iOS 17 в деталях – нові функції, дата виходу, підтримувані пристрої

Зміст

Наступна операційна система для найпопулярнішого продукту компанії Apple – iPhone отримала логічну назву iOS 17. І була представлена на основній частині презентації WWDC 23. До речі, короткий звіт про івент можеш подивитися на каналі «Техно Їжак» у YouTube.





WWDC '23 за 6 хвилин. Apple Vision Pro, iOS 17, macOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro | Техно Їжак

Додані налаштування інтерфейсу, виправлення помилок, а також абсолютно нові функції – все це в новій операційній системі для «яблучних» смартфонів. Детально про iOS 17 на які айфони можна буде встановити систему, історію виникнення, про дати виходу beta та фінальних версій і, звичайно ж, про нові функції і поліпшення, розповім в цьому матеріалі. Поїхали!


Які iPhone зможуть працювати на iOS 17?

Отже, iOS 17 beta 1 вже стартувала для розробників. Але сумісні з новою операційною системою не всі пристрої. То, які айфони отримають iOS 17?

Супер ціна-12%
MQ9U3
57 499 ₴
50 399 ₴
1 260 $
Супер ціна-8%
MQ1F3
52 499 ₴
48 399 ₴
1 210 $

Серед аутсайдерів iPhone 8/8 Plus та iPhone X, що вийшли в один рік. Всі інші моделі, починаючи з iPhone XS, підтримуватимуть iOS 17, хоча не всі її функції зможуть працювати на попередніх версіях гаджетів.


Дата виходу версій iOS 17

Перед виходом фінального продукту на нас чекає ціла серія бета-версій. Відразу після основної доповіді на WWDC23 з'явилася перша версія для розробників. Раніше для доступу до попередніх варіантів потрібно було сплачувати $99 на рік. Тепер це абсолютно безкоштовно.

Читай також: Огляд WWDC '23. Apple Vision Pro, iOS 17, MacOS Sonoma, MacBook Air 15'', Mac Studio, Mac Pro та інші новинки

Щоб легше орієнтуватися в тому, коли вийде iOS 17, включаючи бета та фінальну версію, ось тобі приблизний графік:

  • 5 червня 2023 року. Перша бета-версія.

  • Середина липня 2023 року. Перша загальнодоступна бета-версія.

  • До вересня 2023 року. Серія додаткових бета-версій.

  • Середина вересня 2023 року. Фінальна версія.

Таким чином, iOS 17 дата виходу попередньої версії якої вже оголошена, «допилюватиметься» аж до осені. Знову ж таки, краще дочекатися фінальної версії, в якій не буде помилок, якщо, звичайно ж, ти не є розробником.


Як виникла iOS?

Дебют iOS відбувся у 2007 році з презентацією першого iPhone. Цікаво, що ще у 2005 році,, коли почалася робота над смартфоном, Стів Джобс опинився перед вибором. Розширити функціональність нового гаджета за рахунок збільшення масштабу операційної системи плеєра iPod або за рахунок зменшення масштабу macOS.

І що зробив Стів Джобс? Він вирішив влаштувати змагання двох інженерних команд. За підсумком перемогла команда розробників macOS X. По суті, iOS стала більш урізаною версією macOS. А з урахуванням постійного збільшення обчислювальної потужності iPhone все більше відповідає повноцінному комп'ютеру Mac.


Нові функції та покращення iOS 17

Головне питання про iOS 17 що нового на нас чекає вже цієї осені (якщо говорити про фінальну версію), а також, які покращення несе в собі операційна система наступного покоління? Про це далі.

Режим очікування (StandBy)

Ця нова функція «ховається» у розділі «Налаштування». У вкладці «Очікування» ти побачиш повзунок активації та «Нічний режим». Для власників iPhone 14 Pro передбачено ще одну опцію – Always-On. По суті, функція «Очікування» повністю себе розкриває саме в iPhone з Always-On-Display.

Отже, як користуватися новою фішкою iOS 17? Достатньо поставити смартфон на зарядку, причому абсолютно не важливо, це кабель або бездротова зарядна станція. Головне, розгорнути iPhone у горизонтальне положення. Як тільки це зробити, активується режим очікування. На пристроях без опції Always-On-Display він автоматично відключатиметься через деякий час, а запускати його можна буде за допомогою тапа.



ti 864x452.png

Режим очікування складається з кількох вкладок. На першій сторінці відображаються два віджети з чотирма варіантами актуальної інформації, яку можна переглянути за допомогою свайпа.

Віджет зліва надає наступний набір даних: годинник, поточне число, день, місяць, акції та ще один вид годинника.

У правій частині на тебе чекають: розгорнутий календар, погода з урахуванням поточної геопозиції, події календаря та нагадування. Усі віджети інтерактивні. Це означає, що тапнувши по них, ти відкриватимеш відповідний застосунок.

Друга сторінка режиму очікування надає доступ до твоїх зображень. Час і дата на екрані забирається по тапу. Відображаються зображення лише на незаблокованому екрані.

На третій вкладці розташовується годинник аж у п'яти варіаціях:

  1. Цифровий з календарем і будильником.

  2. Аналоговий.

  3. Світовий час.

  4. Просто годинник на весь екран із градієнтною заставкою.

  5. Великий годинник з будильником.

У режимі очікування недоступний Центр сповіщень, але можна відкрити «Керування», щоб, наприклад, керувати пристроями «розумного» будинку або запускати якісь програми.


Нові шпалери

У розділі «Колекції» з'явилися нові шпалери на iOS 17. За допомогою кнопки «...» можна вибрати оформлення: світле, темне або в автоматичному режимі. Шпалери «Астрономія» отримали нові планети, серед яких Марс, Юпітер, Меркурій, Венера, Сатурн, Уран та Нептун. А ось загальний вигляд Сонячної системи вже є у iOS 16.

-20%
MQ023
56 406 ₴
45 399 ₴
1 135 $
Спеціальна ціна-16%
MPUF3
31 999 ₴
26 899 ₴
672 $

Створили новий розділ «Калейдоскоп», запозичений у Apple Watch. Якщо перейти в режим кастомізації вибраних шпалер, можна побачити, що зменшилася кількість шрифтів. Вони розташовуються горизонтально і їх стало 6, хоча в iOS 16 було 8. Але тепер можна плавно регулювати товщину кожного шрифту.


Віджети

Взаємодіяти з віджетами на робочому столі тепер полегшало. Все тому, що вони стали інтерактивними. Наприклад, можна відтворювати музику прямо з віджету, не відкриваючи програму. Або вмикати ліхтарик в один клік.

Найцікавіша нова фішка віджетів – «Менеджер завдань». У ньому можна відзначати виконані дії із запланованих.


Пошук (Spotlight)

При введенні в пошуковий рядок Spotlight назви якоїсь програми, крім списку пропонованих застосунків, у верхній частині ще відображатимуться швидкі команди. Причому із пріоритетом над іншими результатами. Зміни також торкнулися кольорів та іконок всього, що відображається у Spotlight.


Клавіатура

З візуального змінилася анімація набору тексту. А якщо заглибитись, вбивати текст тепер стало простіше. Якщо він набраний неправильно, можна натиснути по ньому і повернутися до вихідного варіанту. Така собі функція «Назад».

Читай також: ТОП 5 фішок iPhone. Спрости собі життя

Також змінили анімацію лупи, а її дизайн відповідає поточній програмі. Наприклад, у iMessage контур синій, а в застосунку «Нотатки» він жовтий.

Загалом набір тексту став зручнішим з допомогою просунутої автозаміни та машинного навчання.


Функція «Екранний час»

У цьому розділі з'явилася нова опція «Відстань до екрана». Вона дозволяє зберегти зір і доступна на всіх гаджетах з FaceID, не тільки на iPhone, а й на iPad. Для дітей ця фішка буде особливо корисною. При неприпустимій близькості обличчя до екрану смартфона користувач отримуватиме повідомлення, а контент – блокуватиметься.

У новій вкладці «Спілкування» з'явилася опція «Обмеження спілкування». Можна вибирати контакти, з якими спілкуєшся по FaceTime, телефону або за допомогою повідомлень і обмежувати кількість часу, що з ними проводиться.

Також додали функцію «Безпека спілкування», розраховану насамперед на дітей. Щоб вони не могли надіслати медіа з неприйнятним контентом будь-кому.


AirDrop (NameDrop)

Новий дизайн AirDrop дуже нагадує Dynamic Island. Тепер можна ділитися контактами, просто піднісши два пристрої один до одного. Так само працюватиме функція SharePlay.



2ti 864x452 .png

Важливою фішкою оновленої AirDrop є те, що в процесі передачі даних через локальну мережу, якщо обидва гаджети мають активований обліковий запис iCloud і їх віддалити один від одного, передача даних не перерветься. Вона працюватиме, але лише через інтернет з'єднання. Це цілком актуально під час обміну великими обсягами інформації.


Застосунок «Телефон»

Оформлення інтерфейсу стало зручнішим. Раніше до кнопок керування потрібно було тягнутися, а зараз все знаходиться у нижній частині дисплея. У вкладці «Контакти» тепер можна відредагувати свій профіль.

З'явилася нова опція «Фото та постер контакту», за допомогою якої можна робити кілька речей:

  • вибирати фотографію;

  • використовувати Memoji;

  • задати монограму;

  • вибирати різні ефекти;

  • кастомізувати шрифт.

Ти також можеш поділитися своїм зміненим контактом з іншими або на запит. І на десерт, змінилася сторінка з картками контактів.


FaceTime

Якщо ти викликаєш абонента по FaceTime, а він скинув або не відповів, з'являється опція «Повторити виклик» та «Запис відео». Можна записати короткий ролик-повідомлення. Додалася функція «Субтитри», що відображає текст розмови.

А ще під час виклику з'явилися детальні налаштування світла та його ступеня впливу, портрета та розмиття заднього плану, а також активація реакцій.


iMessage

До пошуку в месенджері додалися фільтри, ось уже перше вдосконалення. З'явилося розпізнавання голосових повідомлень та кнопка «Зберегти в Диктофон». У новому меню є як основні функції, так і додаткові вкладки з усіма програмами сторонніх розробників.

Спеціальна ціна-17%
MPUR3
31 999 ₴
26 499 ₴
662 $
Спеціальна ціна-6%
MPVX3
36 999 ₴
34 599 ₴
865 $

Також з'явилося швидке відправлення геопозиції (привіт, Telegram!). Можна виділити своє місцеперебування або відзначити шпилькою будь-яке інше на карті. А активувавши нову функцію «На зв'язку», можна повідомляти другові, коли ти будеш у тому чи іншому місці. Якщо не прибудеш у визначений час, то через 15 хвилин контакт отримає повідомлення. Ця фішка дозволяє не забувати телефонувати родичам, коли ти, наприклад, повернувся додому.


Стікери

Стікером тепер стає будь-який емодзі, розмістити який можна будь-де на екрані, а також змінювати його розмір. Створити новий стікер на основі виділеної фотографії також не проблема. При цьому фон автоматично вирізатиметься.

Apple інтегрувала стікери по всій системі, і вони вже почали працювати в застосунку «Пошта». А у окремому розділі з'явилися нові мемоджі.


Safari

У системних налаштуваннях «яблучного» браузера з'явився новий розділ «Профілі». У ньому зберігаються такі дані, як «Вибране», «Історія» та «Вкладки». Створюючи новий профіль, можна просто додати назву, піктограму та її колір, а також відзначити видимість вкладок та як вони відображатимуться.

Читай також: Як збільшити пам'ять iPhone? 10 рішень, якими ми користуємося

При запуску Safari у нижній частині вікна тепер є нова панель, що дозволяє швидко перемикатися на режим «Інкогніто». А при натисканні на кнопку зі списком можна вибрати новий профіль. Режим «Інкогніто» захищений біометрикою та отримав розширений контроль над розширеннями.


Застосунок «Фото»

Програма стала краще розпізнавати людей та отримала можливість впізнавати свійських тварин. Прямо у «Фото» можна створити стікер, те саме можна зробити і з відео, поставивши його на паузу і виділивши потрібний об'єкт.


Функція «Особистий голос»

У налаштуваннях у розділі «Універсальний доступ» з'явилася нова функція. За її допомогою можна створити свій власний голос. Але доведеться потерпіти. Для запису (налаштування) потрібно близько 15 хвилин. І так, функція «Особистий голос» поки що доступна лише англійською мовою.

Ця фішка дозволяє озвучувати надрукований тобою текст твоїм голосом. Дуже незвичайно! І я навіть не знаю, для чого вона може знадобитися. Як стверджують в Apple, функція знадобиться тим, хто ризикує втратити голос.


Детектори

Ще одна цікава фішка з Універсального доступу та остання у цьому огляді. Наприклад, застосунок «Лупа» у вкладці «Дії» додав новий розділ «Детектори». У ньому можна додати такі опції, як опис зображення, розпізнавання тексту або озвучення вибраного.

При активації режиму виявлення в додатковому меню, на екрані «Лупи» з'являться всі вибрані налаштування, вони ж детектори. Наприклад, програма зможе розпізнати текст, до якого ти підносиш палець.


Висновок

Хоча iOS beta profile сьогодні доступний як ніколи, я не рекомендував би тобі встановлювати ранні версії операційної системи. Вони все ще мають багато помилок і багато програм працюють некоректно. Це триватиме ще кілька тижнів до виходу публічної beta-версії. А найкраще дочекатися осені та встановити фінальну версію iOS 17.

Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Актуальні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар