Наймасштабніший збій у Facebook. Що це було? Наслідки

Днями відбувся наймасштабніший збій соцмереж в світі. Увечері 4 жовтня раптово вийшов з ладу Facebook та інші соціальні мережі цієї ж корпорації – Instagram і WhatsApp. Крім цього, невеликі проблеми в роботі спостерігалися у Netflix, Zoom, Viber, TikTok і інших платформ.

Близько 3,5 мільярда користувачів по всьому світу не могли зайти в свої акаунти. Зупинилася таргетована реклама, онлайн-магазини з соцмереж. Здавалося, настав кінець світу. Що це було і яких наслідків чекати – зараз будемо розбиратися.

Що сталося з Facebook?

Близько 19:00 за київським часом стався збій в головній соцмережі планети. Причиною неполадки стали помилки в оновленні протоколів динамічної маршрутизації. Це офіційна інформація, яку назвали в Facebook. Ті самі протоколи потрібні для того, щоб направляти користувачів на потрібні сторінки.



864х452_01.jpg

Гігантська корпорація почала зв'язуватися зі своїми співробітниками, щоб вони терміново вийшли на роботу. Але внутрішні секретні програми для спілкування теж перестали функціонувати. Крім цього, у багатьох працівників перестали працювати ключ-карти, за допомогою яких можна зайти в офіс.

Один з секретних співробітників компанії Цукерберга розповів журналістам, що це був найжахливіший день в історії Facebook. Він порівняв його з раптовим сильним снігопадом. Тобто ніхто з працівників не міг дістатися на своє робоче місце через глобальний колапс.

Багато користувачів вирішили, що головна соцмережа стала жертвою кібератаки. Але експерти відразу ж виключили цей варіант. Справа в тому, що збій в роботі стався на всій платформі відразу. Не працював сайт, додатки для iPhone і Android-смартфонів. Тоді як хакерська атака не може призвести до повної зупинки на всіх видах гаджетів.

MLLN3
62 999 ₴
62 999 ₴
1 575 $
-8%
MLQ73
32 999 ₴
30 199 ₴
755 $

Конкуренти Марка Цукерберга в ту ж мить почали "тролити" його соцмережу. Наприклад, Twitter запостив "Привіт практично всім!". Офіційна сторінка Instagram йому відповіла "Привіт і гарного понеділка", додавши емодзі зі стурбованим виразом обличчя.

Telegram не робив ніяких заяв, однак за перші кілька годин кількість користувачів в "синьому літаку" збільшилася на 50 мільйонів. У той же час акції Facebook подешевшали майже на 5% в порівнянні з попереднім днем. Сам Цукерберг всього за пару годин втратив через збій близько 6 мільярдів доларів.

Які проблеми може принести зупинка соцмережі №1

Незадовго після цього почали ходити чутки, що в даркнеті (темній і більш широкій частині інтернету, де немає цензури) почали зливати особисті дані мільйонів користувачів. Цього поки що ніхто не підтвердив, так що і довіряти інформації не варто.



864х452_03.jpg

Але якщо це сталося насправді, то зловмисники отримали доступ до наших електронних поштових скриньок, паролів і всіх особистих даних, які так старанно збирала компанія Марка для продажу рекламникам.

Насправді, ми дуже сумніваємося, що хакери зможуть скористатися всім цим, адже мова йде про мільйони акаунтів. Вони не здатні обробити такий великий обсяг інформації. Для додаткової безпеки рекомендуємо тобі поміняти паролі.

До слова, помилки в роботі Facebook виникають регулярно, приблизно один раз на півроку. Однак раніше вони були менш помітними. Недавній збій став найбільшим в історії компанії.

Він показав наскільки тісно пов'язано сучасне населення планети з соцмережами. Багато хто втратив зв'язок з колегами, адже не могли зайти в загальний чат. Інші і зовсім на кілька годин залишилися без роботи, наприклад таргетологі і SMM-щики. Сподіваємося, тебе ця зупинка платформи не зачепила :)


Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар
Схожі статті