Найпопулярніший у світі голосовий асистент

Зміст

Скільки голосових асистентів ти знаєш? Найімовірніше, тільки два: Siri та Google Assistant. Вони є найпопулярнішими електронними помічниками у світі. Про це свідчать результати нещодавнього дослідження, яке провели фахівці з компанії Microsoft. Ми зібрали топ голосових помічників і порівняння між ними.


Найкращий асистент: порівняння голосових помічників

Сумнівів у результатах у нас не виникає. Siri та Google Assistant посіли вершину рейтингової таблиці, адже в повсякденному житті їх використовують однаково - по 36% користувачів. Але на першій позиції було лише одне місце, яке по праву віддали асистенту компанії Apple. Чому так? З огляду на загальну кількість пристроїв, у які за замовчуванням вбудовані "говоруни" від двох гігантів, і частоту використання - Siri здобула перемогу. Експерти зазначили, що в сукупній частці всіх пристроїв світу, значно більше гаджетів на базі операційної системи Android з попередньо встановленим Google Assistant.

Такий масштабний випуск смартфонів і планшетів на прошивці андроїда пояснюється тим фактом, що вона є абсолютно безплатною і загальнодоступною. Виробникові електроніки не потрібно доплачувати за неї гроші власнику - компанії Google. А iOS - це закрита система, яка встановлюється тільки в продукти яблучної компанії. Тому за всю історію корпорації не було випущено стільки iPhone і iPad, щоб обігнати андроїдів. Але все це не завадило Siri зрівнятися з Google Assistant.



EzhNewsSite-700x3681.jpg

На третьому місці опинився помічник Amazon Alexa, його використовують близько 25% користувачів світу. А на четвертій позиції опинилася Cortana - дітище Microsoft, вона популярна серед 19%. Усі інші голосові асистенти популярні не більше, ніж серед 1% відсотка опитаних. Якщо підрахувати всі цифри, вийде більше, ніж 100%. Не хвилюйся, це не помилка. Річ у тім, що деякі люди використовують кілька помічників на різних девайсах. Зауважимо, що результати дослідження обґрунтовані на двох окремих онлайн-опитуваннях від Microsoft.


Що краще Cortana чи Google асистент?

Розберемося з плюсами та мінусами Кортана як віртуального помічника. Плюси:

  • інтеграція зі службами та додатками майкрософт;
  • чудові функції підвищення продуктивності робочого місця для користувачів Microsoft Office;
  • персоналізовані пропозиції та нагадування;
  • підтримка інтеграції з Xbox для геймерів.

До мінусів належать:

  • обмежена сумісність із пристроями;
  • орієнтація на пристрої Windows;
  • менша підтримка сторонніх додатків порівняно з Google Assistant;
  • обмеження за деякими регіонами.

Тепер розглянемо Google Assistant. Почнемо з плюсів:

  • широка сумісність із різними пристроями, включно зі смартфонами на базі андроїда, розумними колонками та смарт-дисплеями;
  • потужні можливості обробки природної мови для безперешкодного спілкування;
  • підтримка додатків сторонніх розробників.

Мінуси:

  • менша інтеграція з екосистемою майкрософт порівняно з Cortana;
  • обмежена сумісність із додатками Microsoft Office;
  • проблеми з конфіденційністю через політику збору даних компанією Google.

Підіб'ємо підсумок: кожен голосовий помічник хороший по своєму. Якщо ти плануєш працювати тільки в екосистемі майкрософт вибирай Cortana. Але якщо тобі потрібна сумісність із великою кількістю андроїд-додатків без обмежень тоді - Google Assistant.


Хто кращий Siri чи Cortana?

Тепер перейдемо до порівняння Сірі та Кортани. Siri вважається одним із найбільш просунутих голосових помічників. Не дарма в рейтингу найкращих ми поставили її на перше місце. Плюси і мінуси Cortana є в попередньому розділі, тому перейдемо до переваг Siri:

  • Ефективна комунікація: ти можеш коригувати календар, призначати зустрічі, відправляти повідомлення через iMessage. Також легко здійснювати дзвінки зі списків контактів або навіть людині з пристроєм Alexa. Cortana обмежена в цих питаннях. Siri працює з 21 мовою і локалізована в 36 країнах.
  • Сірі може публікувати повідомлення в соцмережах (Твіттер і Фейсбук).
  • Особистий секретар: голосовий помічник може замовити столик у ресторані, дізнатися дорогу, увімкнути музику або знайти інформацію в Інтернеті.
  • Інтеграція із сервісами сторонніх розробників: Сірі може керувати тисячами інших застосунків, наприклад, щоб контролювати розумний дім, управляти системою безпеки.

З мінусів: працює тільки на планшетах і телефонах. Cortana доступна на планшетах, смартфонах, настільних комп'ютерах, ноутбуках, але її функції.


Хто кращий Siri чи Alexa?

Алекса була представлена 2014 року в пристроях Amazon Echo. Помічник вміє працювати з гаджетами розумного будинку, сприймає команди і пропонує понад 100 тисяч навичок. Alexa чудовий варіант для підтримання зв'язку з іншими користувачами цього додатка у твоїх контактах.


EzhNewsSite-700x3682.jpg

Якщо у тебе є смарт-динамік Echo, ти можеш спілкуватися з усіма, у кого є пристрій Echo через функцію Drop-In.

При розгляді асистента для відтворення музики перемагає Алекса, тому що підтримує безліч додатків: Apple Music, Deezer, iHeartRadio, Pandora, SiriusXM, Spotify, Tidal і Amazon Music. Ти можеш регулювати голосом гучність, просити перемотати вперед або прискорити трек.

Однак, за всіх переваг Алекса не може викликати, у разі чого, екстрені служби, як Сірі.


Голосовий помічник на ПК

Крім Cortana ми хочемо познайомити тебе з ще кількома голосовими асистентами на ПК.

  1. Braina – інтелектуальний віртуальний помічник, який дасть змогу взаємодіяти з комп'ютером за допомогою голосових команд. Це не пошукова програма на кшталт Сірі або Кортани. ПЗ написано на базі ШІ. Braina розпізнає голос і автоматизована для системи під управлінням Windows. Помічник може перетворювати мову на текст понад 100 мовами. ПЗ може виконувати величезну кількість завдань: пошук даних, відтворення пісень, відкриття і пошук файлів на твоєму комп'ютері, встановлення будильників і нагадувань, прості математичні розрахунки тощо.

  2. Talk for Me - голосовий помічник, який підходить для німих людей, аутистів, паралітиків, тих, хто пережив інсульт тощо. У програмі є спеціальна клавіатура для набору повідомлень. Ти можеш попросити комп'ютер говорити від імені користувача. Темп мови і голос налаштовуються під уподобання.

  3. Data Bot - віртуальний робот, що говорить, для Windows. Він відповідає на різні запитання залежно від теми. Додаток зручний для навчання, подорожей, роботи. Дата-бот знаходить потрібну інформацію за кілька секунд.

Ось такі цікаві віртуальні помічники існують крім популярних.


Голосовий помічник в Україні

Голосові помічники стають дедалі популярнішими в Україні. Вони допоможуть тобі виконувати різні повсякденні завдання. В Україні доступні: Siri, Google Assistant, Alexa, Cortana. Ось кілька рекомендацій щодо використання голосових помічників:

  • говорити чітко і ясно;
  • використовувати прості фрази;
  • називати імена людей та об'єктів;
  • ставити конкретні запитання;
  • використовувати контекст.

І звичайно перед використанням рекомендовано налаштувати голосовий помічник під себе перед використанням.


Аналоги Siri на андроїд

Крім Google Assistant і Alexa є ще один голосовий помічник на андроїд, який розроблений Bixby. Його функції:

  • управління смартфоном Самсунг;
  • пошук інформації в інтернеті;
  • побудова маршрутів;
  • керувати будильниками і таймерами;
  • здійснювати дзвінки та надсилати повідомлення;
  • вмикати музику тощо.

Bixby обмежений пристроями самсунг і дає змогу керувати іншими пристроями тільки через додаток SmartThings. На відміну від нього Гугл-асистент доступний для всіх і для старих пристроїв зокрема. Щоб Bixby працював коректно потрібно регулярно оновлювати смартфон. Але якщо ти живеш з людьми, які використовують інші андроїд-пристрої, тобі краще підійде Google Assistant.


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар