Досвід використання iPad як заміни ноутбука

Зміст

Розвиток технологій надав нам можливість користуватися ультратонкими ноутбуками та планшетами. Це особливо актуально, коли вважаєш за краще працювати поза домом або часто перебуваєш у роз'їздах. Той самий професійний 12,9-дюймовий iPad на чипі M2 вдвічі легший і тонший за порівнянний за параметрами екрана MacBook Air 13" M2 Chip. Але чи можна використовувати iPad Pro як ноутбук на повну? У сьогоднішньому матеріалі порівняємо обидва формфактори за основними критеріями і постараємося відповісти на головне питання: «Що краще купити: iPad або ноутбук і в чому різниця між ними?». Поїхали!


Портативність

Маючи товщину меншу, ніж у будь-якого смартфона з актуальної лінійки iPhone 15, «яблучний» планшет однозначно виграє у найтоншого MacBook. А вага найбільшого iPad Pro 12,9" 6-покоління (2022) становить усього 685 грамів. Якщо не додавати клавіатуру-чохол типу Magic Keyboard або Smart Keyboard Folio, виходить досить портативненько.

Спеціальна ціна-24%

Але для споживання медіаконтенту або ігор ніякої зовнішньої клавіатури і не потрібно. А мишку або трекпад можуть замінити сенсорний екран і Apple Pencil. Останній, наприклад, допоможе легко впоратися з редагуванням документів у форматі PDF, що називається, «на колінці». Чи замінить iPad Pro ноутбук у цьому та схожих випадках? Звичайно так! Особливо, при систематичному використанні в обмежених умовах власного або громадського транспорту, тобто, в дорозі.


Яка мета купівлі?

Хоча варто визнати, що макбук – річ універсальна, проте планшет має кілька вельми зручних властивостей, одна з яких і зовсім притаманна тільки йому. Мова про такий вид творчості, як малювання. Підтримка тієї чи іншої моделі Apple Pencil присутня у всіх актуальних iPad. Тут можна заощадити і взяти базову модель.

А якщо купиш «прошку» на чипі M2, отримаєш функцію «Наведення олівця», завдяки якій при піднесенні олівця до поверхні дисплея з'являється віртуальний курсор, який показує точне місце дотику кінчика стилуса.



ti 864x452.png

Якщо ж тобі потрібен гаджет для серфінгу в інтернеті та перегляду фільмів і серіалів, професійний iPad брати ні до чого (як і MacBook). Що ж стосується редагування фото і відео «на ходу» для блогу, тут також зручніше використовувати планшет. Єдина рекомендація – бажано, щоб обсяг оперативки був 16 ГБ, якщо працюєш, наприклад, у Davinci Resolve.


Клавіатура

А чи можна використовувати айпад замість ноутбука для написання текстів з його-то віртуальною клавіатурою? Ні, тут макбук з повноцінною фізичною «клавою» однозначно лідирує. Звичайно, можна обзавестися розумною Magic Keyboard на додаток до такого ж планшета.

Але, по-перше, назвати її дешевою язик не повертається. А, по-друге, її маса 601 грам, і в сумі з планшетом вага загальної конструкції впритул наближається до епловського ноутбука та й товщина теж. Так собі заміна.


Роз'єми та порти

У всіх актуальних і не дуже моделей iPad, зокрема і з приставкою «Pro», лише один порт USB-C (Thunderbolt/USB 4) з функціями заряджання, передавання даних і підключення зовнішньої периферії. Якщо задіяти смарт клавіатуру, додається ще один, суто для зарядки. Але на цьому все. І чи замінить iPad Pro ноутбук у цьому випадку? Так, але тільки якщо ти розщедришся на хаб.

Спеціальна ціна-33%
Спеціальна ціна-22%

У MacBook, особливо, професійної серії, портів USB-C може бути цілих три. Крім цього присутній порт HDMI для підключення моніторів до 8K, слот для SDXC-карт і роз'єм 3,5 мм для підключення навушників. А для зарядки передбачений MagSafe.


Автономність

Айпади об'єднує не тільки наявність одного порту USB-C для всього на світі. Усі планшети, і навіть iPad Pro 12,9" 6-покоління, здатні протриматися до 10 годин у режимі серфінгу через Wi-Fi або відтворення відео і до 9 годин того ж самого, але через мобільний інтернет.

А чи можна використовувати iPad Pro як ноутбук з точки зору автономності? Тут відповідь однозначна – ні. З ноутбуками від Apple справи йдуть набагато краще. Наприклад, порівнянний за розмірами з флагманом iPad Pro 12,9" «повітряний» MacBook Air 13" на тому ж чипі M2 в інтернет-режимі живе до 15 годин, а в режимі відтворення відео з Apple TV – до 18 годин. Дивитися фільми на моделях із процесором M3 на борту можна ще довше – до цілих 22 годин.


Продуктивність

Планшети завжди були слабкішими за ноутбуки, та від них і не вимагалася участь у вирішенні складних завдань. Ситуація стала змінюватися з впровадженням купертинівцями власної «системи-на-кристалі» і в айпади. Той самий iPad Pro 12,9" на чипі M2 у топовій конфігурації має 8-ядерний центральний та 10-ядерний графічний процесори. Ідентичні показники у MacBook Air 15" M2 Chip і MacBook Pro 14" M3 Chip.



ti 864x452 3.png

Зі свого боку базовий iPad 10-покоління (2022), найсвіжіший на сьогодні з випущених, забезпечили чипом A14 Bionic. А це 4 ГБ ОЗП, 6 ядер центрального і всього 4 – графічного співпроцесора. І чи можна використовувати айпад замість ноутбука з такими даними? Можна, але не для роботи у відеоредакторах та інших ресурсоємних застосунках.


Операційна система

Оскільки операційка iPadOS сягає своїм корінням до iOS, інтерфейс планшета був дуже схожий на айфонівський. З останнім оновленням iPadOS 17 непогано прокачали Stage Manager. І тепер можна розміщувати кілька вікон на екрані, причому де-завгодно і надавати їм різні розміри. Таким чином, вирішується проблема відсутності багатозадачності, якої не було і немає в комп'ютерах на macOS або Windows.


То чи може планшет замінити ноутбук?

Ось ми і підійшли до головного питання: «Що краще купити iPad або ноутбук, і в чому різниця?». Варіант конкуренції з точки зору інструменту для малювання я не розглядаю. Створювати ілюстрації можна на будь-якому айпаді за допомогою Apple Pencil, тоді як макбуки на таке не здатні.


У деяких інших випадках iPad буде доречнішим:

  • в дорозі, або обмежених умовах;
  • для споживання (а іноді й редагування) контенту;
  • для дрібного редагування документів;
  • для дітей в якості ігрової консолі та мультипідручника.

Звичайно, якщо придбати розумну клавіатуру Magic Keyboard або Smart Keyboard Folio та мишку, можливості планшета тільки збільшаться, втім, як і витрати на його апгрейд. Тоді, можливо, варто задуматися про придбання повноцінного портативного комп'ютера в особі MacBook з клавіатурою, як невід'ємною частиною. Особливо, якщо твоя діяльність пов'язана з текстами або роботою з таблицями.

До речі, багато застосунків для творчості на кшталт Lightroom, Photoshop, Final Cut Pro або Davinci Resolve адаптовані для планшетів і з ними непогано справляються пристрої на чипі серії M. Але до роботи в таких програмах на iPad необхідно звикнути.


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPad:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар