Про крипту простими словами. Що це? Як працює? З чого почати?

Офіційно роком створення першої криптовалюти вважається 2009-й. Відтоді ця технологія розвивається дивовижно швидкими темпами. Про біткоїн та ефір сьогодні говорять навіть школярі. Хоча далеко не всі розуміють, як з’являються ці віртуальні монетки, як їх отримати та де можна витратити.

В цьому матеріалі ми спробуємо максимально простою мовою відповісти на всі питання про криптовалюти, які в тебе могли виникнути. Буде точно цікаво та продуктивно, тож не будемо затягувати зі вступом, а поїхали! :)


Криптовалюти, блокчейн, криптобіржи – що це таке?

Справжні фахівці своєї справи вважають “крипту” не якимись інтернет-грошима, товаром чи віртуальною валютою. Найкраще пояснення, яке ми зустрічали, звучить так: криптовалюта – це такий же актив, як звичні для нас гроші, цінні папери або акції.



b1-ezh|864х452.png

Від звичайних купюр чи безготівки “крипта” відрізняється тим, що вона зберігається не на банківському рахунку, а на електронному гаманці. Жодні правоохоронці чи держава не можуть заморозити твої біткоїни чи списати.

Ще одна особливість криптовалюти полягає в тому, що вона майже ніколи не пов’язана з економікою якоїсь держави. Хоча є й винятки, коли розробники спеціально прив’язують курс свого коїна до долара. Проте як правило більшість всіх токенів та коїнів мають свій особистий курс. Він залежить лише від популярності “крипти” на ринку.

Можливо, на цьому етапі ти вже почав гуглити, що таке “коїн” та “токен”. Ми обіцяли пояснити все максимально просто, тому вже виправляємося.

Коїн – це грошова одиниця криптовалюти, наприклад 1 криптогривня. Її можна здобути за допомогою майнінга, переказами від інших користувачів, обмінювати, продавати і так далі.

Токен можна порівняти з цінними паперами. Його неможливо намайнити, але можна отримати за певну активність або купити. Токен не має якоїсь певної ціни сам по собі, хоча якщо вивести його на біржу, то можна продати за чітким курсом. Для інвестування найчастіше використовують саме токени.


Блокчейн: чому “крипта” – це безпечно

Думаю, ніхто не буде заперечувати, що інтернеті є серйозні проблеми з безпекою. Сторінки в соцмережах та навіть доступ до банківських рахунків хакери зламають чи не щодня. Розробники криптовалют знайшли хитре та дуже надійне розв'язання цієї проблеми.



b2-ezh|864х452.png

“Крипта” побудована на системі блокчейн. Це найнадійніший на сьогодні метод зберігання інформації. За його принципом кожна дія з криптовалютою записується, кодується і зберігається на мільйонах різних пристроях по всьому світу. Хакери просто не можуть зламати одночасно всіх учасників ланцюжка блокчейну, а тому ніколи не вкрадуть твої активи. Принаймні у найближчі 5 - 10 років такої технології, за словами спеціалістів, точно не вигадають.

На додачу розвіємо ще один популярний міф. Дехто помилково вважає, що криптовалюта є, нібито, фінансовою пірамідою. Це і близько не так. Адже фінансові піраміди побудовані на тому, що гроші одних людей виплачують іншим. Натомість біткоїн має певну вартість, яка залежить від його популярності на ринку. Ніхто не обіцяє його власникам мегаприбутків, зірок з неба і безкоштовного сиру з мишоловки.


Як стати власником криптовалюти

Поповнити свій електронний гаманець коїнами і токенами можна багатьма способами. Передусім це всім відомий майнінг, коли користувач здобуває “крипту” за допомогою свого комп’ютера або цілої “криптоферми” (по суті, потужнішого копмʼятера).

#TEXT_ELEMENTS_1#

Якщо казати максимально просто, майнінг полягає в тому, що власник системи комп’ютерів надає потужності для роботи блокчейну й отримує за це прибуток. Чим потужніша в тебе “ферма”, тим більше можна намайнити крипти. Проте це не найпростіший спосіб сьогодні.

Стейкінг – це свого роду інвестиція. Якщо в тебе вже є якась певна кількість криптовалюти, ти можеш відправити її на обслуговування блокчейну, а через певний час отримати винагороду. Але для цього в тебе вже мають бути активи на криптогаманці. А для цього потрібна біржа. Про цеї і поговоримо далі.

Покупка та трейдинг. Віднедавна з’явилось безліч можливостей для придбання “крипти” на спеціальних біржах або в обмінниках Правда що-до останніх, ми радимо знайти перевірені обмінники. Більш популярними є криптобіржі, наприклад Binance та WhiteBIT. Це гіганти своєї галузі, які офіційно працюють в Україні та приносять нашій економіці величезну користь. Саме тому, в обох навіть можна зареєструватися через Дію – держава підтримує.

#TEXT_ELEMENTS_2#

Ми в Техно Їжаку співпрацюємо з біржею WhiteBIT – найбільшою в Європі та однією з двох найбезпечніших у світі за версією незалежного аудиту Hacken. А у WhiteBIT є криптокарти WhiteEx, прибдавши які, можна просто поповнити свій ериптогаманець. Тому якщо ти хочеш максимально просто стати власником “крипти”, звертайся до нас. Раніше ми детально розповіли, як це зробити. Рекомендуємо ознайомитись. А якщо раптом виникнуть додаткові запитання – пиши в коментарі, ми залюбки допоможемо.

Як заробляють на криптовалюті

Найочевиднішим способом збагатитись на “крипті” здається майнінг. І в цьому є доля правди. З першого погляду виглядає все просто – підключаєш програму, налаштовуєш комп’ютер і гребеш гроші лопатою. Та насправді зараз здобути криптовалюту таким чином не просто.

По всьому світу є мільйони охочих намайнити біткоїни та ефіри. Щоб твоя “ферма” приносила хороший заробіток, її потрібно постійно оновлювати. Тож майнінг вимагає великих вкладень у нове “залізо” для “ферми”, та витрачає дуже багато недешевої електроенергії. Насправді цей процес досі є вигідним, але вже не настільки привабливим, як скажімо 5 років тому.

Сьогодні експерти найчастіше заробляють на криптовалюті завдяки трейдингу. Простіше кажучи, купують активи дешевше і продають дорожче. Курс “крипти” дуже мінливий та залежить від безлічі факторів. Наприклад, якась відома особистість може написати у Twitter, що збирається продати велику частину своїх коїнів. І вони миттю здешевшають на кілька відсотків.



b3-ezh|864х452.png

Або ж навпаки. Якось компанія Microsoft дозволила купувати за біткоїни ПО Windows та консоль Xbox, після чого валюта стрімко зросла в ціні. Якщо перед такою подією розумітися її на ринку, то можна непогано заробити на цих коливаннях.


Як витратити “крипту” в Україні

Українські компанії не відстають від “майків” та вже давно охоче приймають криптовалюту як оплату. так у магазинах Техно Їжак можна без проблем розрахуватися USDT через POS-термінали Whitepay. Зараз для оплати приймаються понад 130 видів криптовалют.

До слова, українці є одними з найбагатших криптовласників у світі. ІТ-компанія Triple-A минулого року підрахувала, що в нашій країні “крипту” мають 12,7% населення – 5,6 млн осіб. Тому кожен десятий, кого ти зустрінеш на вулиці, скоріше за все може похизуватися біткоїном на своєму рахунку.

Якщо ти хочеш найближчим часом поповнити цей список, пам’ятай що немає універсальної формули, як сколотити шалені статки на коїнах чи токенах. Жодні курси не зроблять з тебе мільйонера, хоча можуть допомогти порозумітися в цій сфері. Криптовалюта – це не найлегший шлях до успіху. На ньому можна зустріти багато перепон та труднощів. Але чому б не спробувати ;) Тим паче, стати кріптовласником сьогодні так легко.



Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар