ТОП 5 функцій iPhone, про які ти маєш знати

Зміст

Той факт, що iPhone — пристрій багатофункціональний, ні для кого не секрет. Різноманітність фішок, якими нашпигований «яблучний» гаджет, вражає. А з кожним оновленням операційної системи iOS їхня кількість, а головне, якість, тільки зростає.

Більшість функцій відома кожному, а ось корисність та потенціал інших так і залишається незатребуваним. Погодься, це щонайменше несправедливо. Тим більше, що ті фішки, про які я розповім у цій статті, не тільки створені для того, щоб похвалитися ними в описі iPhone (Always ON Display, наприклад). Вони реально допомагають у повсякденному житті!

Про ТОП 5 додаткових функцій iPhone з усіма тонкощами налаштування та корисними плюшками, та ще й з бонусом наприкінці у вигляді Apple Music, далі. Поїхали!

І для початку виділю основні особливості кожного героя сьогоднішнього ТОПу.



Функції iPhone
 
Особливості
Хот-спот Дозволяє ділитися з'єднанням зі стільниковою мережею передачі даних iPhone, коли доступ до мережі Wi-Fi відсутній
До свого хот-споту можна підключитися за допомогою Wi-Fi, Bluetooth та USB
Починаючи з iOS 13 пристрої, підключені до власного хот-споту, залишатимуться підключеними, навіть якщо екран заблоковано
eSim Не прив'язана до певного оператора
Можна підключити кілька номерів різних операторів (у тому числі іноземних) та змінювати їх у будь-який момент.
Її неможливо пошкодити чи втратити
Безпечна
Відсутність слота під фізичну SIM-карту збільшує водонепроникність гаджета
AirDrop Простий спосіб передачі файлів без попереднього налаштування
Для використання програми необхідно увімкнути Wi-Fi та Bluetooth
Для передачі файлів пристрій має розташовуватись у зоні покриття Bluetooth (до 10 метрів)
Локатор На мапі програми можна легко побачити свої пристрої Apple
Можна знаходити речі, до яких прикріплено AirTag
Можна знайти втрачені гаджети, навіть якщо вони не підключені до інтернету, за допомогою функції «Мережа Локатора»
Можна залишати повідомлення з контактною інформацією тому, хто знайде пристрій
Можна віддалено стерти всі особисті дані та повернути заводські настройки
iCloud Drive На мапі програми можна легко побачити свої пристрої Apple
Можна синхронізувати файли та теки на всіх пристроях
Можна надавати спільний доступ до файлів та тек
На iPhone з iOS 11 або пізнішої версії відкривати файли можна за допомогою програми «Файли»
Можна зберігати файли, якщо їх розмір не перевищує 50 ГБ і не вичерпано обсяг сховища iCloud
 
 

А тепер про всі функції докладніше, та й про те, як їх налаштувати, звичайно ж.


Хот-спот (режим модема)

Так, в iPhone є своя точка доступу. Такий собі повноцінний модем для мобільної та десктопної техніки. Власний хот-спот дозволяє ділитися з'єднанням із мережею передачі даних «яблучного» пристрою, коли доступ до мережі Wi-Fi відсутній. Але як його налаштувати?


Налаштування

Все дуже просто. Для цього потрібно вчинити кілька дій. Виділили меню: «Параметри» - «Стільник» - «Власний хот-спот» або «Параметри» - «Власний хот-спот». А потім торкнися повзунка поруч із функцією «Дозволити підключатися іншим».

Якщо параметр «Власний хот-спот» не відображається, звернися до свого оператора зв'язку, щоб перевірити, чи доступне використання власного хот-споту у твоєму тарифі.

-14%
MQAJ3
67 499 ₴
57 899 ₴
1 447 $
MPX93
43 999 ₴
51 199 ₴
1 280 $

Важливий момент! Починаючи з iOS 13 інтерфейс розділу «Режим модема» у програмі «Параметри» було змінено. Кнопка включення «Режим модема» зникла, а замість неї з'явився повзунок «Дозволити підключатися іншим». Зверни увагу, якщо у тебе старіша версія iOS. Також з iOS 13 пристрої, підключені до власного хот-споту, залишатимуться такими, навіть якщо екран заблокований.


Три способи підключення

До свого хот-споту можна підключитися трьома способами:

  1. Wi-Fi.

  2. Bluetooth.

  3. USB.

Коли пристрій підключається до хот-споту, панель стану стає блакитного кольору і показує кількість підключених гаджетів. Кількість пристроїв, які можна одночасно підключити, залежить від оператора зв'язку та моделі iPhone. А тепер про тонкощі налаштування кожного із трьох способів.


Wi-Fi

На своєму iPhone, до якого потрібно підключитися, перейди в меню: «Параметри» - «Соти» - «Власний хот-спот» або «Параметри» - «Власний хот-спот» і переконайся, що ця функція увімкнена. Потім перевір пароль Wi-Fi та ім'я телефону. Далі залишайся на цьому екрані, доки пристрій не буде підключено до мережі Wi-Fi.



01ezh|864х452.png

На пристрої, який необхідно підключити, перейди в меню: «Параметри» - «Wi-Fi» і знайди у списку iPhone. Після цього торкнися мережі Wi-Fi, до якої необхідно підключитися, і, якщо потрібно, введи пароль свого хот-споту.


Bluetooth

Щоб перевірити, чи знаходиться твій iPhone, перейди в меню: «Параметри» - «Bluetooth». Потім на комп'ютері Mac або іншому слідуй інструкціям, щоб налаштувати з'єднання Bluetooth.


USB

І, зрештою, останній спосіб. Переконайся, що на твоєму Mac встановлені останні версії програм iTunes та Finder. А потім підключи свій iPhone до комп'ютера за допомогою кабелю USB. Якщо з'явиться запит «Довіряти цьому комп'ютеру?», торкнись «Довіряти». Готово!


eSim

Модем у телефоні – технологія не нова. А ось смартфон без фізичного слота для сім-картки – це вже щось. Уся лінійка останніх на сьогодні iPhone 14, які продаються у США, розрахована виключно під eSim. Жодних слотів! До речі, на сайті Техно Їжака також можна придбати iPhone 14 без фізичного слота і частина наших співробітників вже перейшла на них. Зручно.

Але що ж собою являє електронна сімка? По-перше, це крихітна мікросхема, вбудована в телефон, а по-друге, вона не прив'язана до певного оператора. Все, що тобі потрібно просто активувати її.


Активація та налаштування eSim

Щоб налаштувати карту eSim, зазвичай достатньо включити новий iPhone і дотримуватися інструкцій на екрані. Якщо твій оператор підтримує активацію eSim або швидке перенесення даних на неї, ти можеш активувати свою карту при налаштуванні iPhone.

-14%
MQ523/MQ4H3
36 999 ₴
31 999 ₴
800 $
MLVP3
46 872 ₴
49 199 ₴
1 230 $

Також можна звернутися до оператора для активації за допомогою QR-коду або програми оператора для iPhone. Після її завершення в «Параметрах» торкнися «Стільниковий план готовий до встановлення», а потім тисни на «Далі» в нижній частині екрана.

Після всіх цих нескладних маніпуляцій перевір підключення до стільникового зв'язку, зробивши виклик зі свого iPhone. Готово!

Переваг у eSim достатньо. Найочевидніші з них: її неможливо пошкодити чи втратити, а також вона безпечніша, ніж фізична «сімка». І, зрештою, відсутність слота під фізичну Sim-карту безпосередньо впливає на водонепроникність гаджета.

До речі, про всі переваги eSim можеш почитати тут, а в цій статті про те, чому так зручно використовувати електронну сімку в подорожах. Загалом, за eSim майбутнє і цей факт є більш ніж очевидним!


AirDrop

У давні часи картинки та треки між двома телефонами передавалися через повільний та незручний ІЧ-порт. Потім з'явився Bluetooth, який активно використовується і зараз. Наступний виток розвитку – AirDrop від компанії Apple, представлений у 2011 році в операційних системах OS X Lion та iOS 7, технологія передачі файлів по Wi-Fi та Bluetooth.



02ezh|864х452.png

Її позиціювання передбачає простий спосіб передачі файлів без попереднього налаштування. Для їх отримання або передачі також потрібно увімкнути Bluetooth. При включенні AirDrop ти вказуєш, від кого готовий приймати файли – лише від контактів з адресної книги або від усіх навколо. А тепер докладніше про те, як це працює.


Як працює технологія?

Для використання AirDrop необхідно увімкнути Wi-Fi та Bluetooth. Але чому таке дивне, на перший погляд, поєднання? Адже якщо є Wi-Fi, до чого тоді Bluetooth?

Як тільки ти вирішив передати файл через AirDrop, твій iPhone розсилає спеціальний широкомовний BLE-пакет саме за допомогою Bluetooth. Це своєрідне запрошення, яке можуть прийняти інші пристрої Apple. У самому пакеті міститься захешована інформація про твій iCloud.


Що ж далі?

  • Якщо у твоєму iPhone стоїть режим AirDrop «Для всіх», то він відповість на запрошення та встановить зв'язок через протокол AWDL (Apple Wireless Direct Link). Тепер передача будь-яких файлів йтиме саме через Wi-Fi.

  • Якщо стоїть режим «Тільки для контактів», то смартфон розшифрує інформацію з BLE-пакету і звірить, чи є в твоїх контактах iCloud висланий E-mail або телефон, після чого встановить пару.

  • Якщо у сторони, що приймає, стоїть режим «Вимкнено», то гаджет просто ігнорує BLE-пакети від інших пристроїв.

Важливий момент! Для сполучення двох смартфонів в AirDrop використовується Bluetooth, тому пристрій, що приймає повинен розташовуватися в зоні покриття Bluetooth. Apple рекомендує відстань до 10 метрів.


Локатор

З цією програмою ти легко побачиш на мапі свої пристрої Apple. З ним також можна знаходити речі, до яких прикріплені AirTag або дізнаватись, де твої друзі та родина. Завдяки «Локатор» знайти втрачені гаджети - не проблема, навіть якщо вони не підключені до Інтернету. Фантастика!

Коли пристрій загубився, але може перебувати в межах досяжності, ти можеш увімкнути звуковий сигнал, щоб визначити його місцезнаходження. До речі, навушники AirPods відтворюють спеціально розроблений звук, який чути по всій кімнаті і навіть далі.

MLVE3
48 999 ₴
48 799 ₴
1 220 $
-9%
MLK13
35 999 ₴
32 699 ₴
817 $

Якщо «яблучний» гаджет загубився, у додатку «Локатор» ти можеш перевести його в режим втрати. Цей режим активує відстеження розташування, надсилає повідомлення, як тільки пристрій з'явиться в мережі, та встановлює код пароля для захисту особистих даних.

А ще ти можеш залишати повідомлення із контактною інформацією тому, хто знайде пристрій. Його можна буде прочитати на заблокованому екрані або торкнутися свого AirTag смартфоном та дізнатися номер телефону.

Якщо хвилюєшся, що твій iPhone потрапив у чужі руки, можеш віддалено стерти всі особисті дані та повернути заводські налаштування. Коли знайдеш, відновиш усі дані із резервної копії в iCloud.

Завдяки функції блокування активації ніхто інший не зможе скористатися твоїм пристроєм. Вона вмикається автоматично під час запуску «Локатора».

Але і без інтернету втрачений гаджет можна знайти. У гру вступає функція «Мережа Локатора». До пошуків будуть підключені сотні мільйонів iPhone, iPad та Mac по всій планеті. Пристрої, які знаходяться поруч із твоїм, передають дані про місцезнаходження в iCloud, і ти бачиш свій гаджет у додатку. Для захисту конфіденційності всі відомості надсилаються у зашифрованому вигляді та анонімно!

Однозначно, зручний додаток! Ну а я переходжу до останнього героя цього ТОПу.


iCloud Drive

Про iCloud знає кожен користувач продукції Apple. А що являє собою iCloud Drive? З його допомогою можна синхронізувати файли та теки на всіх своїх пристроях, надавати спільний доступ до файлів та тек друзям, сім'ї, колегам.



03ezh|864х452.png

На iPhone з iOS 11 або пізнішої версії відкривати файли можна за допомогою програми «Файли».

Файли, що безпечно зберігаються в iCloud Drive, легко переглядаються з будь-якого гаджета. Їх можна розкласти по теках, перейменувати, помітити різними кольорами. Під час внесення змін файли оновлюються на всіх пристроях.

За допомогою iCloud Drive ти можеш взаємодіяти з іншими людьми, де б вони не знаходилися. Достатньо надіслати приватне посилання, і вони миттєво отримають доступ до тек та файлів, якими ти поділився. Причому всі дії контролюєш саме ти: чи то перегляд, редагування чи можливість поділитися.

Важливо! В iCloud Drive можна зберігати файли, якщо їх розмір не перевищує 50 ГБ та не вичерпано обсяг сховища iCloud. Якщо тобі потрібно більше місця в сховищі, можна перейти на iCloud+.


Бонус. Apple Music

Так, зараз музичних стрімінгових сервісів величезна кількість та Apple Music – лише один із них. Але який! Крім того, що він пропонує гігантську бібліотеку треків, що налічує 85 мільйонів композицій, у ньому можна робити багато чого цікавого:

  • Завантажувати улюблені треки.

  • Відтворювати їх офлайн.

  • Читати слова пісень у режимі реального часу.

  • Слухати музику на твоїх пристроях.

  • Дізнаватись нове , користуючись персоналізованими рекомендаціями та експертними добірками редакторів Apple Music.

І все це за цілком осудні гроші - $4,99 на місяць після завершення пробного безкоштовного періоду (який, до речі, довжиною цілий місяць!), і без будь-якої дратівливої реклами. Круто!



04ezh|864х452.png

А ще, тисячі треків у форматі Dolby Atmos (аудіотехнологія, що створює ефект «занурення», коли звук ніби оточує тебе) можна слухати в останній версії програми «Музика» на твоєму iPhone. Для цього потрібна передплата Apple Music та будь-які навушники.


Сподіваюся, що хоча б одна з ТОП додаткових функцій iPhone полегшить тобі повсякденне життя. Як тільки набереться 10 лайків, зроблю продовження цього нового для блогу Техно Їжака формату. А чому б і ні)


Author photo
Автор статті Олексій Зехов
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Показати всі
Коментарі
Додати коментар