Обігрівачі у Техно Їжаку! Який обігрівач вибрати? Чим відрізняється конвектор від керамічної панелі?

Зима вже близько! Ми не знаємо, що на нас чекає у ці холодні три місяці. Але нам точно відомо, що ніхто і ніщо не зігріє так добре, як хороший обігрівач. На щастя, в магазинах їх покищо вистачає.

Найпопулярнішими варіантами є керамічні панелі та конвектори. Не знаєш чим вони відрізняються та який обрати? Як казав класик: “Успокойся! Не псіхуй!” У цьому матеріалі ми все тобі детально розповімо.


Чим відрізняється електричний конвектор та керамічна панель?

Щоб розібратися, який варіант обігрівача кращий, передусім потрібно зрозуміти, як вони працюють. Адже конвектори та керамічні панелі мають геть різні принципи роботи, з яких випливають їхні плюси та мінуси.

Як працює конвектор. Цей тип обігрівачів засмоктує холодне повітря біля підлоги, нагріває його та випускає в кімнату. За законами фізики теплий потік повітря підіймається до стелі, а холодний опускається вниз, де знову нагрівається – і так по колу. Такі обігрівачі дуже швидко отеплюють приміщення.

Конвектор складається з нагрівального елементу, корпусу та елементів керування. Зазвичай в них є вбудований термостат, який вимикає систему після того, як в кімнаті буде комфортна температура. Цю опцію можна налаштувати під себе, скажімо обрати 20°C.

Супер ціна-5%

Фахівці рекомендують встановлювати електричні конвектори під вікном, де зазвичай розташована батарея. Це цілком логічно і навіть розумно, адже так конвекційний обігрівач створить теплову завісу в кімнаті між найхолоднішим місцем (біля вікна) та усім іншим простором, де перебувають люди. Це допоможе краще утримати тепло.

Хоча конвектор можна встановити і в будь-якому іншому місці. Нерідко в комплект до обігрівача входять коліщатка, завдяки яким його можна пересувати взагалі по всьому дому. Нагрівальний елемент у конвекторів схований в герметичному закритому блоці з легкого металевого сплаву. Його корпус не розігрівається до високої температури, тому можна не боятися випадково обпектися від необережного дотику.

Як працює керамічна панель. На відміну від конвекторів, такий тип обігрівача нагріває не повітря в кімнаті, а предмети навколо себе і людей завдяки інфрачервоному випромінюванню. Керамопанелі можна порівняти з сонячним світлом. Напевно ти пам’ятаєш зі школи, що Сонце спершу нагріває землю, океани та моря, а вже потім від них стає теплим повітря.

Тому щоб швидко зігрітися, треба сісти біля приладу. Їх легко пересувати по дому за допомогою коліщаток. При використанні панелі повітря в кімнаті нагрівається не так від панелі, як від предметів, на які вона повернута. Тому для обігріву великої кімнати інфрачервоним обігрівачем знадобиться більше часу, ніж при використанні конвектора.


Водночас керамічні панелі працюють набагато ефективніше та використовують аж вчетверо (!) менше енергії. Вони також вважаються більш безпечними через те, що зовсім не сушать повітря. Інфрачервоні керамопанелі можуть похизуватися хорошою тепломісткістю. Вони поступово нагріваються (від 10 до 20 хвилин), але довго зберігають тепло. Після виключення поверхня приладу вистигає ще протягом 30-40 хвилин.

Є також ще один менш розповсюджений вид обігрівачів – металевий інфрачервоний обігрівач. Він працює за тим же принципом, що і керамічна панель. Тільки у ньому замість керамічної пластини використовується металева.


Який обігрівач обрати: Керамічну (металеву) панель або електричний конвектор?

Якщо шукаєш можливість забезпечити собі тепло на всю зиму обігрівачем, який може повністю замінити опалення, то тобі скоріше підійде конвектор. Попри його неекономність, він швидко нагріває кімнату до високих температур та цілком може стати єдиним джерелом тепла.


Хоча в конвектора є й недоліки. Він сушить повітря та нерідко накопичує пил всередині корпусу, через що після його тривалого використання в приміщенні може з’являтися неприємний запах горілого. Але є лайфхак, як розв'язати цю проблему з пилом: регулярно прочищай отвори обігрівача пилососом з вузькою насадкою.

Плюси конвектора:

  • Швидко обігріває приміщення;
  • Безпечний та безшумний;
  • Не боїться вологих приміщень (можна використовувати у ванній);
  • Довговічний, придатний до ремонту;
  • Простий у використанні.

Мінуси конвектора:

  • Сушить повітря;
  • Споживає більше електроенергії;
  • Забивається пилом.

Керамічні та металеві панелі з інфрачервоним випромінюванням виділяються своєю економічністю та безпекою. Це чудовий варіант додаткового обігрівача для квартири до опалення. Його можна розмістити поруч з ліжком або робочим місцем й насолоджуватись теплом. При цьому, показники лічильника не шокують тебе наприкінці місяця.

Водночас керамопанель при потребі стане й повноцінним замінником опалення, хоча для цього доведеться використовувати її цілодобово. Такий тип обігрівача не сушить повітря, вважається більш безпечним для дітей, рослин та хатніх улюбленців.


Переваги керамічної панелі:

  • Споживає менше електроенергії;
  • Нагріває не повітря, а предмети та людей;
  • Більш компактна;
  • Не сушить повітря;
  • Не боїться вологи (можна використовувати у ванній);
  • Безпечна та безшумна;
  • Довго остигає;
  • Довговічна.

Недоліки керамічної панелі:

  • Неможливо відремонтувати при серйозних проблемах;
  • Довго нагріває кімнату.

Насправді неможливо ствердно сказати, що якийсь з типів обігрівачів є кращим або гіршим. Вони всі чудово виконують свою функцію. При виборі між керамічною панеллю і конвектором слід відштовхуючись від того, що потрібно саме тобі. Сподіваюся, ми досить детально, але просто пояснили різницю між ними. Бажаємо теплої, щасливої, а головне мирної зими!



Читати наш блог у Telegram
Товари з огляду
Коментарі
Додати коментар