Що таке VPN та чи захищає він твій iPhone?

Зміст

З кожним днем у світі онлайн-комунікацій зростає необхідність у захисті особистої інформації та конфіденційності. Тому програми VPN стають дедалі популярнішими та затребуванішими. Сьогодні розберемося як встановлювати, підключати та налаштовувати ВПН.


Як працює VPN

Перш за все, потрібно розібратися в тому, як працює VPN. У цьому нам допоможе, як не дивно, кіноіндустрія.

EzhNewsSite-700x3681.jpg

Якщо ти любиш бойовики, то не раз бачив, як водій на автомобілі, тікаючи від погоні, заїжджає в тунель із безліччю виходів. Переслідувачі не можуть вгадати з якого виходу виїде автомобіль і втрачають його з поля зору. Приблизно так само працює віртуальна приватна мережа, більш відома під назвою Virtual Private Network (VPN). Грубо кажучи, це закритий тунель із безліччю входів і виходів. На iPhone і iPad її можна активувати, завантаживши додаткові додатки з App Store. Непоганим варіантом стане додаток TunnelBear. VPN набув особливої популярності після того, як на світовому ринку в 2017 році скасували правила конфіденційності в мережі. З вини такого рішення, наші інтернет-провайдери можуть розпоряджатися нашими особистими даними як їм заманеться.

При цьому, вони не зобов'язані повідомляти користувачів про торгівлю нашими особистими даними. Найчастіше їх зливають рекламодавцям і фінансовим організаціям.


VPN – дорівнює безпеці?

Як заявляє Дженні Гебхарт, заступник директора групи захисту цифрової конфіденційності Electronic Frontier Foundations, такі сервіси не гарантують 100-відсоткову безпеку. Вони можуть успішно працювати на твого провайдера, або продавати твої дані тим же зацікавленим компаніям. Тим не менш, деякі з них можуть справді тебе убезпечити.Дженні запевняє, що подібну мережу потрібно обирати грамотно. По-перше, потрібно стежити, щоб у країні, в якій розташовані сервіси, не змінилися закони. По-друге, необхідно знайти безпечний сервіс і не використовувати безкоштовні додатки, адже вони не дають жодних гарантій збереження особистих даних. Деякі з приватних мереж, наприклад, TunnelBear, заздалегідь перевіряють сайти на вразливості ще до того, як на них заходять користувачі. Хоча навіть цей факт не може бути доказом того, що твої дані не витечуть до рук третіх осіб.

Якщо ж ти боїшся, що твоїми даними скористаються хакери, то не переживай. Майже всі сучасні сайти використовують останні протоколи шифрування HTTPS, які успішно борються з цим, тож VPN слід використовувати лише для того, щоб убезпечити себе від провайдера. Але до вибору сервісу потрібно поставитися дуже серйозно. Крім цього, вибрати захищений браузер і пошукову систему для MacBook. Але найголовніше - це не втрачати можливість використовувати складні паролі навіть, здавалося б, не для найважливіших ресурсів. Тільки в сукупності всі ці заходи безпеки здатні стати надійним захистом.


Навіщо VPN в iPhone

VPN (Virtual Private Network) на iPhone надає кілька переваг:

  • Конфіденційність даних: VPN шифрує твій інтернет-трафік, захищаючи його від прослуховування або перехоплення. Це особливо важливо під час підключення до громадських Wi-Fi мереж, де твоя особиста інформація може бути вразливою.
  • Обхід географічних обмежень: деякі сервіси або контент можуть бути недоступні у твоєму регіоні через географічні обмеження. VPN дає змогу їх обходити, підключаючись до серверів в інших країнах і отримуючи доступ до контенту, який інакше був би недоступний.
  • Анонімність: програма приховує твою реальну IP-адресу, замінюючи її IP-адресою сервера VPN.
  • Безпечне передавання даних: під час використання VPN, твій трафік проходить через захищений тунель, що забезпечує додатковий рівень захисту від кібератак і шкідливих програм.

Таким чином, використання VPN на iPhone допомагає забезпечити безпеку, конфіденційність і анонімність інтернет-підключення.


Як встановити ВПН на Айфон

Як запустити VPN на айфоні? Щоб встановити VPN виконай наступні кроки:

  • Відкрий налаштування: на головному екрані "Налаштування".
  • Зайди в розділ VPN.
  • Додай новий ВПН-профіль натиснувши на кнопку "Додати VPN-конфігурацію".
  • Вибери тип VPN: L2TP, PPTP, IPSec.
  • Заповни дані для свого VPN-сервера, включно з його назвою. Також вписуємо: ім'я користувача, пароль, тип шифрування тощо.
  • Збережи задані налаштування.

Після цього активуй ВПН натиснувши на перемикач. Це основні кроки для встановлення програми на iPhone.


Як підключити VPN на Айфон

Як завантажити VPN на айфон? Для початку потрібно зайти в додаток з App Store, так натиснути на один з застосунків по типу ExspressVPN, NordVPN, PrivateVPN тощо. Після встановлення додатка відкрий його і зареєструйся, якщо це необхідно.

Після входу в застосунок, вибери сервер, до якого ти хочеш підключитися. Зазвичай додатки пропонують список серверів по всьому світу. Вибери будь-який, який подобається. Натисни на кнопку "Підключення". Процес може зайняти кілька секунд. Після чого, ти побачиш відповідне повідомлення. Тепер твій інтернет-трафік захищений і маршрутизується через сервер VPN.

EzhNewsSite-700x3683.jpg

Щоб вимкнути ВПН, повернись у додаток і натисни кнопку "Вимкнення". Теж саме можна робити через розділ VPN у налаштуваннях.


Налаштування VPN на iPhone

Для налаштування VPN на iPhone через додаток не потрібно ніяких особливих зусиль. Програма все зробить автоматично. І трафік буде захищеним. Якщо сервер створюється самостійно тоді, інструкція в попередніх розділах статті.


Чому на iPhone не підключається ВПН

Є кілька причин через які VPN не підключається на iPhone.

    Невірно введені дані. Якщо ти самостійно налаштовуєш, є шанс зробити помилку.
  1. Проблеми з мережевим з'єднанням: нестабільне або відсутнє інтернет-з'єднання може перешкоджати підключенню до ВПН.
  2. Непідтримуваний протокол.
  3. Блокування портів або протоколів. Деякі мережі можуть це робити.
  4. Конфігурація для ВПН має помилки та невідповідності.
  5. Проблеми із сервером VPN: він може бути тимчасово недоступний.
  6. Обмеження провайдера мобільної мережі.
  7. Проблеми з налаштуваннями DNS.

Щоб усунути проблеми з підключенням до VPN на айфон, може знадобитися коригування кожної з перерахованих вище причин.


Чи можна підключити ВПН на Айфоні безкоштовно

ВПН можна підключити на айфон безкоштовно. Багато додатків в App Store не вимагають оплати. Важливо пам'ятати, що такі програми можуть мати обмеження за швидкістю, трафіком, вибором серверів. Також додатки можуть включати рекламу, щоб мотивувати користувачів на покупку. Обираючи безкоштовний VPN орієнтуйся на:

  • рейтинг додатка та відгуки;
  • умови використання та обмеження;
  • швидкість з'єднання, доступність серверів, якість шифрування;
  • реклама та відстеження твоєї активності в інтернеті.

Використовуючи безкоштовні сервіси будь обережним, бо не завжди вони можуть забезпечити такий самий рівень безпеки, як платні.

Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
Коментарі
Додати коментар
Схожі статті