ТОП 5 фішок iPhone, які дбають про твоє здоров'я

Зміст

Компанія Apple все більше уваги звертає на функції та програми, пов'язані з активним способом життя та в цілому зі здоров'ям. Причому йдеться як про фізичну, так і про ментальну складову цих по суті взаємопов'язаних понять. Цілком собі шляхетна місія.

Читай також: Застосунок «Здоров'я» – все, що потрібно налаштувати, у деталях

То чому б не почати користуватися цими плюшками прямо зараз, тим більше, що вони не вимагають жодних підписок, а значить, абсолютно безкоштовні? У цьому матеріалі я розповім про свій ТОП-5 фішок iPhone, які подбають про твоє здоров'я. Не без твоєї участі, звичайно ж) Поїхали!


Нічний режим (Night Shift)

Поряд з функцією True Tone, яка з'явилася у 2016 році і доступна у всіх iPhone, починаючи з «вісімки», режим Night Shift також покликаний боротися із зайвою напругою очей користувача.

Час, проведений за екраном смартфона, особливо, при слабкому зовнішньому освітленні, не буде таким згубним для зору при активації нічного режиму. У чому його секрет? Він зменшує концентрацію синього кольору, який оманливо повідомляє твоєму мозку, що ще день і не час спати, тим самим порушуючи природний ритм сну. При активації Night Shift теплі тони на екрані переважають.



ti 864x452 6.png

Ти можеш налаштувати функцію, виходячи з темного часу доби. Наприклад, щоб вона автоматично вмикалася ввечері і вимикалася вранці. Крім цього, можна задати певну колірну температуру, надавши «ламповість» екрану.

Для запуску «Нічного режиму» зайди в «Налаштування» – «Дисплей і яскравість» – «Night Shift».

Є ще один шлях до нічного режиму, через «Пункт керування» та затискання регулятора яскравості у вкладці «Яскравість».


Звуки у фоні

Перша в сьогоднішньому ТОПі функція, що стосується фокусування уваги та просто банального відпочинку, називається «Фонові звуки». З її допомогою можна вибрати будь-який із запропонованих звуків та запустити його у фоні:

  • збалансований шум;

  • яскравий шум;

  • темний шум;

  • океан;

  • дощ;

  • потік.

У вкладці «Фонові звуки» можна також керувати гучністю мелодії, дозволяти чи ні звучання фону під час відтворення іншого медіаконтенту, а також призупиняти фоновий звук під час блокування iPhone. Для зміни гучності можна використовувати фізичні кнопки смартфона.

Читай також: Як гаджети Apple рятують життя

Щоб активувати функцію, зайди в «Налаштування» – «Доступність» – «Аудіювання/візуалізація» – «Фонові звуки».

Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Фоновий звук можна увімкнути ще й через «Пункт керування». Для цього натисни на «+» поруч із вкладкою «Слух» (зображення вуха).


Фокусування сну

Функція «Sleep Focus», що запрацювала в iOS 16, допоможе відстежити твій сон і зосередитися на ньому, зменшивши або виключивши відволікаючі моменти. Наскільки це взагалі можливо у воєнний час.

Тепер не обов'язково щоразу перед відпочинком активувати режим «Не турбувати». Йому на заміну прийшов новий та зручніший – «Сон». У ньому можна додавати фільтри і налаштовувати отримання повідомлень тільки від контактів і програм, які ти вважаєш важливими.

Можна встановити розклад сну щодня, тижнів та місяців. Для цього потрібно скористатися вбудованою програмою «Здоров'я», активувавши параметр «Використовувати розклад для фокусу сну».

-7%
MQ1U3
55 759 ₴
51 699 ₴
1 292 $
-6%
MPW83
38 999 ₴
36 499 ₴
912 $

Введені тобою установки синхронізуються на всіх пристроях в екосистемі Apple. Для цього є повзунок у меню «Зосередження». Тому кожна твоя дія в режимі «Sleep Focus» дублюватиметься на інших «яблучних» гаджетах.

І, якщо для Apple Watch достатньо пари, то для iPad («Налаштування» – «Зосередження») та Mac («Системні налаштування» – «Зосередження») потрібно ще увімкнути загальний доступ до пристроїв.

Для активації функції «Sleep Focus» зайди в «Налаштування» – «Зосередження» – «Сон».


Застосунок Fitness

Показники своєї активності можна відстежувати та аналізувати навіть без допомоги Apple Watch. Завдяки встановленому в iPhone застосунку «Фітнес» та датчикам руху гаджета. Функція доступна у iOS 16.



ezh 864x452.png

Що ж входить у ці показники? Це, насамперед, зчитування кроків, вимір пройденої відстані, а також інші результати тренувань та вправ. Програма надає звіт про спалені калорії.

А от щоб подивитися інші дані або скористатися широким набором функцій, доведеться оформити передплату на «Fitness+».


Психічне здоров'я

А ця функція зовсім свіжа і стала доступною в iOS 17. І так, хоч вже й вийшла версія beta 2, я б не радив її встановлювати. Краще все ж таки дочекатися фінального продукту, який не міститиме помилки, і встановити його.

То що таке «Психічне здоров'я» в iPhone? Для початку ось як його знайти (якщо ти зважився на встановлення бета-версії):

  1. Зайди у вбудований застосунок «Здоров'я».

  2. Відкрий вкладку «Огляд».

  3. У ній ти побачиш графу «Психічне здоров'я».

  4. Саме час зробити свої спостереження.

До речі, про них. Ти можеш вказати своє самопочуття зараз і як воно змінюється протягом дня. Потім можна вибрати свій поточний настрій за допомогою повзунка: від негативного до позитивного.

-8%
MQ183
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $
Спеціальна ціна-17%
MPV03
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

Крім того, є величезний набір фільтрів з усілякими емоціями: від радості або умиротворення до тривожності чи навіть зневіри. І, нарешті, можна налаштувати нагадування від програми із запитом про твій ментальний стан.

По суті, це такий собі аналог особистого щоденника, тільки без ручки та блокнота. Вся інформація про психічне здоров'я у твоєму iPhone!


Бонус. Вживання ліків

І остання в сьогоднішньому ТОПі бонусна функція так само, як і «Психічне здоров'я», вшита в встановлений застосунок «Здоров'я». Це опція «Ліки». Вона відстежує вживання вітамінів та ліків і, що найважливіше, нагадує користувачеві про регулярне вживання того чи іншого препарату.

Читай також: ТОП 5 фішок iPhone. Спрости собі життя

Для того, щоб почати, відкрий програму «Здоров'я» – «Огляд». І в нижній частині екрана перейди на «Ліки». У розділі «Додати ліки» можна поповнювати список індивідуальних препаратів, причому навіть за допомогою сканування етикетки на пляшці.

Для кожного ліки зі списку можна створити окремий розклад з часом вживання та встановити нагадування про нього. Починаючи з iOS 16, з'явився новий віджет «Ліки» з можливістю додавання на екран блокування iPhone. Тепер відстежувати графіки вживання стало ще простіше!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар