ТОП 5 фішок iPhone. Спрости собі життя

Зміст

Економія часу та нервів при взаємодії з iPhone безпосередньо залежить від знань про можливості гаджета. Вчитися ніколи не пізно, і, якщо після прочитання цього матеріалу ти дізнаєшся щось нове про свій смартфон, це буде лише плюс.

Читай також: Як налаштувати новий iPhone. Та найкращі лайфхаки

Отже, представляю коротеньку добірку фішок на кожен день, для спрощення життя і просто щоб деякі буденні завдання вирішувалися швидко і із задоволенням. Поїхали!


Скасування дії

Якщо активно користуєшся Trackpad на своєму Macbook, швидше за все, тобі відомі різні жести, що спрощують роботу. Це і прокручування, і масштабування, і перехід між сторінками, і багато чого іншого.

Супер ціна-8%
MQ9X3
57 499 ₴
52 699 ₴
1 317 $
Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $

У iPhone також реалізовано деякий набір жестів, наприклад, для скасування будь-якої дії у системі. Зробити це можна кількома способами:

  • струшування смартфона;

  • свайп трьома пальцями;

  • тап трьома пальцями.

Розбираємось, як працює кожен із них.


Струшування

Коли щось друкуєш, створюючи нотатку, досить просто потрясти iPhone для появи вікна скасування. Відповідно, там ти можеш скасувати надрукований текст, натиснувши «Не застосовувати», і непотрібні слова втечуть. Це працює не лише у нотатках, а у всій системі iOS.

Буває так, що коли заходиш у застосунок «Фото», вибираєш у ньому фотографію та змінюєш її, додаючи, наприклад, яскравості чи контрастності, результат, виявляється, не надто гарний. Але ти його помічаєш вже на головній сторінці в альбомі. Щоб прибрати редагування, не обов'язково знову заходити в меню «Правити». Достатньо просто струснути смартфон і у спливаючому вікні натиснути на «Не застосовувати».

Читай також: ТОП 5 функцій iPhone, про які ти маєш знати

Ще одна ситуація. Ти помилково видалив фотографію. Щоб її відновити, не потрібно заходити до «Нещодавно віддалених». Також потряси телефон, торкнися «Не застосовувати» і картинка повернеться в альбом.

Для активації функції струшування зайди в «Універсальний доступ» – «Дотик» – «Струшування для скасування».


Свайп трьома пальцями

Ця фішка з'явилася ще в iOS 13, але мало хто про неї знає, особливо нові власники iPhone. При наборі тексту в полі введення достатньо провести трьома пальцями справа наліво, щоб скасувати зайве слово. При свайпі у зворотний бік (тобто зліва направо) все повернеться до ситуації до скасування. Дуже зручно!

Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $
Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $

І до речі, свайп працює не лише з текстом. Можна скасовувати дії (наприклад, видалення) з тими самими фотографіями та взагалі по всій системі.


Тап трьома пальцями

При натисканні трьома пальцями на вже знайоме поле введення з'явиться ціле контекстне меню, в якому можна не тільки скасувати останню дію, а й скористатися іншими опціями: скопіювати, вирізати чи вставити.

Швидке надсилання файлів

Як швидко зібрати та надіслати необхідну кількість файлів? Наприклад, якщо відкрити яку-небудь програму з картинками (той самий пошук по картинках в Safari), і затиснути пальцем одну з них. А далі, утримуючи її, тапом зібрати ще кілька картинок. Весь цей набір можна зберегти в альбом або відправити до месенджера. Просто перетягни їх у потрібне місце.

Читай також: ТОП 10 застосунків, які мають бути встановлені на iPhone українця сьогодні

Жест працює по всій системі iOS. І це реально полегшує і, що не менш важливо, прискорює роботу з файлами.


Запис відео на фоні музики з iPhone

Ця фішка сподобається любителям записувати сторис у Instagram або Facebook. При записі відео музика, яка програється на твоєму iPhone, автоматично зупиняється.

Ось що потрібно зробити, щоб записати відео з улюбленим треком на тлі:

  1. Власне, вмикаєш відтворення музики.

  2. Далі відкриваєш застосунок «Камера».

  3. У режимі «Фото» натискаєш на затвор.

  4. Пересуваєш палець праворуч.

Таким чином переходиш у режим «Відео». При цьому трек продовжує грати на тлі відео та записується разом з ним із мікрофонів пристрою. Знання про цю фішку плюс трохи фантазії – і вуаля, у тебе вийшла крута сторіс. Причому з відео в максимальній роздільній здатності.


Керування курсором

Часто буває так, що при друкуванні тексту повідомлення потрібно додати пропущену кому або виправити слово в набраному реченні. Так, це можна зробити, торкнувшись пальцем того самого місця в тексті, але потрапити виходить, м'яко кажучи, не завжди.

Набагато зручніше та простіше скористатися фішкою переміщення курсору. Для цього натисни та утримуй клавішу пробілу. Текстовий курсор, що з'явився, ти зможеш перетягнути в будь-якому напрямку. Це чимось схоже на мишу чи маніпуляції з Trackpad. Виправлення друкарських помилок і невдалої автозаміни ніколи ще не було таким легким заняттям, особливо для власників великих пальців!


Набір тексту під диктування

Іноді на друкування великого повідомлення просто не вистачає часу. А треба терміново поділитися тією чи іншою інформацією чи створити важливу замітку, доки геніальна думка не покинула голову. У цьому випадку на допомогу приходить голосовий набір тексту.

-13%
MQAM3/MQ9J3J
67 499 ₴
58 599 ₴
1 465 $
-7%
MQ0N3
51 229 ₴
47 499 ₴
1 187 $

У меню клавіатури в нижньому правому куті є значок мікрофона. Тиснеш на нього і намовляєш все, що тобі потрібно. Автоматична пунктуація додає коми, крапки та знаки запитання, а також ти можеш вставляти смайлики за допомогою голосу.

А що робити, якщо все ж таки необхідно набрати текст, та ще й однією рукою, а у тебе величезний iPhone Pro Max? Допоможе функція зсуву клавіатури, причому як вліво, так і вправо. Щоб зменшити та одночасно зрушити клавіатуру, натисни на іконку глобуса в нижньому лівому кутку. У спливаючому контекстному меню вибери потрібне тобі положення клавіатури.


Бонус. Як приховати інформацію на скріншоті

Якщо ти відправляєш якусь фотографію в соціальні мережі або месенджери і хочеш приховати частину інформації на ній, ти, звичайно ж, можеш скористатися функцією «Олівець» і просто зафарбувати її. Але це не так надійно, як наступний спосіб.

Просто ідеально приховує інструмент під назвою «Фігури». У стандартному редакторі в правому нижньому куті натисни на «+» і вибери прямокутник або квадрат. Підганяй фігуру під розмір тієї області, яку хочеш приховати і залий її кольором. Ігри з яскравістю та контрастністю нічого не дадуть, фігура буде з суцільною заливкою і подивитися, що за нею, не вийде.


Ось така сьогодні вийшла добірка. Можливо, ти дізнався про одні фішки уперше, а на інші просто не звертав уваги. У будь-якому разі хоча б одну з них точно варто спробувати у справі!

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні iPhone сьогодні:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар