Чи можна купати iPhone? Про вологозахист та гарантію від Apple

Насправді всі актуальні моделі iPhone мають непоганий захист від попадання води. Багато хто не підозрює, що навіть шестирічний iPhone 6s не боїться вологи. Apple не анонсувала цю фішку смартфона офіційно, але фахівці знайшли її присутність.

Всі більш нові покоління були захищені від води офіційно. Моделі починаючи з сьомої і аж до XR відповідають стандарту IP67. А ось iPhone XS і новіше – отримали більш вдосконалений IP68. Але чи можна купатися з яблучним телефоном в морі, ванні, басейні чи річці?

Чи можна сподіватися на вологозахист?

Офіційно, стандарт IP67 говорить нам про те, що пристрій не боїться бризок, вологи, недовгих занурень під воду (неглибоко). Більш просунутий IP68 дозволяє мочити гаджет навіть більше, з ним можна пірнати аж до 4 метрів. Чи так це насправді?



1ezh|864х452.jpg

Розберемося звідки береться ті самі характеристики. Це цікаво.

Компанія, яка спеціалізується на перевірці гаджетів отримує девайс від виробника і тестує його за всіма показниками. Якщо пристрій пройшов всі випробування, то отримує нагороду "IP ..." + якесь значення відповідно до захисту.

Та сама перевірка проходить в ідеальних лабораторних умовах, які не схожі на реальний світ. Прикладом, смартфони перевіряють в чистій воді при температурі +20 градусів Цельсія. Тобто, взимку або восени той самий IP68, навіть теоретично, не дозволяє занурити гаджет на 4-метрову глибину.


Але навіть якщо ти знайдеш море і річку з ідеальною лабораторно. температурою, то поспішати фотографувати рибок не варто. Як всім відомо, в море є сіль. А значить, така рідина легше проходить через будь-який захист. У річці є багато землі і бруду, вона також може пробратися крізь захист.

Навіть у ванній і басейні організувати підводну фотосесію не вийде. Адже часто в них є хімічні елементи – мило та інші речовини. Все це може пройти крізь стандартний вологозахист.

-17%
MHDC3
21 499 ₴
17 899 ₴
447 $

Ну а якщо твоєму iPhone вже 3-4 роки або більше, то про всякі "IP" і зовсім варто забути. Згодом гумові ущільнювачі усередині корпусу, які не дозволяють проникнути волозі, фізично застарівають і втрачають свої властивості. У них з'являються тріщінки, вони можуть деформуватися і псуватися, навіть якщо ти дуже акуратний власник.

Так навіщо ж тоді вологозахист?

Як ти вже зрозумів, яблучний смартфон краще тримати від води подалі, так він довше прослужить. Але тоді навіщо всі ці "IP"? За задумом розробників, вони стануть в нагоді в екстрених ситуаціях. Наприклад, коли ти раптово потрапиш під дощ, або випадково впустити пристрій у воду. У таких випадках той самий вологозахист збереже тобі кругленьку суму.



2ezh|864х452.jpg

Ну а спеціально "топити" гаджет точно не слід. Хоча Apple і заявляє, що він не пропускає вологу, в разі поломки від води ти не отримаєш гарантійного ремонту або заміни "потопельника". Гарантія Apple не поширюється на такі випадки, що описано на офіційному сайті компанії. І навіть ремонтувати його за свої гроші буде безглуздо, доведеться купити новий.



Egor-2.png
Читати наш блог у Telegram
Популярні моделі iPhone:
Коментарі
Додати коментар