ТОП 10 прихованих функцій Telegram. Можливості, про які ти не здогадуєшся

Зміст

Telegram сьогодні якщо не найпопулярніший, то як мінімум один із лідерів у сфері сервісів миттєвого обміну повідомленнями. За десять років з моменту представлення першої версії для iPhone він обріс новими можливостями і зараз складно зустріти людину, яка не мала б соблікового запису в месенджері.

У цьому матеріалі я розповім, на що здатний Telegram у безкоштовній версії, а також розкрию деякі функції преміум телеграм. Поїхали!


Посилання для папок із чатами

Створення запрошень для папок з чатами та ще кілька змін у роботі месенджера – абсолютно нові функції телеграм. Тепер, завдяки посиланню, ти можеш запросити, наприклад, колег до всіх робочих груп відразу. А щоб додати папку та приєднатися до всіх чатів у ній, одержувачу достатньо одного дотику.

Читай також: ТОП 5 Telegram-ботів у 2023

Різний набір чатів може супроводжуватись кількома запрошеннями. У папки можна додавати будь-які чати публічного характеру або особисті, але тільки якщо ти маєш права адміністратора.

Для створення папки заходиш у «Налаштування» – «Папки для чатів».


Автоочищення кешу

Чим більше користуєшся Telegram, тим менше місця залишається у пам'яті твого смартфона. Усі відео, фото, повідомлення та файли месенджер зберігає у кеш. Це робиться для швидкого доступу до інформації. Але за швидкість треба платити і, особливо якщо підписаний на десяток каналів і активних чатів, кеш буквально на очах виростає в гігабайти.

Проблема легко вирішується функцією автоматичного очищення кешу. Для цього потрібно зайти в «Налаштування» – «Дані та сховище» – «Використання сховища». У розділі «Автовидалення медіа з кешу» ти можеш виставити один із періодів: день, тиждень, місяць.

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
-6%
MR3P3
47 999 ₴
44 999 ₴
1 125 $

І файли, які не відкривав протягом цього терміну, буде видалено з пам'яті смартфона. Опція стосується особистих чатів, груп та каналів, будь-який з котрих можна додати у виняток із цього правила або виставити «Ніколи», якщо необхідний швидкий доступ до медіа.

І ще, в розділі «Використання сховища» можна встановлювати ліміт максимального розміру кешу, від 5 ГБ до нескінченності. Все, що перевищить цю планку, буде видалено автоматично з пам'яті пристрою.


Заборона вхідних голосових повідомлень

Відразу зазначу, що цей привілей відноситься до поняття «платні функції телеграм» і стосується передплатників Premium-версії. Що вона дає? Ти можеш блокувати голосові та відеоповідомлення, залишаючи лише текстовий варіант. Заборона виставляється вручну: або всі користувачі без винятку або окремі контакти. Навіщо блокувати? Причини можуть бути різні: від нелюбові до такого формату до економії трафіку або через повільний інтернет.

Для доступу до функції заходиш у «Налаштування» – «Приватність і безпека» – «Голосові повідомлення».


Переформатування в текст голосових повідомлень

Буває так, що немає можливості прослухати голосове або відеоповідомлення. На допомогу приходить ще одна функція, якщо ти підписаний на Telegram Premium. Вона перетворює голос на текст. Все, що потрібно зробити – натиснути на кнопку поряд з таким повідомленням. І так, до отриманих медіафайлів функція байдужа.

До речі (щоб не повертатися до голосових повідомлень), якщо ти раптом не знав, під час запису голосового чи відео послання не обов'язково утримувати значок мікрофона чи камери. Досить просто натиснути на нього і, утримуючи свайпнути нагору. Версія підписки в цьому випадку не має значення.


«Картинка в картинці»

На відміну від YouTube, де цей режим доступний на смартфоні тільки в Premium-версії, в Telegram функція «Картинка в картинці» працює абсолютно безкоштовно. Чим вона корисна? При активації можна виконувати різні завдання на мобільному пристрої, у тому числі і спілкуватися в чаті, не перериваючи стриму, огляд або трансляцію будь-якого івента.

Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $
-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $

Тут ніяких налаштувань не треба, потрібно лише при натисканні відповідного значка у відеоплеєрі дозволити месенджеру програвати відео поверх усіх вікон. Однозначно зручна штука! Але на цьому прикольні функції телеграм не закінчуються.


Редактор контенту

Корекція фотографії або відео в Telegram – легко! Отже, ось тільки деякі функції, на які здатний вбудований редактор:

  • регулювання яскравості;

  • контраст та експозиція;

  • кадрування;

  • покращення якості;

  • зміна орієнтації картинки;

  • накладання тексту поверх зображення чи відео;

  • додавання малюнка чи наліпок;

У вкладці «Малюнок» можна вибрати кілька варіантів пензлів, гумку чи стрілку, яку зручно використовувати для вказівки певного місця на фото. А наліпки доступні в анімованому варіанті.

До речі, редагувати можна не тільки медіаконтент, а й текст повідомлення, що набирається тобою. Якщо виділити якесь слово в ньому та натиснути на три крапки, в контекстному меню стануть доступні різні варіанти форматування: жирний, закреслений, перекреслений, прихований, косий, курсивний. Також з'явиться можливість додавання посилання.


Розташування

За допомогою цього меню ти можеш не тільки надіслати місце свого розташування другу, наприклад, під час зустрічі. Опція «Поділитися моїм маячком» оновлюється в реальному часі і ви точно не розмінетеся. Також можна вибрати місце зустрічі, знайшовши його в пошуку.

Період, коли інша людина бачитиме твоє актуальне місце, можна задати вручну. Доступний час: 15 хвилин, 1 година та 8 годин. Причому видно буде не лише точку на карті, а й напрямок руху.

Щоб активувати функцію, натисни на значок скріпки в правому нижньому кутку вікна повідомлень і вибери «Розташування» – «Поділитися моїм маячком».


Перекладач

У безкоштовній версії доступний переклад повідомлень, на кшталт перекладача в тому ж Facebook. Як це працює? Достатньо тапнути за повідомленням (або клацнути правою кнопкою миші, якщо на комп'ютері), після чого вибрати «Перекласти» у спливаючому контекстному меню.

Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $
Спеціальна ціна-6%
MPVX3
36 999 ₴
34 599 ₴
865 $

Щоб увімкнути перекладач, робиш ряд кроків:

  1. Відкриваєш «Налаштування».

  2. Далі заходиш у вкладку «Мова».

  3. Потім «Переклад повідомлень».

  4. І, нарешті, «Показувати кнопку «Перекласти».

Ти можеш додати мови, які не потребують перекладу, у виключення. При натисканні на такі повідомлення кнопка «Перевести» не відображатиметься.

А ось передплатники преміумверсії можуть перекладати цілі чати, канали та групи цілком. Якщо ти належиш до їх числа, у верхній частині інтерфейсу натискаєш «Перевести» і весь масив даних вибраного ресурсу миттєво переведеться.


Попередній перегляд чату

Є як явні, так і приховані функції телеграм. Як читати повідомлення таким чином, щоб співрозмовник не знав про це, причому не одне, а весь діалог? Для активації функції «Попередній перегляд чату» на головному екрані із загальним списком затисни аватарку того самого і він відкриється у зменшеному вигляді. Готово! Можна читати та бути непоміченим.

Тільки потрібно стежити, щоб не випадково не розкрити його на весь екран. Тоді співрозмовник побачить, що ти прочитав його повідомлення.


Вкладка «Збережене»

Це такий собі аналог хмарного сховища та чату із самим собою. Щодо першого, ти можеш зберігати в нього будь-що: файли, повідомлення, посилання, фото та відео. Як заявляють розробники, обсяг «Збереженого» не має обмежень. Але є нюанс, файл не повинен перевищувати 2 ГБ у безкоштовній та 4 ГБ у платній версії. І так, весь контент доступний на будь-якому пристрої, де встановлений Telegram.

Для впорядкування файлів допомагають хештеги. Проставляй їх, коли закидаєш файли до «Збереженого». А сам список хештегов ти можеш прикріпити як повідомлення вгорі «чата для себе». При пошуку у хмарі має допомогти.

Щодо другого, простір хмари можна використовувати як планувальник завдань. Для цього створюєш текст нагадування, натискаєш та утримуєш «Надіслати». У спливаючому контекстному меню вибираєш «Надіслати пізніше» та встановлюєш дату та час відправлення.


Бонус. Спойлер для медіа

Приховати можна не лише текст (як я писав вище), а й фото чи відео. Можливо, ти не хочеш передчасно розкривати зміст медіафайлу, що відправляється. І тому існує функція «Приховати під спойлер». При її активації контент начебто замазаний і щоб зрозуміти, що зображено на картинці або відбувається на відео, необхідно тапнути за повідомленням або клікнути мишею.

Як увімкнути функцію? Натисни значок скріпки, а потім вибери потрібний файл. Далі торкнися трьох точок та активуй «Приховати під спойлер». Готово! Ти створив інтригу!)


А на сьогодні все. Можливо, ти відкрив для себе нові фішки цього у всіх сенсах революційного месенджера під назвою Telegram.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар