macOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro | Техно Їжак

Про намічену дату випуску, ціну, дизайн та застосовані матеріали, характеристики та особливості, а також про програмне забезпечення та взаємодію з додатками розповім у цьому матеріалі. Поїхали!

Читай також: Огляд WWDC '23. Apple Vision Pro, iOS 17, macOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro та інші новинки

Перед розбором основних моментів пропоную ознайомитися з тим, що відомо про «просторовий комп'ютер», так би мовити, у стислому викладі.



Apple Vision Pro
  Apple Vision Pro
Дизайн Передня частина з єдиного шматка тривимірного багатошарового скла
Оправа з алюмінієвого сплаву
Технологія Light Seal у прилеглій частині
Змінний та регульований ремінець
Чіпи Apple M2 Chip як основний
Apple R1 Chip для обробки вхідних даних
Операційна система VisionOS
Дисплеї 2 дисплеї, micro OLED матриця з 23 мільйонами пікселів
Відтворення відео в 4K
Аудіо 2 драйвери з підтримкою Spatial Audio у кожному аудіомодулі
Digital Crown Для контролю занурення у віртуальний світ
EyeSight Створює проєкцію погляду для оточуючих
FaceTime Для відеоконференцій створюється персональний цифровий образ із мімікою та рухами рук у реальному часі
Аутентифікація Optic ID зчитує райдужну оболонку ока та її унікальні візерунки
Автономність 2 години
Дата випуску Початок 2024 року (у США)
Ціна від* $3499

*Ціна буде актуальна для США

А тепер спробую прокоментувати кожен із пунктів.


Коли планується випуск Apple Vision Pro

Як запевняє компанія Apple, доступність розумних окулярів для всіх охочих стане можлива не раніше початку 2024 року. Швидше за все, це станеться навесні. Продукт надійде у продаж, зазвичай, у фірмові магазини, що у США. А ось користувачі з інших країн зможуть належним чином оцінити інноваційну гарнітуру лише до кінця наступного року.

Існує навіть припущення, що перед запуском Apple Vision Pro відбудеться окремий івент за прикладом аналогічного Apple Watch, який пройшов у 2015 році.


Якою буде ціна Apple Vision Pro

З презентації WWDC 23 ми дізналися, що початкова ціна гарнітури складатиме $3499. І це у США. Неважко здогадатися, що в інших країнах вартість окулярів зросте, втім, як і з рештою «яблучних» гаджетів. Нічого кардинально нового.


І це не говорячи про те, як працюватиме система, пов'язана з рецептурою лінз для конкретного користувача, яку пропише йому окуліст. А такий компонент однозначно збільшить ціну і так преміального продукту.


Що відомо про дизайн Apple Vision Pro

Команда дизайнерів, чия думка чи не важливіша за думку інженерів Apple (у цьому ми переконалися з численних витоків від перевірених інсайдерів), постаралася створити дійсно зручний гаджет. Адже Apple Vision Pro носиться на голові, а значить комфорт понад усе.

Під передньою частиною, яка є єдиним шматком тривимірного відполірованого скла, приховані всі камери та датчики. Навколо розташувалася алюмінієва рамка з коронкою Digital Crown, що керує. Проміжний шар між рамкою та обличчям – так званий Light Seal. В оголов'ї ж використовується технологія 3D-трикотажу.



ti 864x452 1.png

Light Seal здатний підлаштовуватися під форму конкретної особи та кріпиться до рамки за допомогою магнітів. А до голови маску притискає еластичний ремінець, розмір якого можна регулювати за допомогою спеціального диска. Таким чином, виключаючи неточну посадку. Це необхідно не тільки, щоб окуляри комфортно прилягали до обличчя, але і для кращого сприйняття звуку із вбудованої аудіосистеми.

І навіть якщо всі налаштування не дозволяють відрегулювати положення гарнітури, буде доступна ціла розмірна сітка ремінців. Адже Apple Vision Pro мають повністю модульну конструкцію.


Характеристики та фішки Apple Vision Pro

Деякі чутки про залізо та нові функції пристрою так чи інакше здійснилися. А деякі, на зразок Optic ID – розблокування за допомогою сканування райдужної оболонки ока, приємно здивували провісників.


Процесори

Неперевершена обчислювальна продуктивність, схоже, буде однією з основних особливостей пристрою. У Apple Vision Pro передбачено не один, а відразу два процесори. І обидва, як завжди, найсучасніші та передові:

  1. Apple M2 Chip.

  2. Apple R1 Chip.

Вся інформація, що надходить у окуляри, обробляється основним вбудованим чіпом M2 з активною безшумною системою охолодження. Своєю чергою, працюючий з ним у парі чіп R1 обробляє вхідні дані з 12 камер, 5 датчиків та 6 мікрофонів.

Спеціальна ціна-10%

При цьому затримка складає всього 12 мілісекунд. За заявою Apple, оновлення зображень відбувається у 8 разів швидше, ніж може вловити людське око.


Дисплеї

В інноваційних окулярах використовується micro OLED-матриця з новою побудовою субпікселів. Вона вміщує 23 мільйони пікселів на двох крихітних панелях. Наступний шар – тривимірна лінза з високою чіткістю. Відео відтворюється в роздільній здатності 4K. За чіткість картинки та тексту можна не переживати, вона буде однаково гарна під будь-яким кутом.


Аудіо

Нова просторова аудіосистема складається з двох драйверів за допомогою Spatial Audio, причому в кожному з двох аудіомодулів. Пристрій аналізує навколишню кімнату та коригує звук так, щоб здавалося, що він йде не з динаміків, а з усього приміщення.


Відстеження очей

Набір сенсорів здійснює тривимірне картографування та точне відстеження очей. Система використовує камери та світлодіоди, щоб проектувати невидимі світлові візерунки на очі.

Таким чином, для керування пристроєм достатньо погляду користувача. Жодних контролерів та допоміжних аксесуарів!


Optic ID

У гарнітурі Apple Vision Pro реалізовано абсолютно новий метод аутентифікації та розблокування, який називається Optic ID. І так, він надійніший, ніж усе, що було до нього. Гаджет здатний «зчитувати» райдужну оболонку ока та запам'ятовувати її унікальні візерунки.



ti 864x452 3.png

Обійти такий захист набагато складніше, ніж відбиток пальця або FaceID. Безпрецедентно високий рівень безпеки! З особистими даними користувача все по-старому, як у Mac або iPhone, за їх зберігання відповідає спеціальна підсистема Secure Enclave, вшита в систему на кристалі від Apple. Програми та сайти не стежать за тим, куди дивиться користувач, відстежуються лише кліки, а деякі програми не бачать його оточення.


EyeSight

Ця приголомшлива функція надає проєкцію очей власника гарнітури у неспотвореному вигляді. Так, щоб оточуючі могли бачити твій погляд. До EyeSight додали індикатор простору, завдяки якому решта людей може зрозуміти, чи знімаєш ти просторове фото чи відео.

Читай також: iOS 17. В деталях

І так, за чутками, реалізація цієї функції була одним із найскладніших завдань у процесі проектування пристрою. Проте інженери Apple впоралися з нею на «відмінно».


Автономність Apple Vision Pro

Гарнітура працює від зовнішнього алюмінієвого акумулятора, що має ергономічну форму із закругленими краями. З'єднання здійснюється за допомогою кабелю, а носити батарею можна в кишені, габарити дозволяють. Таке конструктивне рішення дозволило значно зменшити вагу Apple Vision Pro. Ну і найголовніше, акумулятора вистачає на 2 години роботи.


ПЗ та програми для Apple Vision Pro

Операційна система VisionOS була спеціально розроблена для цієї революційної гарнітури. З'явилися нові механізми, такі як об'ємний динамічний рендеринг і фреймворки (програмні платформи) застосунків для того, щоб керувати системою.


Гарнітура дозволить робити безліч речей, серед яких:

  • перегляд фільмів та шоу;

  • прослуховування музики;

  • перегляд фотографій;

  • ігри;

  • перегляд об'єктів у 3D;

  • проведення спільних презентацій.

Нові інструменти вже у розпорядженні розробників, і вони активно працюють над створенням адаптованих застосунків. За заявами Apple, при запуску Apple Vision Pro будуть доступні сотні програм, у тому числі й існуючі на iPhone та iPad. Причому багато хто з них від сторонніх розробників, наприклад, та сама Microsoft Office або Adobe Lightroom. Apple навіть створить окремий App Store для диво-окулярів.

І ще кілька слів про FaceTime. У гарнітурі немає камер для проведення відеоконференцій. Тому під час реєстрації створюється твій персональний цифровий образ. Зчитуватиметься міміка обличчя і відображатиметься у вигляді віртуального аватара. І це буде не нерухома картинка, а анімація, що відображає рух обличчя та рук тут і зараз.


Висновок

З появою нових програм можливості Apple Vision Pro будуть тільки збільшуватися. Темп гонки заданий і досить високий. Цікаво, чим дадуть відповіді Apple конкуренти?

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні VR окуляри:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар