Steam Deck – перша портативна консоль, яка варта уваги. Огляд на YouTube «Техно Їжак»

Універсальна, функціональна, продуктивна, портативна і відносно компактна – всі ці епітети по праву заслужила ігрова приставка Steam Deck від американської компанії Valve.

Заснований у далекому 1996 році вихідцями з Microsoft стартап дебютував з випуску культової гри Half-Life, а потім не менш популярної Counter-Strike. Далі було запущено власний сервіс Steam, який виріс у найбільший у світі майданчик із цифрової дистрибуції ігор для ПК. А починаючи з 2010 року, компанія щільно зайнялася ще й апаратним забезпеченням. Успішним результатом зусиль розробників стали шолом віртуальної реальності Valve Index та ігрова консоль Steam Deck, що надійшла у продаж у лютому 2022 року.

Саме про цей «вінець творіння» компанії Valve йдеться в огляді на YouTube-каналі «Техно Їжак». Заходь, дивись, підписуйся і тисни на дзвіночок, щоб не пропустити нові відео зі світу гаджетів!





Steam Deck – детальний огляд і враження | Техно Їжак

Про основні особливості консолі, характеристики і деякі нюанси розповім у цій статті. Поїхали!


Комплектація

«Зустрічають по одягу», як то кажуть. А в нашому випадку – по комплектації. Отже, відкривши коробку, перше, що ти побачиш, це досить компактний зарядний блочок на 45W з входом Type-C і жорсткий кейс для самої приставки. З блочком все зрозуміло, а ось про футляр можна сказати кілька слів. Він оснащений зручною ручкою для перенесення та широкою резинкою в тильній частині для закріплення, де тобі потрібно. А на бігунках (їх два) є спеціальне місце під фіксатор, наприклад, карабін для додаткової безпеки.


Дизайн

Steam Deck не надто компактна, але й громіздкою її не назвеш. Баланс між зручністю та габаритами відчувається на всі 100%. У руках сидить, як влита. Майже всю лицьову частину (що не дивно, адже це консоль) займає 7-дюймовий IPS екран з роздільною здатністю 1280х800 пікселів, максимальною яскравістю до 400 ніт і частотою 60 Гц. Є адаптивна яскравість та можливість налаштування «теплоти» екрану. А ще він сенсорний, і це дуже допомагає при навігації.


Управління

Окрім вже згаданого сенсорного екрану у пристрої є цілий ряд функціональних кнопок і джойстиків:

  • дві сенсорні панелі (тачпада) для керування курсором мишки;
  • два джойстики;
  • хрестовина;
  • чотири кнопки, позначені літерами «A», «B», «X» та «Y»;
  • клавіша «Steam», що дозволяє заходити в меню «Steam»;
  • клавіша «…», що відкриває меню зі швидкими налаштуваннями;
  • кнопка додаткового контекстного меню;
  • кнопка, що відповідає за згортання програм.

І це лише на лицьовій стороні. Додаткові кнопки управління є і зверху (їх дві), і ззаду (їх чотири). Так, Steam Deck підвладні навіть найвитонченіші налаштування «під себе». Чудово!


Ігри

«Всеїдність» Steam Deck вражає. На ній без проблем запускається безліч ігор. Класно, якщо ти вже маєш власну бібліотеку ігор Steam. Вони будуть доступні і на Steam Deck з офіційною чи неофіційною підтримкою.

Розпродаж-3%
814585021332
20 384 ₴
19 799 ₴
495 $
Розпродаж-4%
814585021370
21 840 ₴
20 999 ₴
525 $

З приводу цін, ігри для Steam Deck скачати можна в середньому за 800 грн (наприклад, Hogwarts Legacy, що недавно вийшла). Що приблизно вдвічі нижче в порівнянні з іграми такого ж класу для PS або Nintendo Switch. І мова не просто про обмежену версію, ти отримаєш повноцінну гру для ПК та Steam Deck. І так із усіма іграми!


Фішки та лайфхакі

І перший внесок у «скарбничку універсальності» Steam Deck – це браузер Google Chrome, необхідний для виходу в інтернет прямо з консолі. Для його встановлення зроби кілька простих кроків:

  1. На головному екрані гортаєш праворуч на кінець.

  2. Тиснеш «Переглянути більше в бібліотеці».

  3. Переходиш у вкладку «Не зі Steam».

  4. Консоль сама запропонує встановити Google Chrome.

  5. Або натисни «Додатково» та «Додати Chrome».

Оскільки все працює через Steam і використовується Steam Cloud для збереження прогресу, ігри які підтримує Steam Deck, можна проходити, наприклад, на консолі, а потім на ПК та навпаки. А завдяки великій оперативній пам'яті, 16 ГБ, можна навіть перемикатися між іграми, причому без будь-якого гальмування.

Підключитися до телевізора або монітора через відповідний кабель або спеціальний хаб – це наступний жирний плюс консолі. А якщо у тебе ще й контролер є, наприклад, від PS 5, то Steam Deck може стати ще більш універсальним рішенням і замінити навіть стаціонарну приставку. Для таких маніпуляцій є також офіційна док-станція.

А якщо у тебе є високопродуктивний ПК і все ж таки якась гра працює не зовсім плавно, тобто можливість її транслювати на Steam Deck. Таким чином, використовуватиметься ресурс ПК, а картинка та управління здійснюватимуться на консолі.

Для глибших маніпуляцій у Steam Deck передбачено режим робочого столу або Desktop Mode. У ньому все працює так, як на повноцінному пристрої з Linux. Наприклад, за допомогою цього режиму можна підключити зовнішній SSD. Крім того, відкривається можливість обходити запуск ігор із власними лаунчерами.


Нюанси

Ось кілька із них. Якщо гра не запускається, то для початку перевір залишок пам'яті. Якщо тут все добре, зайди в налаштування та перевір сумісність. Говорячи про пам'ять, версії на 64 ГБ обмаль, без флешки точно не обійтися. Ну чи одразу купувати на 128, а краще, 256 ГБ. А все тому, що ігри можуть важити і 30, і 50, і всі 100 ГБ.

За автономністю. Тут вона не зашкалює, адже це все ж таки портативна ігрова консоль. Steam Deck вистачає на 2-3 години роботи в режимі більш-менш серйозної гри. Що цілком непогано для активної ігрової сесії будь-де. На зарядку пристрою необхідні ті ж 3 години, не дуже швидко.


Висновок

Він тільки один – це справді крута штука, яка вражає своєю універсальністю та зручністю. І якщо ти вирішиш придбати Steam Deck в Україні, заходь на сайт Техно Їжака. Наразі там представлені версії на 64, 256 та 512 ГБ. Одна з них тобі точно зайде!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні ігрові консолі:
Коментарі
Додати коментар