Супутниковий інтернет Starlink вже в жовтні виходить з бета-тестування

Напевно ти що-небудь чув про проект загальнодоступного супутникового інтернету Starlink. Їм займається компанія SpaceX, яка належить Ілону Маску. Ця космічна програма хоче створити широкосмуговий доступ до всесвітньої мережі по всій земній кулі.

При цьому підключиться до такого інтернету зможе абсолютно будь-яка людина в будь-якому місці на нашій планеті. Доступ до мережі ніяк не залежить від проводів, станцій та іншої інфраструктури. Starlink в майбутньому покриє всю земну кулю і дозволить користуватися всесвітньою павутиною кожному. І здається, плани Ілона Маска вже майже здійснилися.

Starlink вийшов на фінішну пряму?

У кінці жовтня 2020 року компанія Маска почала період бета-тестування свого проекту Starlink. Нещодавно стало відомо, що розробники вже майже закінчили глобальний етап тестування і готові запустити космічний інтернет на повну потужність.



ezh|864х452 копия.jpg

До речі, про це розповів сам Ілон на своїй сторінці в Twitter, в коментарях до питання одного зі своїх передплатників. Зазвичай після бета-тестування слідує повноцінний комерційний запуск нового продукту. Тому всі було вирішили, що Starlink виходить на фінішну пряму. Але це не зовсім так.

Ілон Маск хоче вивести на орбіту 12 тисяч супутників. Пізніше їх число збільшиться до 30 тисяч апаратів. Таким чином вони рівномірно вишикуються навколо нашої планети в одну систему і зможуть передавати інтернет в усі куточки Землі. Все це обійдеться в близько 10 мільярдів доларів, що дуже навіть немало.

Однак до кінця 2021 року діятиме обмеження на кількість абонентів космічного інтернету. Заборона впроваджена для того, щоб не порушувати закони країн і не псувати якість передачі даних для вже існуючих клієнтів.

-9%
MLW03
62 999 ₴
57 199 ₴
1 430 $

Наприклад, в США SpaceX отримала офіційний дозвіл на підключення 1 мільйона користувачів. Але дітищу Маска цього здалося мало, тому компанія зробила запит для розширення до 5 мільйонів клієнтів.

Охочих підключиться до космічної павутини шукати не доводиться. І це незважаючи на те, що зараз підписка на Starlink коштує 99 доларів на місяць. При цьому власникові потрібно одноразово сплатити 499 доларів за термінал (прилад для прийому інтернету), монтажний штатив і маршрутизатор.

Як йдуть справи у Starlink

Сьогодні інтернетом від SpaceX користується близько ста тисяч чоловік в 14 країнах світу. Але тільки в одних США своєї черги на підключення чекають півмільйона користувачів. Така інформація спливала ще в травні цього року, швидше за все кількість бажаючих з тих пір значно збільшилася.



2ezh|864х452 копия.jpg

Разом з тим не так давно швидкість передачі даних в Starlink значно перевершила середню швидкість звичайних провайдерів в Канаді, Новій Зеландії і Великобританії. Наприклад, найвища швидкість спостерігається в Новій Зеландії – 127 Мбіт/с. Цього цілком достатньо для звичайних домашніх завдань.

Але в SpaceX не збираються зупинятися на цьому. У компанії Маска хочуть запустити нові лазерні супутники, які зроблять інтернет в рази швидше, ніж у будь-якого іншого провайдера на Землі. І ми сподіваємося, що у них це вийде.

Дізнатися більше про Starlink ти можеш в одному з наших попередніх матеріалів. Обіцяємо, що ти знайдеш там багато чого цікавого!


Читати наш блог у Telegram
Передзамовляй:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар