Чип Apple М3: дата виходу та його можливості

Зміст

Продажі комп'ютерів із чипом М3 стартували 7 листопада 2023 року. У лінійці 3 типи: стандартний М3, M3 Pro і M3 Max. У статті розберемося в технічних характеристиках і проведемо порівняння між процесорами.


Характеристики чипа M3

Процесор М3 став продуктивнішим (на 30%) і ефективнішим (на 50%) порівняно з М1. Новий чіп оснащений 10-ядерним графічним процесором, також у нього вбудований 8-ядерний процесор, який швидший за обчислювальною продуктивністю, ніж М1 (на 35%). Базовий М3 підтримує до 24 ГБ об'єднаної пам'яті.

Нова лінійка процесорів М3, крім базового чіпа, містить у собі M3 Pro і M3 Max. Вважається, що це найпотужніші процесори Apple, які існують на даний момент. Нові чіпи можуть похвалитися поліпшеною обчислювальною і графічною продуктивністю порівняно з чіпом М2. Крім цього, процесори повинні бути швидшими і мати більш тривалу автономну роботу. Розберемо трохи детальніше:

  • Чип M3 Pro має 37 мільярдів транзисторів і 18-ядерний GPU, який на 40 % швидший, ніж M1 Pro. Цей чип оснащений 12-ядерним CPU (6 продуктивних, 6 ефективних), що забезпечує на 30 % вищу однопотокову продуктивність, як порівняти з M1 Pro. M3 Pro має до 36 ГБ об'єднаної пам'яті.

  • Чип M3 Max містить 92 мільярди транзисторів, 40-ядерний GPU, який на 50 % швидший за M1 Max, і 16-ядерний CPU (12 продуктивності, 4 ефективності), який на 80 % швидший за M1 Max. Процесор може підтримувати до 128 ГБ об'єднаної пам'яті.

Чіпи M3 Pro і М3 Max повинні справлятися з вимогливими завданнями, включно з професійним монтажем відео, створенням відеоігор, програмуванням тощо.


Уся лінійка M3 має поліпшений графічний процесор із новою функцією Dynamic Catching (динамічне кешування). Суть у тому, що розподіл і використання локальної пам'яті в апаратному забезпеченні відбувається в режимі реального часу. У результаті використовується тільки той обсяг пам'яті, який необхідний для конкретного завдання. Ця функція забезпечить нормальну роботу вимогливих програм.


Де Apple використовується чип М3?

Вихід нового покоління М3 забезпечить оновленням низку девайсів Apple:

На нашому сайті вже можна замовити iMac M3 з поліпшеним процесором. А також MacBook Pro на базі М3.

iMac M3 - це суперпотужний комп'ютер, якому за технічними характеристиками на даний момент немає рівних.

MacBook Pro M3 - базовий ноутбук з великим об'ємом пам'яті. Макбук доступний у двох варіантах: 14- і 16 дюймів. Об'єм накопичувача до 2 ТБ.

З приводу айпада на базі М3 поки рано говорити. Цього року має відбутися презентація нового iPad Pro. Інсайдери припускають, що планшет матиме М3 процесор.


Порівняння з М3 Pro і M3 Max

Окей, ти плануєш придбати Мак, але не знаєш який процесор обрати?


М3 Pro

M3 Max

CPU

12 ядер

16 ядер

GPU

18 ядер

40 ядер

Обʼєднана памʼять

до 36 ГБ

до 128 ГБ



М3 Pro підходить для творчих професій, які потребують більшої продуктивності для роботи з відео, складними 3D-проектами.

М3 Max має достатню потужність для навчання моделей штучного інтелекту. Він необхідний для ще більш складних завдань. Якщо хочеш витиснути із заліза максимум, який доступний на поточний момент часу, однозначно ця конфігурація твій варіант.


Порівняння з М2 і М1

А також пропоную розглянути відмінності в поколіннях М2 і М1. Якщо вимоги до продуктивності у тебе не такі високі.



М1

М2

CPU

4 ядра

4 ядра

GPU

8 ядер

10 ядер

Объединенная память

до 16 ГБ

до 24 ГБ

Система Neural Engine

16 ядер

16 ядер

Транзисторы

16 миллиардов

20 миллиардов


З таблички можна зробити висновок, що основна відмінність між чипами М1 і М2 - це продуктивність. CPU M2 на 18 % швидший, ніж M1, GPU - на 35 %, а нейронний движок - на 40 %.

M2 підтримує до 24 ГБ об'єднаної пам'яті, тоді як M1 - тільки 16 ГБ. M2 споживає менше енергії при більш високих рівнях продуктивності.

Помітна відмінність між цими чипами полягає в їхній конструкції. Ранні чіпи серій M1 і M2 були виготовлені за 5-нанометровою технологією TSMC.

Спеціальна ціна-24%

А тепер відійдемо від складних технічних характеристик і розглянемо для кого краще підійде ноутбук з М1, а для кого з М2. Або комп'ютер iMac залежно від уподобань. Якщо ти плануєш використовувати залізо для роботи з електронною поштою, серфінгу сайтами, написання текстів і редагування фотографій, тоді ти не відчуєш різниці. Обирай техніку на базі процесора М1.

Для тих, у кого вимог до комп'ютерів більше. Наприклад, потрібно редагувати відео у форматі 8к, для безперебійної роботи потрібно обирати сучасний процесор. Рекомендуємо починати з М2 і новіше.

На нашому сайті можна замовити макбуки і комп'ютери iMac з чіпом М1 або М2. У тому числі є Б\У моделі.


Основний висновок щодо чипа М3

Чип М3 - ідеальний вибір для тих, кому необхідна висока продуктивність для ефективної роботи у вимогливих програмах. Це один із найскладніших процесорів коли-небудь створених для персональних комп'ютерів. Приріст продуктивності відбувається без шкоди автономної роботи. Ядра на чипі М3 на 50% швидші, ніж на чипах М1 і на 30% швидші, ніж на М2.

Ще трохи фактів і висновків:

  • У чипі М3 є функція динамічного кешування, яка розподіляє пам'ять між завданнями залежно від їхніх вимог.
  • Графічний процесор робить картинку реалістичнішою завдяки динамічним графічним текстурам.
  • Функція Mesh Shading - надає більше можливостей для моделювання 3D-сцен.

Замовляй новітні iMac із процесором М3 просто зараз на сайті Техно Їжак.


Author photo
Автор статті Анна Туманова
Читати наш блог у Telegram
ПК та ноутбуки Apple:
Коментарі
Додати коментар