Супутники старлінк у небі: як виглядають?

Зміст

Що тільки не літає над нашими головами, ракети, «мопеди». На щастя, більшості з них не вдається досягти своїх цілей (слава ППО!), а стежити за їхнім польотом з коридору або з бомбосховища не виходить, та й немає ніякого бажання. Інша справа – спостереження за супутниками. Погодься, що це куди більш приємне заняття. У сьогоднішньому матеріалі я розповім про те, що з себе представляють супутники Starlink у небі, а також наведу приклади сервісів для їх пошуку. Поїхали!


Як виглядають супутники Starlink у небі?

Для початку трохи статистики та новин. Ера космічного інтернету від Ілона Маска почалася 2015 року. Мета, яку поставив керівник Space X, відтоді практично не змінилася. Вона полягає в покритті високошвидкісним інтернет-з'єднанням усієї планети Земля.

Спеціальна ціна-16%
MTP23
36 999 ₴
31 199 ₴
780 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

23 грудня 2023 року на орбіту було запущено 129-ту за рахунком групу із сімейства Starlink у кількості 23 апаратів. Ракетою-носієм і цього разу став Falcon 9. Виведення апаратів на орбіту останнім часом відбувається із завидною регулярністю, а іноді й щодня. Річ у тім, що Маску дозволили запустити 12 тисяч супутників і, очевидно, що він поспішає. А плани Ілона на майбутнє – 42 тисячі. Масштабненько! Утім, у нього по іншому й не буває.

Отже, що ж відбувається під час випуску старлінків «на волю» у космосі і який це має вигляд із Землі? Перше, що роблять супутники на орбіті, – починають шикуватися в подобу сяючого потяга, де вони, як вагони. Видовище прямо таки захоплююче і що найважливіше, споглядати цей своєрідний парад можна і без телескопа.



ti 864x452 1.png

Але не все так райдужно, а причин тому кілька:

  1. Сяючий пояс із супутників зберігає свою форму порівняно недовго, після чого кожен займає своє місце в межах орбіти.
  2. Щільна хмарність може перешкодити спостереженню.
  3. Супутники з проєкту Starlink-8 мають затемнену поверхню DarkSat і VisorSat. Їх важче помітити через здатність менше відбивати світло від Сонця.

Але не варто впадати у відчай, адже ми живемо в століття технологій. І для того, щоб повною мірою насолодитися явищем прольоту супутників, існує безліч застосунків та сервісів.


Як побачити супутники Ілона Маска?

Так, звісно ж, вищезгадані сервіси не посунуть хмари для кращого огляду, але зате вкажуть на точний час і місце прольоту старлінків. Про одні з найвідоміших таких платформ далі.


Сервіс Find Starlink

Підемо, як то кажуть, від простого до складного. Стежити за пересуваннями супутників Starlink можна спробувати за допомогою сайту Find Starlink. Хоча цей сервіс і про космос, але він настільки приземлений та інтуїтивно зрозумілий, що спершу навіть не віриться, а чи туди я потрапив. Усе, що від тебе вимагається, лише ввести своє місто. Ти також можеш скористатися точнішими даними, ввівши свої координати.



ti 864x452 2.png

А ось що ти отримуєш натомість:

  • дата та час прольоту одного або групи супутників;
  • траєкторія, якою рухаються старлінки;
  • інформацію про яскравість апаратів та максимальну висоту над горизонтом.

А якщо ти хочеш бути завжди в курсі про найближчі прольоти супутників Ілона Маска, можеш завантажити застосунок Find Starlink Satellites на свій iPhone.


Сервіс Heavens Above

Ще один приклад платформи спостереження за супутниками Starlink – сайт Heavens Above. Взаємодія з ним не така проста, однак, ти можеш отримати актуальну інфу не лише про старлінки, а й про інші космічні апарати, включно з МКС та нашумілим BlueWalker 3.



ti 864x452 3.png

Спочатку ти також вказуєш місто, а потім переходиш на «Прольоти супутників Starlink із запусків». У графі Запуск ти побачиш найактуальнішу інформацію на сьогодні. Читаючи таблицю, орієнтуйся на показник яскравості. Залежність така: вища яскравість – гірша видимість для тебе як спостерігача.

Спеціальна ціна-13%
MTUV3
47 999 ₴
41 599 ₴
1 040 $
Спеціальна ціна-16%
MPUR3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $


Після того, як ти вистежив за допомогою того чи іншого сервісу супутники, що наближаються, упевнися, що небо чисте від хмар. І за можливості, перебувай подалі від міського засвічення. Приємного спостереження! :)


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар